Een Amsterdamse coalitie die zich inzet tegen racisme en discriminatie

Het doel van de coalitie Samen Tegen Racisme is om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Dit doen we door bewustzijn te bevorderen en gesprekken te voeren over (institutioneel) racisme, discriminatie en bestaande vooroordelen. Daarvoor organiseren we o.a. workshops, programma’s, netwerkbijeenkomsten en campagnes.

Samen Tegen Racisme heeft een grassroots en participatieve benadering en werkt aan een Amsterdamse beweging die zich proactief opstelt tegen racisme en discriminatie. Hierbij geven we bestaande initiatieven een platform en worden samenwerkingen en netwerken versterkt. De activiteiten dragen bij aan handelingsperspectieven voor Amsterdammers op verschillende domeinen, zoals in onderwijs, zorg, arbeidsmarkt, media, cultuur en beleid.

In dit dossier vind je:

  • Meer informatie over de coalitie Samen Tegen Racisme
  • Uitleg over hoe je zelf mee kunt doen via de Open Call, Grassroots Fund of brainstorms
  • Meer informatie over de Week Tegen Racisme
  • Organisaties en mensen die zich inzetten tegen racisme en discriminatie
  • Podcasts, programma’s en artikelen om meer te leren over racisme en discriminaties

Zelf meedoen of bijdragen?

  • Bekijk de Open Call voor de Week Tegen Racisme die loopt tot 15 november
  • Bekijk de Grassroots Fund waar je een activiteit voorstel kan indienen voor maximaal 3500 euro
  • Bekijk deze korte presentatie voor meer informatie en uitleg over de Open Call & Grassroots Fund
  • Kom naar de netwerk- en brainstorm bijeenkomsten voorafgaand aan de Samen Tegen Racisme programma’s. Deze vinden maandelijks plaats en zijn te vinden in de agenda van Pakhuis de Zwijger
  • Wil je als actiegroep of grassroots organisatie een podcast maken? Here to Support stelt hun City Rights Radio studio beschikbaar op de Afrikanerplein 1 in Amsterdam. Voor meer informatie, bel: +316 57572212

Ben je gediscrimineerd? Of zie je dat iemand anders dit overkomt?
Meld het vandaag nog!

Een melding maken over racisme of discriminatie kan bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam [MDRA]. Elke melding nemen zij serieus. MDRA luistert naar jouw verhaal en zoekt samen een gepaste oplossing.

Achtergrondinformatie Samen Tegen Racisme

De Samen Tegen Racisme coalitie bestaat uit Comité 21 Maart, Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie , Zwart Manifest, Oy Vey, Amsterdam City Rights, Pan Asian Collective, en Pakhuis de Zwijger en is ontstaan naar aanleiding van de nieuwe subsidieregeling “diversiteit en inclusiviteit voor allianties Amsterdam 2021-2023” vanuit de Gemeente Amsterdam. Naast de brede programmalijnen, zet de coalitie zich in tegen Anti-zwart racisme, Islamofobie, Anti-semitisme, en LHBTI+ discriminatie. We baseren onze programmering op participatieve processen zoals de Open Call, Grassroots Fund of via brainstorms.

Vragen?
Voor vragen of reacties kan je contact opnemen met [email protected].

Samengesteld door
In samenwerking met
Mediapartners
Inhoudsopgave
Programma's & Podcasts van Samen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme maakt podcasts en organiseert maandelijks een LIVECAST bij Pakhuis de Zwijger. Hierin bespreken we thema's die te maken hebben met racisme en discriminatie met initiatieven en experts.
Kijk & luister ze hier terug!

Inclusief
Inclusief
Klankbordgroep Samen Tegen Racisme
De klankbordgroep van Samen Tegen Racisme voorziet de coalitie van strategisch en inhoudelijk advies over de activiteiten en programmering. Dit zijn de leden van onze klankbordgroep:
Programma's & Podcasts van de Week Tegen Racisme

Jaarlijks organiseren het Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart de Week Tegen Racisme in de aanloop naar de landelijke demonstratie in het kader van de Internationale dag tegen racisme die valt op 21 maart. De programma's, podcasts en campagnes van de afgelopen jaren kun je hier terug kijken en luisteren.

Campagnes
Bekijk de campagne video's van de afgelopen jaren Week Tegen Racisme
Manifesten, onderzoek & naslagwerk

Hier vind je meer achtergrondinformatie over racisme en discriminatie van de verschillende -isme's: manifesten uit de protestbewegingen, onderzoeken en ander naslagwerk.

Alles over Islamofobie

Islamofobie heet ook wel anti-moslimracisme, moslimhaat of moslimdiscriminatie. Dit is een specifieke vorm van racisme tegen (vermeende) moslims. Vaak gebaseerd op iemands naam, uiterlijk, kleding of taalgebruik. Islamofobie verwijst naar verbaal, fysiek en psychologisch geweld en discriminatie evenals racistische uitlatingen richting deze mensen. Het gevolg van Islamofobie is o.a. uitsluiting en ontmenselijking van (vermeende) moslims. In dit hoofdstuk vind je betrokken personen en organisaties, relevante programma's en onderzoeken en het manifest.

Rechtvaardig
Rechtvaardig
Betrokken organisaties
Deze organisaties hebben het Manifest tegen Islamofobie ondertekend
Onderzoek
Lees of bekijk hier onderzoeken die zich richten op racisme en discriminatie jegens (vermeende) moslims.
Alles over anti-Aziatisch racisme

In dit hoofdstuk vind je betrokken personen en organisaties, relevante programma's en onderzoeken.

Comité 21 Maart

Samen strijden tegen racisme en discriminatie is het vertrekpunt van het comité, waarbij de jaarlijkse demonstratie op 21 maart de belangrijkste activiteit vormt. Daarnaast organiseert het comité jaarlijks een conferentie met leden en partners om de plannen van het jaar te bespreken en een kinderrechtenfestival. Ook wordt samengewerkt met gelijkgestemde groepen in Europa en wordt de jaarlijkse landelijke demonstratie tegen racisme en discriminatie georganiseerd.

Inclusief
Inclusief
Alles over ongedocumenteerde Amsterdammers

In dit hoofdstuk vind je betrokken personen en organisaties, relevante programma's en onderzoeken.

Inclusief
Inclusief
Kijk, lees, luister
Hier vind je activiteiten en rapporten rondom ongedocumenteerden in Amsterdam.
Alles over anti-Zwart racisme

In dit hoofdstuk vind je betrokken personen en organisaties, relevante programma's en onderzoeken.

Inclusief
Inclusief
Betrokken organisaties
Klimaatrechtvaardigheid, Dekolonisatie en Inheemse Rechten

Momenteel worden inheemse rechten en zelfbeschikkingsrecht wereldwijd geschonden met als gevolg een globale klimaat-, en milieu catastrofe. Daarom is het belangrijk dat inheemse stemmen worden gehoord. Niet alleen voor het zelfbeschikking- en mensenrechten aspect, maar ook dat we leren van hun kennis, cosmovisies, spiritualiteit en cultuur. De reeks was een samenwerking met Stichting Aralez

Inclusief
Inclusief
Betrokken organisaties