In 2006 opende het voormalige vriespakhuis aan de Piet Heinkade zijn deuren als Pakhuis de Zwijger: platform voor creatie en sociale innovatie. We startten de programmering over de stad, ons land en de wereld van de toekomst. Inmiddels zijn wij in 15 jaar uitgegroeid tot een uniek nationaal en mondiaal podium, met de focus op het samenbrengen van mensen en de impact van projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een meer duurzame, eerlijke en toekomstbestendige samenleving.

Download onze brochure

Pakhuis de Zwijger is een laagdrempelige, onafhankelijke en veilige publieke ontmoetingsplaats voor iedereen. Een eigentijds ‘praathuis’ met een sterke online omgeving dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm. Een plek waar we gezamenlijk ambities formuleren en verschillende meningen en inzichten presenteren om tot creatieve oplossingen voor de urgente en complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd te komen. Waar we kunstenaars en ontwerpers samenbrengen met wetenschappers, beleidsmakers, praktijkdeskundigen én burgers in al hun diversiteit. Waar we samen de stad en metropoolregio van morgen visualiseren, onderzoeksresultaten aan de praktijk van alledag toetsen en technologische en sociale innovatie presenteren als alternatieven voor het huidige beleid en de feitelijke realiteit. En tot slot vooral ook een plek waar we veel vragen stellen en de maatschappelijke vraagstukken als complexe ontwerpopgaven te lijf gaan.

Maatschappelijke opgaven
We leven in een tijd van grote veranderingen en zitten middenin een aantal grote transities. Een tijd waarin de omvang en complexiteit van de maatschappelijke en economische vraagstukken groeien, de directe verbanden tussen het functioneren van lokale, nationale gemeenschappen en mondiale verhoudingen en de gesteldheid van onze planeet steeds zichtbaarder worden. We rollen van de ene in de andere crisis; van de vluchtelingencrisis naar de klimaat- en energiecrisis, van de stikstof- en watercrisis naar identiteits- en zorgcrises en de crisis op de woningmarkt. De maatschappelijke tweedeling neemt wereldwijd toe, armoede en schuldenproblemen stapelen zich op en ongelijke kansen in het onderwijs nemen toe.

Ontmoeting organiseren en impact genereren
Stichting Pakhuis de Zwijger is een not-for-profit organisatie en maakt samen met een groot aantal partners jaarlijks circa 600 programma’s, met als rode draad de toekomst van het dagelijks leven in stad en land. Centrale vraag daarbij is ‘In wat voor een stad/land willen wij leven?’ over vijf, tien, twintig en dertig jaar? Onze programmamakers brengen betrokken mensen en organisaties bij elkaar, bouwen communities of practice, zetten inhoudelijke redacties op, plaatsen creatieven in een centrale rol, maken samen met partners programma’s ter informatie en inspiratie. We brengen daarbij mogelijke oplossingen in kaart en hosten initiatieven van relevante maatschappelijke organisaties die ons platform en expertise gebruiken om impact te genereren en te vergroten. Ook werken we mee aan Europese projecten, overheidsopdrachten en organiseren en modereren we processen van co-creatie in stad en regio. Dat doen we in de verschillende zalen van ons eigen gebouw, in de twee door ons opgezette New Metropolis-vestigingen in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost en op andere locaties in metropoolregio en het land.

Systeem- en leefwereld samenbrengen
Pakhuis de Zwijger en de twee New Metropolis dependances werken aan het ontwikkelen en bouwen van impactcoalities; aan het samenbrengen van enerzijds overheden, kennisinstellingen en grote bedrijven (systeemwereld), en anderzijds burgerinitiatieven, maatschappelijke organisaties, het midden- en kleinbedrijf en lokale ondernemers (leefwereld). Om te komen tot duurzame oplossingen voor de urgente maatschappelijke vraagstukken worden in de programma’s dagelijkse praktijken, wetenschappelijk onderzoek en beleid met elkaar verbonden. In onze programma’s en activiteiten nodigen we de zes stakeholdergroepen uit om met elkaar in gesprek te gaan en samen te komen tot creatieve en innovatie aanpakken.

Stad en land voor, van en door iedereen
Onze stad Amsterdam wordt in bevolkingssamentelling steeds superdiverser. Rotterdam, Den Haag én Amsterdam zijn alle drie inmiddels steden zonder meerderheid. Iets dat in veel grote steden, zoals Londen, Parijs en New York, allang het geval is. Pakhuis de Zwijger programmeert nadrukkelijk op deze ontwikkeling; inhoudelijk, in de samenstelling van de sprekers, haar eigen HR-beleid en in keuze van de moderatoren. Uitgangspunt in onze programmering is het samen maken van de stad en het land van de toekomst; van, voor en door iedereen. Duurzaam en rechtvaardig, welvarend, veilig en gezond. Met voor alle mensen gelijke kansen.

Partnerschappen
Overheden, kennisinstellingen, bedrijven, ondernemers, burger-initiatieven en maatschappelijke organisaties kunnen zich op verschillende manieren aan ons platform en de activiteiten van Pakhuis de Zwijger en de dependances verbinden. De samenwerking met organisaties en individuen kan variëren van redactielid, inhoudelijk en/of financiële partner, tot sponsor of co-producent. Of gewoon vriend of donateur. De inhoud en de beoogde impact staan hierbij altijd voorop.

Aankomende programma’s
FemCity
Vrouw, maak je kwaad!
Feministische woede. Op weg naar de normalisering en herwaardering van de boze vrouw.
Vandaag, 19.30
Reserveer
Justice for Palestine 13
‘Neutrality’ in Mental Health (un-)helpful?
What happens when we depoliticise mental health and how can we rethink the role of health professionals in the context of solidarity with Palestine?
Vandaag, 20.00
Reserveer
Kringwijs presenteert 4
Leertraject voor Sociaal Ondernemers in Nieuw-West
Training voor sociaal ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond in Amsterdam Nieuw-West.
Morgen, 11.00
Jong Amsterdam
Makers Meetup
Meetup voor makers: een moment om het creatieve werkveld te bespreken, zoals de subsidie-jungle, te brainstormen over projecten en portfoliotips te delen.
ma 24 jun, 19.00
Reserveer
Designing Cities for All: RE-generation 26
More Than Cities
(Re)Designing Connection w/ Shibaura House #3: How can we cultivate meaningful connections between individuals and their communities in rapidly urbanising environments?
ma 24 jun, 20.00
Reserveer
De Groene Live 33
Gekaapt door het kapitaal
De publieke sector wordt steeds vaker gekaapt door het commerciële kapitaal. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen, en wat kunnen we er tegen doen?
ma 24 jun, 20.00
Reserveer
Houtbouw XL 2024
Rondleiding Robotlab op de HvA
Bezoek het RobotLab van de Hogeschool van Amsterdam, waar ze zich bezighouden met het robotmatig verwerken van resthout tot nieuwe (interieur) producten.
di 25 jun, 09.30
Volgeboekt
Houtbouw XL 2024
De Houten Eeuw
Een uitgebreid programma over de rol van hout in de transitie naar een duurzame bouw. Met keynote sprekers en breakout sessies!
di 25 jun, 11.30
Reserveer
Ondersteboven presenteert 2
QueerXpress
In gesprek over de Amsterdamse alliantie QUEER 365 in aanloop naar Pride. Wat is de status van de gestelde ambities?
di 25 jun, 19.00
Reserveer
Houtbouw XL 2024
The Age of Timber evening program
What new developments and projects are there currently in the timber industry? What do we have to do to get the great timber revolution going on?
di 25 jun, 20.00
Reserveer
Boekpresentatie & nagesprek
Recept voor maatschappelijke verandering
Hoe mobiliseer je mensen om de samenleving in beweging te brengen? En wat is een goede campagne? Met o.a. auteur van het boek Wijnand Duyvendak.
di 25 jun, 20.00
Reserveer
Townmaking
From Consumers to Citizens, on Representation in Digital Society
How does global digital culture supplant local culture and why should we care.
di 25 jun, 20.00
Reserveer
Met Andere Ogen 15
Veerkracht in het pedagogisch ecosysteem
Hoe maken we van onze eigen opdracht elkaars opdracht in onderwijs, zorg, jeugdhulp, kinderopvang en beleid?
wo 26 jun, 19.30
Reserveer
Maaltijd van Morgen 15
Eet je beter
Een avond over preventieve gezondheid. Wat zijn de ingrediënten van een gebalanceerde, groene en gezonde leefstijl?
wo 26 jun, 20.00
Reserveer
ForHanna 1
Edit your story
Een avond met verschillende sprekers & presentaties uit diverse fotografie genres rond 'De kracht van je verhaal' en uitreiking van een nieuw boekje.
wo 26 jun, 20.00
Reserveer
Verhalen uit Nieuw-West 41
Tori’s uit de buurt
Onze avond vol verhalen uit Amsterdam Nieuw-West. Deze editie gaan wij kijken en luisteren naar verhalen uit de buurt.
do 27 jun, 19.00
Reserveer
Filmvertoning & nagesprek
Liefde in Procedure
Een jong stel verkent de impact van een asielprocedure op hun relatie.
do 27 jun, 19.30
Reserveer
Special
Een grapje moet kunnen, toch?
Een onderzoek naar de rol van humor in activisme en verzet.
do 27 jun, 19.30
Reserveer
Tipping points 3
Droge tropen
Kunnen we de vernietiging van de Amazone stoppen voordat de regen ophoudt in het regenwoud?
do 27 jun, 20.00
Reserveer