Vanuit de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart van 14 t/m 19 maart 2022 de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR). De WTR biedt in Pakhuis de Zwijger een interdisciplinair programma vol film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Voorafgaand aan deze week vol programma’s heeft Pakhuis de Zwijger een foto campagne gemaakt. Hierin zetten we de spotlight op verschillende grote, maar ook groeiende namen binnen de strijd tegen racisme en discriminatie.

Het idee van deze foto campagne is om een duidelijk beeld neer te zetten van wie zich online inzetten tegen racisme en discriminatie. Er zijn negen mensen geportretteerd die allemaal vanuit hun unieke achtergrond en perspectief strijden voor meer gelijkheid en gelijkwaardigheid in de samenleving (en de wereld). Check in dit artikel de eerste vier helden en hun verhaal!

Een voorvechter voor gelijkwaardigheid voor Aziatische en LHBTQI+ communities is Pete Wu. Hij is journalist en schrijver van het boek: De Bananengeneratie. In dit boek gaat hij in gesprek met mede-Chinese Nederlanders over hun ervaringen met opgroeien in de Nederlandse samenleving en het constant herinnerd worden aan het anders-zijn. In ons interview zei hij:

Vroeger kreeg ik altijd te horen dat het aan mij lag dat ik anders werd behandeld. Ik stelde me weerbaar op en was daardoor lang niet altijd mezelf. Nu weet ik: het lag niet aan mij. Ik weet nu dat ik juist meer bereik met kwetsbaarheid. Daarom probeer ik in mijn werk zo eerlijk mogelijk te zijn. Zo veel mogelijk mezelf te zijn.


Klik op de foto om de hele post te zien.

De volgende strijder die we in de spotlight zetten is Mohammed Bah. Hij is de maker en de host van de City Rights Radio en hij is co-founder van de Amsterdam City Rights App. Een app om informatie voor ongedocumenteerden toegankelijk te maken. Hij zet zich op alle mogelijke manieren in voor ongedocumenteerde mensen zoals hijzelf. Veel informatie is in het Nederlands, wat niet toegankelijk is voor ongedocumenteerden in de stad. Amsterdam City Rights helpt ongedocumenteerden aan de juiste informatie en laat hen weten waar ze recht op hebben. In het interview zei Mohamed:

The idea is to tell people: I am human, this is where I am from, this is how I came here and this is how it is. With that we hope to create empathy, because when there is empathy people will feel related to this person. And with the Amsterdam City Rights app I really hope it can help undocumented people not to be in the same situation that I was when I came here in Amsterdam.


Klik op de foto om de hele post te zien.

Iemand die zich hard maakt in zowel de klimaat- en antiracismebeweging is Raki Ap. Raki is Inheems activist, woordvoerder bij de Free West Papua Campaign en werkt als rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In ons interview vertelt hij:

Het zou logisch zijn als de milieuorganisaties en de groene instituten, die zeggen te staan voor ecologische rechtvaardigheid, het Inheemse perspectief als eerste zouden omarmen. Inheemse volken hebben de kennis, zij weten wat goed is en wat er op hun land gebeurt. VN-wetenschappers zijn het allang eens dat Inheemse volken de belangrijkste stakeholders zijn om de aardse ecosystemen verder te beschermen. Dat willen we terugzien in hun middelen en dat zien we niet want wij moeten nog strijden voor ons plekje aan tafel.


Klik op de foto om de hele post te zien.

Last, but certainly not least: Lotte van Eijk. Lotte is plussize model, kunstenaar en een ware online sensatie. Met haar bereik op Instagram zet ze zich in tegen fatshaming en is ze een inspiratie voor ongehoorde mensen van alle vormen, maten, kleuren, genders en leeftijden. Ze vindt dat iedereen een plek in onze samenleving verdient en streeft naar normalisatie van diversiteit en inclusie. In ons interview deelt ze:

Als dik persoon heb ik me altijd het buitenbeentje gevoeld, ik heb altijd het gevoel gehad dat ik moest veranderen, dat ik kleiner en dunner en “mooier” moest worden. Ik snap niet waarom ik anders behandeld word dan degene naast mij. Daar verbaas ik me over bij alle mensen: trans community, community van kleur. Waarom moet dat per se anders zijn dan de ander. Waarom kunnen we niet allemaal één zijn en elkaars verschillen en gelijkenissen zien, maar elkaar niet buitensluiten.”


Klik op de foto om de hele post te zien.

Wil je vaker geïnspireerd worden door dit soort content? Volg ons dan op Instagram! Heb je interesse in programma’s over deze thema’s? We zien je graag bij de Week Tegen Racisme in Pakhuis de Zwijger. In de week van 14 t/m 19 maart 2022 organiseert Pakhuis de Zwijger samen met de Coalitie Samen Tegen Racisme de hele week programma’s vol met film, muziek, spoken word, lezingen en meer. Check hier de hele programmering en reserveer alvast jouw gratis plek.

Op 19 maart sluiten we de Week Tegen Racisme 2022 samen af met de landelijke demonstratie in Amsterdam. De demonstratie is georganiseerd door het Comité 21 maart en tijdens de demonstratie kijken we samen terug op een maand vol actievoeren. We beginnen om 14:00 op de Dam, ben jij erbij? Klik hier voor meer informatie en mogelijkheid tot aanmelding.

Credits
Met dank aan de deelnemers: Pete Wu, Mohammed Bah, Raki Ap, Lotte van Eijk

Fotografie/ ontwerp: Rico Scheper
Interview: Aida Klein Breteler
Met dank aan de rest van de crew: Sarah Friedman, An-Sofie Vandecruys, Menko Dijksterhuis, Guusje Meeuwissen, Max de Ploeg, Hila Masa, Beau Udo, Suzan Vermeeren.

Deze foto’s zijn gerealiseerd in opdracht van Pakhuis de Zwijger en de coalitie Samen Tegen Racisme.
© Pakhuis de Zwijger 2022