In 2006 opende het voormalige vriespakhuis aan de Piet Heinkade zijn deuren als Pakhuis de Zwijger: platform voor creatie en sociale innovatie. We startten de programmering over de stad, ons land en de wereld van de toekomst. Inmiddels zijn wij in 15 jaar uitgegroeid tot een uniek nationaal en mondiaal podium, met de focus op het samenbrengen van mensen en de impact van projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een meer duurzame, eerlijke en toekomstbestendige samenleving.

Download onze brochure

Pakhuis de Zwijger is een laagdrempelige, onafhankelijke en veilige publieke ontmoetingsplaats voor iedereen. Een eigentijds ‘praathuis’ met een sterke online omgeving dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm. Een plek waar we gezamenlijk ambities formuleren en verschillende meningen en inzichten presenteren om tot creatieve oplossingen voor de urgente en complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd te komen. Waar we kunstenaars en ontwerpers samenbrengen met wetenschappers, beleidsmakers, praktijkdeskundigen én burgers in al hun diversiteit. Waar we samen de stad en metropoolregio van morgen visualiseren, onderzoeksresultaten aan de praktijk van alledag toetsen en technologische en sociale innovatie presenteren als alternatieven voor het huidige beleid en de feitelijke realiteit. En tot slot vooral ook een plek waar we veel vragen stellen en de maatschappelijke vraagstukken als complexe ontwerpopgaven te lijf gaan.

Maatschappelijke opgaven
We leven in een tijd van grote veranderingen en zitten middenin een aantal grote transities. Een tijd waarin de omvang en complexiteit van de maatschappelijke en economische vraagstukken groeien, de directe verbanden tussen het functioneren van lokale, nationale gemeenschappen en mondiale verhoudingen en de gesteldheid van onze planeet steeds zichtbaarder worden. We rollen van de ene in de andere crisis; van de vluchtelingencrisis naar de klimaat- en energiecrisis, van de stikstof- en watercrisis naar identiteits- en zorgcrises en de crisis op de woningmarkt. De maatschappelijke tweedeling neemt wereldwijd toe, armoede en schuldenproblemen stapelen zich op en ongelijke kansen in het onderwijs nemen toe.

Ontmoeting organiseren en impact genereren
Stichting Pakhuis de Zwijger is een not-for-profit organisatie en maakt samen met een groot aantal partners jaarlijks circa 600 programma’s, met als rode draad de toekomst van het dagelijks leven in stad en land. Centrale vraag daarbij is ‘In wat voor een stad/land willen wij leven?’ over vijf, tien, twintig en dertig jaar? Onze programmamakers brengen betrokken mensen en organisaties bij elkaar, bouwen communities of practice, zetten inhoudelijke redacties op, plaatsen creatieven in een centrale rol, maken samen met partners programma’s ter informatie en inspiratie. We brengen daarbij mogelijke oplossingen in kaart en hosten initiatieven van relevante maatschappelijke organisaties die ons platform en expertise gebruiken om impact te genereren en te vergroten. Ook werken we mee aan Europese projecten, overheidsopdrachten en organiseren en modereren we processen van co-creatie in stad en regio. Dat doen we in de verschillende zalen van ons eigen gebouw, in de twee door ons opgezette New Metropolis-vestigingen in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost en op andere locaties in metropoolregio en het land.

Systeem- en leefwereld samenbrengen
Pakhuis de Zwijger en de twee New Metropolis dependances werken aan het ontwikkelen en bouwen van impactcoalities; aan het samenbrengen van enerzijds overheden, kennisinstellingen en grote bedrijven (systeemwereld), en anderzijds burgerinitiatieven, maatschappelijke organisaties, het midden- en kleinbedrijf en lokale ondernemers (leefwereld). Om te komen tot duurzame oplossingen voor de urgente maatschappelijke vraagstukken worden in de programma’s dagelijkse praktijken, wetenschappelijk onderzoek en beleid met elkaar verbonden. In onze programma’s en activiteiten nodigen we de zes stakeholdergroepen uit om met elkaar in gesprek te gaan en samen te komen tot creatieve en innovatie aanpakken.

Stad en land voor, van en door iedereen
Onze stad Amsterdam wordt in bevolkingssamentelling steeds superdiverser. Rotterdam, Den Haag én Amsterdam zijn alle drie inmiddels steden zonder meerderheid. Iets dat in veel grote steden, zoals Londen, Parijs en New York, allang het geval is. Pakhuis de Zwijger programmeert nadrukkelijk op deze ontwikkeling; inhoudelijk, in de samenstelling van de sprekers, haar eigen HR-beleid en in keuze van de moderatoren. Uitgangspunt in onze programmering is het samen maken van de stad en het land van de toekomst; van, voor en door iedereen. Duurzaam en rechtvaardig, welvarend, veilig en gezond. Met voor alle mensen gelijke kansen.

Partnerschappen
Overheden, kennisinstellingen, bedrijven, ondernemers, burger-initiatieven en maatschappelijke organisaties kunnen zich op verschillende manieren aan ons platform en de activiteiten van Pakhuis de Zwijger en de dependances verbinden. De samenwerking met organisaties en individuen kan variëren van redactielid, inhoudelijk en/of financiële partner, tot sponsor of co-producent. Of gewoon vriend of donateur. De inhoud en de beoogde impact staan hierbij altijd voorop.

Aankomende programma’s
Café 749 3
Ruimte om te dromen
Kan Amsterdam een plek voor alle inwoners zijn? We dromen samen over ons ideale stad van morgen.
Vandaag, 20.00
Koop kaarten
Wonen voor iedereen
De buurt ontploft
Het aantal ontploffingen in Amsterdamse buurten stijgt explosief. Hoe gaan we hiermee om? En wat kunnen we eraan doen?
Vandaag, 20.00
Reserveer
Doevendansen met Nieuw-West 8
Duurzaam ondernemen in fashion
Maandelijks gesprek tussen stadsdeelbestuurder Sandra Doevendans en bewoners over thema’s die spelen in Nieuw-West. 
Morgen, 19.00
Reserveer
Boekpresentatie & nagesprek
Wij zijn Europa
Presentatie van het nieuwe boek van Reinier van Lanschot over een nieuw Europees verhaal.
ma 29 apr, 19.30
Volgeboekt
Tipping points 2
Stille wateren
Een broodnodige crash course over kantelpunten. Dit keer: kunnen we de klimaatcrisis in rechtszalen bedwingen voor de warme golfstroom ermee stopt?
ma 29 apr, 20.00
Reserveer
Designing Cities for All: RE-generation 23
The Nexus of Humans
(Re)Designing Connection w/ Shibaura House #1: How do we recognise and sustain our connection with other humans, non-humans and nature through different cultural exploration?
ma 29 apr, 20.00
Reserveer
Special
Liminal Space
Bevinden we ons in een tussenruimte? Lijken we hierin op elkaar? Bij Liminal Space zullen artiesten uit verschillende disciplines de verbinding opzoeken door hun tussenruimte met jullie te delen.
di 30 apr, 19.30
Reserveer
Levenskunst 3
To bebe or not to bebe
Wel of geen kind? Een avond die de twijfel draagbaar maakt. Met fash-fash-fashion & een goed gesprek.
di 30 apr, 20.00
Reserveer
PDZ x Milieu Centraal 1
Fashion victim of verleidingen de baas?
Er komen in Nederland jaarlijks bijna een miljard kledingstukken op de markt. Waarom kopen we zóveel kleding, en hoe kunnen we bewust minder (mis)kopen?
wo 1 mei, 19.30
Reserveer
Special
Unpacking Labour Export Policy
Understanding and improving the complexities surrounding labour export policies and the rights of migrants and activists.
wo 1 mei, 19.30
Reserveer
Film screening & after talk
Outgrow the System
A documentary and discussion about transitioning to a sustainable economic system.
wo 1 mei, 20.00
Reserveer
De toekomst van Europa 4
Europa naar de straat
Hoe verklein je de afstand tussen Europa en de burger?
do 2 mei, 20.00
Reserveer
Filmscreening & nagesprek
Samenwonen: het verhaal van De Warren
Wegens succes een extra filmvertoning. Hoe bouw je een huis met 50 vrienden dat sociaal, duurzaam en betaalbaar moet zijn? In gesprek met de filmmaker na vertoning.
do 2 mei, 20.00
Reserveer
Queercity 18
Decolonising Gender
How do BIPOC Trans & Queer communities resist and fight against binaries? And can we let go and heal colonial ideas on gender?
vr 3 mei, 19.30
Reserveer
Dag van Empathie 2024
Dag van Empathie 2024: Thuis
Waar voel jij je thuis?
vr 3 mei, 20.00
Reserveer
Filmvertoning & nagesprek
In de wurggreep van de schuldenindustrie
Vertoning documentaire over hoe een schuld leidt tot boete tot nog meer schuld en nog meer boetes.
ma 6 mei, 19.30
Reserveer
Special
Naar een Inclusieve Nationale Herdenking 2024
Nabeschouwing van de nationale herdenking van 2024, welke verhalen worden herdacht en welke vergeten?
ma 6 mei, 20.00
Reserveer
Fotokroniek 100
Student Selection Of Dutch Photography Award 2024
An evening with the four selected students for the SO '24 Award.
di 7 mei, 20.00
Reserveer
Podcastlancering
Thanks For Coming
Een inspirerende sekspositieve avond ter ere van de lancering van de podcast 'Thanks For Coming - the sex ed you wish you'd had' van Anna Marah Jansen.
di 7 mei, 20.00
Reserveer
Zuidoost Groeit 25
Van Kantorengebied naar Gemengde Stadswijk
De laatste stand van zaken rondom de ontwikkeling van het Amstel III gebied. Hoe brengen we levendigheid en geborgenheid naar dit gebied?
wo 8 mei, 20.00
Reserveer