Stichting Pakhuis de Zwijger richt zich met programma’s en projecten vanuit het stedelijk perspectief op de toekomst van de regio, ons land en de wereld. Onze benadering van de grote en complexe maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen is waardengedreven en de programma’s en projecten hebben als doel bij te dragen aan betere steden voor iedereen.

Toekomstgericht
Wij zijn een onafhankelijk en progressief platform voor iedereen die ideeën en plannen heeft voor de stad van morgen. Of beter nog: voor de hele wereld. We werken vanuit een nieuwsgierige houding en kijken kritisch naar heden én verleden. In onze programmering onderzoeken we nieuwe oplossingen voor dringende maatschappelijke vraagstukken en opgaven – zoals betaalbaar wonen, kansengelijkheid of duurzame economie -, waarbij we ons telkens de vraag stellen: in wat voor een wereld willen we in de toekomst leven?

Stedelijk
We bekijken ontwikkelingen in de wereld vanuit het perspectief van de stad. Steden zijn immers de plekken waar de grote uitdagingen van deze tijd – zoals racisme, klimaatverandering en gentrificatie – zich in uitgesproken vorm voordoen. Steden zijn ook de plekken van vooruitgang en innovatie. Er wonen veel verschillende mensen, allemaal met hun eigen dromen, ambities en wensen. Wanneer we die mensen samenbrengen ontstaan er creativiteit en onverwachte oplossingen voor de grote uitdagingen waar we voor staan.

Verbonden
Politiek, economie, ecologie en sociale vraagstukken: ze zijn allemaal met elkaar verbonden. In de stad, in het land en in de wereld. Daarom geloven wij in een integrale benadering. Pas als we het geheel overzien, kunnen we duurzame oplossingen ontwikkelen. Daarom leggen we verbinding tussen mensen uit verschillende disciplines, en brengen we een verscheidenheid aan meningen bij elkaar. Zo komen we tot gesprekken waaruit vernieuwende ideeën ontstaan die de wereld en de stad beter maken.

Humaan
We bouwen aan steden van, voor en door iedereen. Steden zijn en worden steeds meer superdivers. Er is geen meerderheid van één bevolkingsgroep: verschillen in leeftijd, culturele achtergrond, gender(identiteit), geloof, seksuele geaardheid, en fysieke, mentale en economische capaciteiten horen bij de stad. Steden waar iedereen zich thuis voelt. Waar de menselijke maat centraal staat, waar uitsluiting geen plaats heeft, representatie en machtsverdeling in balans zijn en alle mensen gelijke kansen krijgen.

Duurzaam
We richten ons op een economie waarin het welzijn, de gezondheid en de veerkracht van mens en planeet centraal staan, hier en overal ter wereld. Hierbij respecteren we de grenzen van onze aarde en zetten ons in voor circulariteit, klimaat, milieu en biodiversiteit. We gaan op weg naar een duurzame stad en samenleving.

Gelijkwaardig
Het begint allemaal in de straat, de buurt en de wijk. Daar wonen de mensen met wie wij willen bouwen aan een betere stad en metropoolregio, een mooiere wereld: een benadering van onderop. Bij ons hebben bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties een plek aan tafel, naast overheden, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Alleen door samenwerking tussen alle stakeholders van de stad en regio komen we tot duurzame oplossingen voor iedereen.

Ontwerpend
We zien alle stedelijke opgaven als een ontwerpvraagstuk. Door ontwerpers, kunstenaars, makers en andere creatieven bij elkaar te brengen, maken we ruimte voor verbeelding en andere manieren van kijken. Zo werken we aan ontwerpprincipes waarmee we een wereld kunnen vormgeven die bijdraagt aan het geluk en welzijn van alle bewoners.

Waardegericht
We brengen mensen samen, zoeken de gemeenschappelijke delers en zijn daarbij niet bang om ongemakkelijke gesprekken aan te gaan. Om gezamenlijk een stap verder te komen, gebruiken wij de waardegerichte dialoog als gespreksvorm. Bij de dialoog staat het luisteren naar, verdiepen in, begrijpen van en constructief samenwerken met elkaar centraal.

Toegankelijk
We bieden plek aan alle mensen die zich inzetten voor een stad van, voor en door iedereen. Hierbij maken we nadrukkelijk ruimte voor gemarginaliseerde groepen, zodat iedereen (ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, capaciteiten, geloof en gender) gehoord wordt. We zorgen dat innovaties en ideeën die bijdragen aan rechtvaardige en duurzame steden een podium krijgen. De toegang tot onze gesprekken is en blijft gratis.

Verhalend
We zetten storytelling – verhalen vertellen – in om actuele onderwerpen op de agenda te zetten en vernieuwende ideeën te presenteren. Want verhalen inspireren, geven betekenis en spreken tot de verbeelding. We zorgen dat nieuwe talenten en gevestigde namen elkaar kunnen ontmoeten. Zo ontstaan nieuwe verhalen, uitwisselingen tussen verschillende standpunten en onderling begrip.

Aankomende programma’s
Jong Amsterdam
Makers Meetup
Meetup voor makers: een moment om in kleine kring het creatieve werkveld te bespreken via een intervisie model.
Vandaag, 19.00
Reserveer
Designing Cities for All: RE-generation 26
More Than Cities
(Re)Designing Connection w/ Shibaura House #3: How can we cultivate meaningful connections between individuals and their communities in rapidly urbanising environments?
Vandaag, 20.00
Reserveer
De Groene Live 33
Gekaapt door het kapitaal
De publieke sector wordt steeds vaker gekaapt door het commerciële kapitaal. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen, en wat kunnen we er tegen doen?
Vandaag, 20.00
Reserveer
Houtbouw XL 2024
Rondleiding Robotlab op de HvA
Bezoek het RobotLab van de Hogeschool van Amsterdam, waar ze zich bezighouden met het robotmatig verwerken van resthout tot nieuwe (interieur) producten.
Morgen, 09.30
Volgeboekt
Houtbouw XL 2024
De Houten Eeuw
Een uitgebreid programma over de rol van hout in de transitie naar een duurzame bouw. Met keynote sprekers en breakout sessies!
Morgen, 11.30
Reserveer
Ondersteboven presenteert 2
QueerXpress
In gesprek over de Amsterdamse alliantie QUEER 365 in aanloop naar Pride. Wat is de status van de gestelde ambities?
Morgen, 19.00
Reserveer
Houtbouw XL 2024
The Age of Timber evening program
What new developments and projects are there currently in the timber industry? What do we have to do to get the great timber revolution going on?
Morgen, 20.00
Reserveer
Boekpresentatie & nagesprek
Recept voor maatschappelijke verandering
Hoe mobiliseer je mensen om de samenleving in beweging te brengen? En wat is een goede campagne? Met o.a. auteur van het boek Wijnand Duyvendak.
Morgen, 20.00
Reserveer
Townmaking
From Consumers to Citizens, on Representation in Digital Society
How does global digital culture supplant local culture and why should we care.
Morgen, 20.00
Reserveer
Met Andere Ogen 15
Veerkracht in het pedagogisch ecosysteem
Hoe maken we van onze eigen opdracht elkaars opdracht in onderwijs, zorg, jeugdhulp, kinderopvang en beleid?
wo 26 jun, 19.30
Reserveer
Maaltijd van Morgen 15
Eet je beter
Een avond over preventieve gezondheid. Wat zijn de ingrediënten van een gebalanceerde, groene en gezonde leefstijl?
wo 26 jun, 20.00
Reserveer
ForHanna 1
Edit your story
Een avond met verschillende sprekers & presentaties uit diverse fotografie genres rond 'De kracht van je verhaal' en uitreiking van een nieuw boekje.
wo 26 jun, 20.00
Reserveer
Verhalen uit Nieuw-West 41
Tori’s uit de buurt
Onze avond vol verhalen uit Amsterdam Nieuw-West. Deze editie gaan wij kijken en luisteren naar verhalen uit de buurt.
do 27 jun, 19.00
Reserveer
Filmvertoning & nagesprek
Liefde in Procedure
Een jong stel verkent de impact van een asielprocedure op hun relatie.
do 27 jun, 19.30
Reserveer
Special
Een grapje moet kunnen, toch?
Een onderzoek naar de rol van humor in activisme en verzet.
do 27 jun, 19.30
Reserveer
Tipping points 3
Droge tropen
Kunnen we de vernietiging van de Amazone stoppen voordat de regen ophoudt in het regenwoud?
do 27 jun, 20.00
Reserveer
Doevendansen met Nieuw-West 10
Keti-Koti: Samen vrij
Maandelijks gesprek tussen stadsdeelbestuurder Sandra Doevendans en bewoners over thema’s die spelen in Nieuw-West. 
vr 28 jun, 19.00
Reserveer
Special
Liminal Space II
Een avond gevuld met dialoog en optredens over de verschillende facetten van identiteit.
vr 28 jun, 19.30
Reserveer
Levenskunst 7
Vroeg verloren
Hoe ga je 20 jaar later om met het verlies van iemand en waar loop je tegenaan? Liesbeth Rasker gaat in deze documentaire in gesprek met verschillende lotgenoten en gezinsleden over rouwverwerking.
vr 28 jun, 20.00
Reserveer
Zomerspecial
Europa op de rails
Welke plannen liggen er voor het toekomstig Europees treinnetwerk? Win Interrail tickets om deze zomer zelf met de trein op pad te gaan.
di 2 jul, 20.00
Reserveer
In de spotlight