In 2006 opende het voormalige vriespakhuis aan de Piet Heinkade zijn deuren als Pakhuis de Zwijger: platform voor creatie en sociale innovatie. We startten de programmering over de stad, ons land en de wereld van de toekomst. Inmiddels zijn wij in 15 jaar uitgegroeid tot een uniek nationaal en mondiaal podium, met de focus op het samenbrengen van mensen en de impact van projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een meer duurzame, eerlijke en toekomstbestendige samenleving.

Download onze brochure

Pakhuis de Zwijger is een laagdrempelige, onafhankelijke en veilige publieke ontmoetingsplaats voor iedereen. Een eigentijds ‘praathuis’ met een sterke online omgeving dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm. Een plek waar we gezamenlijk ambities formuleren en verschillende meningen en inzichten presenteren om tot creatieve oplossingen voor de urgente en complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd te komen. Waar we kunstenaars en ontwerpers samenbrengen met wetenschappers, beleidsmakers, praktijkdeskundigen én burgers in al hun diversiteit. Waar we samen de stad en metropoolregio van morgen visualiseren, onderzoeksresultaten aan de praktijk van alledag toetsen en technologische en sociale innovatie presenteren als alternatieven voor het huidige beleid en de feitelijke realiteit. En tot slot vooral ook een plek waar we veel vragen stellen en de maatschappelijke vraagstukken als complexe ontwerpopgaven te lijf gaan.

Maatschappelijke opgaven
We leven in een tijd van grote veranderingen en zitten middenin een aantal grote transities. Een tijd waarin de omvang en complexiteit van de maatschappelijke en economische vraagstukken groeien, de directe verbanden tussen het functioneren van lokale, nationale gemeenschappen en mondiale verhoudingen en de gesteldheid van onze planeet steeds zichtbaarder worden. We rollen van de ene in de andere crisis; van de vluchtelingencrisis naar de klimaat- en energiecrisis, van de stikstof- en watercrisis naar identiteits- en zorgcrises en de crisis op de woningmarkt. De maatschappelijke tweedeling neemt wereldwijd toe, armoede en schuldenproblemen stapelen zich op en ongelijke kansen in het onderwijs nemen toe.

Ontmoeting organiseren en impact genereren
Stichting Pakhuis de Zwijger is een not-for-profit organisatie en maakt samen met een groot aantal partners jaarlijks circa 600 programma’s, met als rode draad de toekomst van het dagelijks leven in stad en land. Centrale vraag daarbij is ‘In wat voor een stad/land willen wij leven?’ over vijf, tien, twintig en dertig jaar? Onze programmamakers brengen betrokken mensen en organisaties bij elkaar, bouwen communities of practice, zetten inhoudelijke redacties op, plaatsen creatieven in een centrale rol, maken samen met partners programma’s ter informatie en inspiratie. We brengen daarbij mogelijke oplossingen in kaart en hosten initiatieven van relevante maatschappelijke organisaties die ons platform en expertise gebruiken om impact te genereren en te vergroten. Ook werken we mee aan Europese projecten, overheidsopdrachten en organiseren en modereren we processen van co-creatie in stad en regio. Dat doen we in de verschillende zalen van ons eigen gebouw, in de twee door ons opgezette New Metropolis-vestigingen in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost en op andere locaties in metropoolregio en het land.

Systeem- en leefwereld samenbrengen
Pakhuis de Zwijger en de twee New Metropolis dependances werken aan het ontwikkelen en bouwen van impactcoalities; aan het samenbrengen van enerzijds overheden, kennisinstellingen en grote bedrijven (systeemwereld), en anderzijds burgerinitiatieven, maatschappelijke organisaties, het midden- en kleinbedrijf en lokale ondernemers (leefwereld). Om te komen tot duurzame oplossingen voor de urgente maatschappelijke vraagstukken worden in de programma’s dagelijkse praktijken, wetenschappelijk onderzoek en beleid met elkaar verbonden. In onze programma’s en activiteiten nodigen we de zes stakeholdergroepen uit om met elkaar in gesprek te gaan en samen te komen tot creatieve en innovatie aanpakken.

Stad en land voor, van en door iedereen
Onze stad Amsterdam wordt in bevolkingssamentelling steeds superdiverser. Rotterdam, Den Haag én Amsterdam zijn alle drie inmiddels steden zonder meerderheid. Iets dat in veel grote steden, zoals Londen, Parijs en New York, allang het geval is. Pakhuis de Zwijger programmeert nadrukkelijk op deze ontwikkeling; inhoudelijk, in de samenstelling van de sprekers, haar eigen HR-beleid en in keuze van de moderatoren. Uitgangspunt in onze programmering is het samen maken van de stad en het land van de toekomst; van, voor en door iedereen. Duurzaam en rechtvaardig, welvarend, veilig en gezond. Met voor alle mensen gelijke kansen.

Partnerschappen
Overheden, kennisinstellingen, bedrijven, ondernemers, burger-initiatieven en maatschappelijke organisaties kunnen zich op verschillende manieren aan ons platform en de activiteiten van Pakhuis de Zwijger en de dependances verbinden. De samenwerking met organisaties en individuen kan variëren van redactielid, inhoudelijk en/of financiële partner, tot sponsor of co-producent. Of gewoon vriend of donateur. De inhoud en de beoogde impact staan hierbij altijd voorop.

Aankomende programma’s
Requiem For Justice
Requiem For Justice 2024 – Day 2
Discussions, concerts, film screenings and theater performances by more than 60 artists, writers and civil society activists from around the world.
Vandaag, 14.00
Reserveer
Requiem For Justice 2024
Film & discussion: The Teacher
A Palestinian school teacher struggles to reconcile his life-threatening commitment to political resistance.
Vandaag, 18.00
Reserveer
Filmvertoning
Atlantis
Atlantis is een Oekraïense dystopische, post-apocalyptische film uit 2019 geregisseerd door Valentyn Vasyanovych.
Vandaag, 20.00
Reserveer
Nieuw-West in Beeld 10
Fotoclub New Metropolis
Maandelijkse fotografie-meetups: een moment om samen te komen met andere fotografiefanaten, elkaars werk te bespreken én inspiratie op te doen!
Morgen, 14.00
Reserveer
Digital rights meet up & diner
Digitale rechten kansen in de stad
Ontmoet elkaar op deze eerste Digital Rights Meetup waarbij we tijdens een diner in gesprek gaan over de digitale rechten kansen in de stad.
ma 23 sep, 19.00
Reserveer
Special
Woontop Jongeren 2024
Praat en denk mee over de toekomst van jongerenhuisvesting. Een avond met talks, muziek, workshops en een informatiemarkt.
ma 23 sep, 19.30
Reserveer
Biodiversity X Finance
Biodiversiteitscredits
Gaat het vermarkten van natuurlijke waarde de biodiversiteit werkelijk redden?
ma 23 sep, 20.00
Wonen voor iedereen
Gaat jouw huurprijs straks omlaag?
Wat betekent de Wet betaalbare huur voor jouw huurwoning.
di 24 sep, 19.30
Reserveer
Special
Militarisme, Imperialisme en de klimaatboomerang
Om klimaatschade te herstellen moeten we niet investeren in oorlog maar in klimaatrechtvaardigheid, hoe komen we daar?
di 24 sep, 20.00
Reserveer
DAY COLLECTIVE PRESENTS: 3
Drawing Ritual (adult only)
Curious about connecting with others beyond words? Explore drawing as an embodied practice with artist duo DAY Collective.
di 24 sep, 20.00
Volgeboekt
FEMCITY
Town Hall: Democratie onder druk
Praat mee over wat de plannen van dit nieuwe kabinet voor de democratie en internationale samenwerking in Nederland betekenen.
di 24 sep, 20.00
Reserveer
Jong Amsterdam
Makers Meetup: Intervision
A moment to discuss the creative workfield in a small group, using an inervision model.
wo 25 sep, 19.00
Reserveer
Boekpresentatie en nagesprek
Boekpresentatie: Van dankbaar naar strijdbaar
Hoe kunnen Marokkaanse gemeenschappen zichzelf organiseren richting extreemrechts populisme? Met o.a. auteur Bilal Ben Abdelkarim, en Rachid El Ghazaoui.
wo 25 sep, 19.30
Reserveer
Diaspora Dialogen 6
Van Trotro naar GVB
Een gesprek voor, door en met 2de generatie Ghanese Nederlanders.
do 26 sep, 19.30
Reserveer
Filmvertoning & nagesprek
Lucky Boy
Hebben mannen altijd zin? Een avond over de impact van een stigmatiserend beeld van mannen.
do 26 sep, 20.00
Reserveer
Kringwijs presenteert: training voor buurtbewoners 3
Iemand Erbij
Leer hoe je het best kunt handelen in een crisissituatie met uiteenlopende problematiek.
vr 27 sep, 09.30
Special
Ignite!
The Transnational Institute celebrates its 50th anniversary with a festival of radical ideas.
vr 27 sep, 19.30
Reserveer
Boekpresentatie & nagesprek
Boter, kaas en havermelk
Is biologische landbouw onze redding? Word je ziek van chemische toevoegingen in je eten? Joris Lohman schreef een handboek voor de verwarde eter.
vr 27 sep, 19.30
Reserveer
Designing Cities for All: RE-generation 27
Urban AI & Digitalisation
City Games in the Age of Urban AI W/ Play the City: Potential roles of city games as Urban AI is entering city-making practices.
ma 30 sep, 20.00
Reserveer