In 2006 opende het voormalige vriespakhuis aan de Piet Heinkade zijn deuren als Pakhuis de Zwijger: platform voor creatie en sociale innovatie. We startten de programmering over de stad, ons land en de wereld van de toekomst. Inmiddels zijn wij in 15 jaar uitgegroeid tot een uniek nationaal en mondiaal podium, met de focus op het samenbrengen van mensen en de impact van projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een meer duurzame, eerlijke en toekomstbestendige samenleving.

Download onze brochure

Pakhuis de Zwijger is een laagdrempelige, onafhankelijke en veilige publieke ontmoetingsplaats voor iedereen. Een eigentijds ‘praathuis’ met een sterke online omgeving dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm. Een plek waar we gezamenlijk ambities formuleren en verschillende meningen en inzichten presenteren om tot creatieve oplossingen voor de urgente en complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd te komen. Waar we kunstenaars en ontwerpers samenbrengen met wetenschappers, beleidsmakers, praktijkdeskundigen én burgers in al hun diversiteit. Waar we samen de stad en metropoolregio van morgen visualiseren, onderzoeksresultaten aan de praktijk van alledag toetsen en technologische en sociale innovatie presenteren als alternatieven voor het huidige beleid en de feitelijke realiteit. En tot slot vooral ook een plek waar we veel vragen stellen en de maatschappelijke vraagstukken als complexe ontwerpopgaven te lijf gaan.

Maatschappelijke opgaven
We leven in een tijd van grote veranderingen en zitten middenin een aantal grote transities. Een tijd waarin de omvang en complexiteit van de maatschappelijke en economische vraagstukken groeien, de directe verbanden tussen het functioneren van lokale, nationale gemeenschappen en mondiale verhoudingen en de gesteldheid van onze planeet steeds zichtbaarder worden. We rollen van de ene in de andere crisis; van de vluchtelingencrisis naar de klimaat- en energiecrisis, van de stikstof- en watercrisis naar identiteits- en zorgcrises en de crisis op de woningmarkt. De maatschappelijke tweedeling neemt wereldwijd toe, armoede en schuldenproblemen stapelen zich op en ongelijke kansen in het onderwijs nemen toe.

Ontmoeting organiseren en impact genereren
Stichting Pakhuis de Zwijger is een not-for-profit organisatie en maakt samen met een groot aantal partners jaarlijks circa 600 programma’s, met als rode draad de toekomst van het dagelijks leven in stad en land. Centrale vraag daarbij is ‘In wat voor een stad/land willen wij leven?’ over vijf, tien, twintig en dertig jaar? Onze programmamakers brengen betrokken mensen en organisaties bij elkaar, bouwen communities of practice, zetten inhoudelijke redacties op, plaatsen creatieven in een centrale rol, maken samen met partners programma’s ter informatie en inspiratie. We brengen daarbij mogelijke oplossingen in kaart en hosten initiatieven van relevante maatschappelijke organisaties die ons platform en expertise gebruiken om impact te genereren en te vergroten. Ook werken we mee aan Europese projecten, overheidsopdrachten en organiseren en modereren we processen van co-creatie in stad en regio. Dat doen we in de verschillende zalen van ons eigen gebouw, in de twee door ons opgezette New Metropolis-vestigingen in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost en op andere locaties in metropoolregio en het land.

Systeem- en leefwereld samenbrengen
Pakhuis de Zwijger en de twee New Metropolis dependances werken aan het ontwikkelen en bouwen van impactcoalities; aan het samenbrengen van enerzijds overheden, kennisinstellingen en grote bedrijven (systeemwereld), en anderzijds burgerinitiatieven, maatschappelijke organisaties, het midden- en kleinbedrijf en lokale ondernemers (leefwereld). Om te komen tot duurzame oplossingen voor de urgente maatschappelijke vraagstukken worden in de programma’s dagelijkse praktijken, wetenschappelijk onderzoek en beleid met elkaar verbonden. In onze programma’s en activiteiten nodigen we de zes stakeholdergroepen uit om met elkaar in gesprek te gaan en samen te komen tot creatieve en innovatie aanpakken.

Stad en land voor, van en door iedereen
Onze stad Amsterdam wordt in bevolkingssamentelling steeds superdiverser. Rotterdam, Den Haag én Amsterdam zijn alle drie inmiddels steden zonder meerderheid. Iets dat in veel grote steden, zoals Londen, Parijs en New York, allang het geval is. Pakhuis de Zwijger programmeert nadrukkelijk op deze ontwikkeling; inhoudelijk, in de samenstelling van de sprekers, haar eigen HR-beleid en in keuze van de moderatoren. Uitgangspunt in onze programmering is het samen maken van de stad en het land van de toekomst; van, voor en door iedereen. Duurzaam en rechtvaardig, welvarend, veilig en gezond. Met voor alle mensen gelijke kansen.

Partnerschappen
Overheden, kennisinstellingen, bedrijven, ondernemers, burger-initiatieven en maatschappelijke organisaties kunnen zich op verschillende manieren aan ons platform en de activiteiten van Pakhuis de Zwijger en de dependances verbinden. De samenwerking met organisaties en individuen kan variëren van redactielid, inhoudelijk en/of financiële partner, tot sponsor of co-producent. Of gewoon vriend of donateur. De inhoud en de beoogde impact staan hierbij altijd voorop.

Aankomende programma’s
Special
(Re)Searching for Transformations
Celebrating Two Years of ‘Social Justice & Diversity in the Arts’
wo 4 sep, 19.30
Reserveer
Economie van morgen 13
De vrije markt bestaat niet
Op weg naar een economie van verbinding. In gesprek over een sociaal-duurzame economie naar aanleiding van het nieuwe boek van Irene van Staveren.
do 5 sep, 19.30
Reserveer
The Women Cave 2
Mingle
Hoe verbind je vrouwelijke creatievelingen en ondernemers met elkaar?
do 5 sep, 20.00
Reserveer
Economie van morgen x Oxfam Novib 14
Een geldsysteem voor iedereen
Hoe kunnen we ons geldsysteem dienend maken aan het maatschappelijke, lange termijn belang en de reële economie? Met o.a. Carlijn Kingma en Thomas Bollen.
ma 9 sep, 20.00
Reserveer
Filmscreening en nagesprek 14
Hajo, een Joodse vluchteling
Filmvertoning en nagesprek over zionisme, Islamofobie, anti-semitisme en xenofobie in Nederland.
ma 9 sep, 20.00
Reserveer
Designing Cities for All: RE-generation 27
Urban AI & Digitalisation
City Games in the Age of Urban AI W/ Play the City: Developing scenarios for potential roles of city games as Urban AI is entering city-making practices
ma 9 sep, 20.00
Reserveer
De Bioborrel x PdZ
Is Bio Beter?
Feiten en fabels over de gezondheid van ons voedsel.
di 10 sep, 20.00
Reserveer
Groene Transitie 42
The Big UN Climate Simulation Game
Can you align the perspectives of farmers, climate activists, industry, and politicians in this interactive simulation game?
wo 11 sep, 19.30
Reserveer
Tegenlicht Meet Up 246
Nederland bij de les
De kwaliteit van ons onderwijs staat onder druk, de basisvaardigheden van kinderen gaan achteruit en de vraag naar bijles neemt toe. Hoe komen we hieruit?
wo 11 sep, 20.00
Reserveer
nai010 x PDZ
Nederlandse Waterwerken Wereldwijd
Een gesprek over internationale waterwerken en de invloed van Nederland daarop.
do 12 sep, 20.00
Reserveer
Het recht op demonstratie 2
Ken je rechten!
Wat zijn je rechten tijdens demonstraties? En hoe dreigen die te worden ingeperkt? Gesprek en spoedcursus.
di 17 sep, 19.30
Reserveer
Special & Diner
Week Tegen Racisme 2025: Meetup & Brainstorm
Denk mee over de programmering en activiteiten van de Week Tegen Racisme in maart 2025!
wo 18 sep, 18.00
Reserveer
VPRO Tegenlicht special: filmvertoning & nagesprek 2
VPRO Tegenlicht special
Jeugdzorg
wo 18 sep, 20.00
Special
Mansplaining: The Manual
Wat zijn historische trends en actuele ontwikkelingen in mansplaining? Hoe ga je ermee om? En hoe gaat mansplaining om met jou? Zes visionairs bespreken een bekend maar onderbelicht fenomeen.
wo 18 sep, 20.00
Reserveer
Requiem For Justice
Requiem For Justice 2024 – Day 1
Discussions, concerts, film screenings and theater performances by more than 60 artists, writers and civil society activists from around the world.
do 19 sep, 10.00
Reserveer
Requiem For Justice
Requiem For Justice 2024 – Day 2
Discussions, concerts, film screenings and theater performances by more than 60 artists, writers and civil society activists from around the world.
vr 20 sep, 14.00
Reserveer
Nieuw-West in Beeld 10
Fotoclub New Metropolis
Maandelijkse fotografie-meetups: een moment om samen te komen met andere fotografiefanaten, elkaars werk te bespreken én inspiratie op te doen!
za 21 sep, 14.00
Reserveer
Biodiversity X Finance
Natuur als handelswaar
Kunnen biodiversity credits de natuur werkelijk redden?
ma 23 sep, 19.30
Reserveer
Wonen voor iedereen
Gaat jouw huurprijs straks omlaag?
Wat betekent de Wet betaalbare huur voor jouw huurwoning.
di 24 sep, 19.30
Reserveer
Special
Boekpresentatie: Van dankbaar naar strijdbaar
Hoe kunnen Marokkaanse gemeenschappen zichzelf organiseren richting extreem rechts populisme? In gesprek met o.a. Auteur: Bilal Ben Abdelkarim, Yasmina Haifi, Rachid El Ghazaoui (Appa).
wo 25 sep, 19.30
Reserveer