EEN INCLUSIEF EN VEILIG HUIS VOOR IEDEREEN

Tijden veranderen, het maatschappelijke debat polariseert snel en steeds meer groepen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hierbij blijkt taal één van de krachtigste vormen van respectievelijke in- en uitsluiting. Pakhuis de Zwijger (PdZ) streeft ernaar een veilige plek van ontmoeting te faciliteren waarin iedereen zich veilig en gehoord voelt zonder dat de open gesprekscultuur in het geding komt. Met deze Code of Conduct voorzien wij programmamakers, moderatoren, partnerorganisaties en deelnemers van de noodzakelijke handvaten en tools om door de vele sociale spanningsvelden te navigeren. En daar waar wellicht bepaalde expertise of ervaring ontbreekt kennis en ruggensteun te bieden. Juist door omgangs- en aanspreekvormen af te kaderen, ontstaat een setting waar vrij en open kan worden gesproken omdat bepaalde spanningen uit de lucht worden genomen, iedere aanwezige respect en erkenning ervaart, wederzijds begrip wordt gecreëerd en de vocaliteit van achtergestelde personen groeit.

Wij beogen met deze Code of Conduct een cultuuromslag teweeg te brengen en een nieuwe norm te stellen voor hoe het maatschappelijk gesprek op een constructieve, gelijkwaardige en inclusieve manier kan worden gevoerd.

  • PdZ noemt zijn bezoekers vanaf nu deelnemers. Iedere aanwezige is een gewenste deelnemer aan het gesprek en een noodzakelijke deelnemer in het vormen en bouwen van een duurzame en inclusieve stad.
  • Bij PdZ wordt iedereen erkend, begroet en aangesproken. Er wordt niet gegroet of gesproken van ‘dames en heren’ omdat dit de aanwezigheid van non-binaire en/of gender queer personen volledig uitsluit. Alternatieven: ‘Hallo lieve mensen’, ‘Welkom beste mensen’ of: ‘Goedenavond beste deelnemers’.
  • Identiteit is geen expertise. Expert en ervaringsdeskundige zijn twee verschillende zaken. Voorbeeld: maak van mensen geen beroepstransgender en van een Marokkaanse Nederlander geen spreekbuis namens de hele gemeenschap. Voorzie mensen van kwalificatie en beroep.
  • De vrijheid van meningsuiting gaat over kwesties, niet over personen, en mag nooit ten kosten gaan van mensenrechten. Ergo: er wordt niet op de mens gespeeld en het bestaan van bepaalde groepen en/of personen wordt niet betwist. Daarbij is enige gevoeligheid gewenst. Wat voor de één een interessant filosofisch vraagstuk is, is voor de ander een (zwaarbevochten) dagelijkse werkelijkheid.Voorbeeld: gendervrije toiletten zijn een discussieonderwerp, het bestaan van non-binaire/trans personen niet.
  • In PdZ is een mens wie die zegt te zijn, niet wat anderen daarvan maken. Over zelfverklaarde identiteiten als huidskleur, gender, religie, afkomst, seksuele voorkeur of anderszins wordt geen discussie toegestaan. Daarnaast wordt iemands eigen identificatie niet afgedaan als een ervaring, gevoel of beleving, maar als een erkende staat van zijn.
  • Iedereen wordt als gelijkwaardig en gerespecteerd persoon behandeld en aangesproken. Geen verkleinwoordjes of reductionistische termen over groepen en/of personen.
  • Alle deelnemers worden zonder aanziens des persoons consequent bij de voornaam of achternaam genoemd. Hierin vindt geen gender opsplitsing, leeftijdsdiscriminatie of andere ongelijkheid plaatsen.
  • Het gender van deelnemers wordt niet bij voorbaat bekend geacht. Vraag gasten vooraf naar hun gewenste persoonlijke voornaamwoord en aanspreekvorm en verwijs naar deelnemers in het publiek als ‘die persoon’ of vraag hen zichzelf te identificeren aan de hand van hun naam
    en persoonlijk voornaamwoord.
  • Zoals bij punt #5 geven personen met een een ziekte en/of fysieke of cognitieve uitdaging zelf aan hoe zij deze aanduiden. Vermijd uitdrukkingen en woorden die refereren aan dergelijke uitdagingen. Een mens heeft mogelijk een ziekte en/of fysieke of cognitieve uitdaging maar is dat niet.
  • Gebruik van het n-woord is uit den boze wanneer er geen duiding gegeven kan worden over de oorsprong en evolutie van het omstreden woord, om zo meer context te schetsen. Indien noodzakelijk en functioneel is verwijzing naar ‘het n-woord’ als zodanig genoeg.
  • PdZ werkt mee aan het dekoloniseren van de taal: ‘wit’ (niet ‘blank’); ‘Zwart’ (niet ‘donker’); ‘bicultureel’ (niet ‘halfbloed’ of ‘allochtoon’). Een Nederlander is iedereen met de Nederlandse nationaliteit, niet iedereen met een witte huidskleur. Mensen met een dubbele nationaliteit worden desgewenst (en desgevraagd) met beide nationaliteiten geïntroduceerd en naar bevolkingsgroepen wordt met beide nationaliteiten verwezen: ‘Chinese-Nederlander’ en niet: ‘Chinees’ en ‘Turkse-Nederlanders’ en niet: ‘Turken’.
  • Er wordt aan tafel niet gevloekt of gescholden. Dit houdt het gesprek inhoudelijk, veilig, beleefd en respectvol voor iedereen.
  • Spreek niet in generalisaties en doe geen aannames voor het publiek. Voorbeelden: ‘Ik spreek hier natuurlijk voor eigen parochie.’ ‘We vinden hier natuurlijk allemaal.’ ‘Ik hoef jullie niet te vertellen dat…’ ‘Wij zijn natuurlijk allemaal…’
  • Vermijd vakjargon en specialistische terminologie zonder context of duiding.
  • Deelnemers aan het MBO-onderwijs heten wettelijk studenten en niet leerlingen.
  • PdZ respecteert ieder mens en spreekt niet over groepen mensen in termen van natuurverschijnselen.
  • Bevolkingsgroepen worden nooit voorafgegaan aan een scheldwoord en etniciteit, gender en/of seksuele voorkeur zijn geen bijvoeglijk naamwoord.
  • Bij PdZ zijn we ons ervan bewust dat taal niet statisch is en communicatie een product is van wederzijdse interactie waarin we nooit zijn uitgeleerd. We staan open voor feedback, correctie op mogelijke blinde vlekken en nieuwe inzichten.
Aankomende programma’s
Doevendansen met Nieuw-West 12
Eindejaar Talkshow
Maandelijks gesprek tussen stadsdeelbestuurder Sandra Doevendans en bewoners over thema’s die spelen in Nieuw-West.
Vandaag, 19.00
Reserveer
Diaspora Dialogen 8
Wij Moeten in Gesprek!
Een avond vol gesprekken, kunst en interactie waarin we als Joodse gemeenschap – en samen met anderen – onze plek in een niet-Joodse wereld verkennen
Vandaag, 19.30
Reserveer
Special
Nederland voor de Nederlanders
Welkom in Nederland voor de Nederlanders. Een land waar steeds minder mensen thuishoren, zich thuis voelen of een thuis vinden. Want wie is die Nederlander, en wie bepaalt dat?
Vandaag, 20.00
Reserveer
De Graan Gesprekken 2
Tasty Tarwe
Een smaakvolle avond over goede granen op ons bord. Hoe gezond is tarwe en hoe brengen we innovatie in de keuken met dit eeuwenoude gewas?
Vandaag, 20.00
Reserveer
Kringwijs presenteert: training voor buurtbewoners 3
Iemand Erbij
Leer hoe je het best kunt handelen in een crisissituatie met uiteenlopende problematiek.
Morgen, 09.30
Groene Transitie
Het grote VN klimaatsimulatie spel
Kan jij 10 jaar na het Parijs-akkoord het perspectief van boeren, klimaatactivisten, industrie en politiek en op één lijn krijgen in dit interactieve simulatiespel?
wo 8 jan 2025, 19.30
Reserveer
Tegenlicht Meet Up 250
Error 404: het internet in de crisis
Het internet is uitgegroeid tot een web van commerciële belangen, afhankelijkheid en desinformatie. Hoe maken we het internet weer van iedereen?
wo 8 jan 2025, 20.00
Reserveer
Between the Sun, Wind and Waves 3
Bite The Bullet Live Show
Bite The Bullet podcast's 50th episode live from Pakhuis de Zwijger!
vr 10 jan 2025, 20.00
Reserveer
Filmvertoning & nagesprek
De Wilde Noordzee
Duik met ons de diepte in van het grootste natuurgebied van ons land.
ma 13 jan 2025, 20.00
Volgeboekt
Lokaal Europa 3
Van grijs naar groen: Tata Steel en schone industrie
Wat betekent de Europese Clean Industrial Deal voor de regio Amsterdam?
ma 13 jan 2025, 20.00
Reserveer
Talk of the Night 1
The next generation in Amsterdam nightlife
What is needed for the new generation to claim their place in nightlife?
di 14 jan 2025, 19.30
Reserveer
World Without Borders 5
Ik Besta Niet
Wat als anderen over jouw leven beslissen en je daardoor geen kant op kan? Wat als je moet bewijzen dat je bestaat?
di 14 jan 2025, 20.00
Reserveer
Houtbouw 10
Houtbouw is goud, maar kan ook fout
Tijdens deze avond delen we met elkaar de ‘lessons learned’, zodat we de kwalilteit van houtbouw kunnen waarborgen en de transitie naar een schonere bouw kunnen versnellen.
do 16 jan 2025, 20.00
Reserveer
Special
Unpacking Climate Migration
An evening seeking depth in the diverse and complex relationship between climate change and human mobility.
do 16 jan 2025, 20.00
Reserveer
Kringwijs presenteert: training voor buurtbewoners 1
Iemand Erbij
Leer hoe je het best kunt handelen in een crisissituatie met uiteenlopende problematiek.
vr 17 jan 2025, 09.30
Special
Haatboek x Dankboek
Wat is constructiever: dankbaar zijn voor wat je hebt of je woede richten op wat beter kan?
vr 17 jan 2025, 20.00
Koop kaarten
Economie van Morgen 15
Samen werken, samen bezitten
Zijn werknemerscoöperaties hét organisatiemodel van de toekomst? Met o.a. Jimmy Dijk en Rob Donker.
ma 20 jan 2025, 20.00
Reserveer
Book presentation + discussion
Can Europe Regulate AI?
The strengths and weaknesses of digital innovation and regulation in Europe.
di 21 jan 2025, 20.00
Reserveer
Ruimte! Ruimte! Ruimte!
Ruimte voor maatschappelijke voorzieningen
Hoe creëren we ruimte voor maatschappelijke voorzieningen die echt aansluiten bij de behoeften van bewoners?
wo 22 jan 2025, 20.00
Reserveer
De Graan Gesprekken 3
Groot Graan Diner
Een diner met performances en goede gerechten om te genieten van granen. In gesprek met en proeverij uit de hele graanketen.
do 23 jan 2025, 18.30
Koop kaarten
In de spotlight