Stichting Pakhuis de Zwijger richt zich met programma’s en projecten vanuit het stedelijk perspectief op de toekomst van de regio, ons land en de wereld. Onze benadering van de grote en complexe maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen is waardengedreven en de programma’s en projecten hebben als doel bij te dragen aan betere steden voor iedereen.

Toekomstgericht
Wij zijn een onafhankelijk en progressief platform voor iedereen die ideeën en plannen heeft voor de stad van morgen. Of beter nog: voor de hele wereld. We werken vanuit een nieuwsgierige houding en kijken kritisch naar heden én verleden. In onze programmering onderzoeken we nieuwe oplossingen voor dringende maatschappelijke vraagstukken en opgaven – zoals betaalbaar wonen, kansengelijkheid of duurzame economie -, waarbij we ons telkens de vraag stellen: in wat voor een wereld willen we in de toekomst leven?

Stedelijk
We bekijken ontwikkelingen in de wereld vanuit het perspectief van de stad. Steden zijn immers de plekken waar de grote uitdagingen van deze tijd – zoals racisme, klimaatverandering en gentrificatie – zich in uitgesproken vorm voordoen. Steden zijn ook de plekken van vooruitgang en innovatie. Er wonen veel verschillende mensen, allemaal met hun eigen dromen, ambities en wensen. Wanneer we die mensen samenbrengen ontstaan er creativiteit en onverwachte oplossingen voor de grote uitdagingen waar we voor staan.

Verbonden
Politiek, economie, ecologie en sociale vraagstukken: ze zijn allemaal met elkaar verbonden. In de stad, in het land en in de wereld. Daarom geloven wij in een integrale benadering. Pas als we het geheel overzien, kunnen we duurzame oplossingen ontwikkelen. Daarom leggen we verbinding tussen mensen uit verschillende disciplines, en brengen we een verscheidenheid aan meningen bij elkaar. Zo komen we tot gesprekken waaruit vernieuwende ideeën ontstaan die de wereld en de stad beter maken.

Humaan
We bouwen aan steden van, voor en door iedereen. Steden zijn en worden steeds meer superdivers. Er is geen meerderheid van één bevolkingsgroep: verschillen in leeftijd, culturele achtergrond, gender(identiteit), geloof, seksuele geaardheid, en fysieke, mentale en economische capaciteiten horen bij de stad. Steden waar iedereen zich thuis voelt. Waar de menselijke maat centraal staat, waar uitsluiting geen plaats heeft, representatie en machtsverdeling in balans zijn en alle mensen gelijke kansen krijgen.

Duurzaam
We richten ons op een economie waarin het welzijn, de gezondheid en de veerkracht van mens en planeet centraal staan, hier en overal ter wereld. Hierbij respecteren we de grenzen van onze aarde en zetten ons in voor circulariteit, klimaat, milieu en biodiversiteit. We gaan op weg naar een duurzame stad en samenleving.

Gelijkwaardig
Het begint allemaal in de straat, de buurt en de wijk. Daar wonen de mensen met wie wij willen bouwen aan een betere stad en metropoolregio, een mooiere wereld: een benadering van onderop. Bij ons hebben bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties een plek aan tafel, naast overheden, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Alleen door samenwerking tussen alle stakeholders van de stad en regio komen we tot duurzame oplossingen voor iedereen.

Ontwerpend
We zien alle stedelijke opgaven als een ontwerpvraagstuk. Door ontwerpers, kunstenaars, makers en andere creatieven bij elkaar te brengen, maken we ruimte voor verbeelding en andere manieren van kijken. Zo werken we aan ontwerpprincipes waarmee we een wereld kunnen vormgeven die bijdraagt aan het geluk en welzijn van alle bewoners.

Waardegericht
We brengen mensen samen, zoeken de gemeenschappelijke delers en zijn daarbij niet bang om ongemakkelijke gesprekken aan te gaan. Om gezamenlijk een stap verder te komen, gebruiken wij de waardegerichte dialoog als gespreksvorm. Bij de dialoog staat het luisteren naar, verdiepen in, begrijpen van en constructief samenwerken met elkaar centraal.

Toegankelijk
We bieden plek aan alle mensen die zich inzetten voor een stad van, voor en door iedereen. Hierbij maken we nadrukkelijk ruimte voor gemarginaliseerde groepen, zodat iedereen (ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, capaciteiten, geloof en gender) gehoord wordt. We zorgen dat innovaties en ideeën die bijdragen aan rechtvaardige en duurzame steden een podium krijgen. De toegang tot onze gesprekken is en blijft gratis.

Verhalend
We zetten storytelling – verhalen vertellen – in om actuele onderwerpen op de agenda te zetten en vernieuwende ideeën te presenteren. Want verhalen inspireren, geven betekenis en spreken tot de verbeelding. We zorgen dat nieuwe talenten en gevestigde namen elkaar kunnen ontmoeten. Zo ontstaan nieuwe verhalen, uitwisselingen tussen verschillende standpunten en onderling begrip.

Aankomende programma’s
Samen Tegen Racisme
Tegen Islamofobie, voor burgerrechten
Hoe zorgen we ervoor dat Nederland een land wordt voor álle inwoners, ongeacht geloof of herkomst?
Morgen, 19.30
Reserveer
Takers not makers 1
De winnaars van onze economie
Wie zijn de winnaars onze economie? Een avond over ongelijkheid, vermogensverschillen en het erfrecht in Nederland.
Morgen, 20.00
Reserveer
De toekomst van Europa
De Duitse after
Een nabeschouwing van de Duitse verkiezingen na een turbulente verkiezingsaanloop.
Morgen, 20.00
Reserveer
Unwanted Words Project presents:
Queer Poetry Night
Join us for the next edition of this open mic night!
di 25 feb, 19.00
Reserveer
HET HUIS VAN THORBECKE 2
Van macht naar medezeggenschap
Hoe kunnen we de economie democratiseren en de macht eerlijker verdelen?
di 25 feb, 19.30
Reserveer
Nieuw-West in Beeld 15
Opening expositie Fotoclub New Metropolis
Ontdek Nieuw-West door de ogen van onze lokale fotografen.
do 27 feb, 19.00
Reserveer
Diaspora Dialogen 10
Krachtig Kosovo
Ontdek de invloed van Kosovo's kracht en cultuur op Nederlanders met Albanees-Kosovaarse roots.
do 27 feb, 19.30
Reserveer
Special
Ye Bo Game – Game Night
De gezelligste game experience van Nederland!
vr 28 feb, 19.00
Koop kaarten
Justice for Palestine 26
Palestijnse dichter Marwan Makhoul
In gesprek met de Palestijnse dichter Marwan Makhoul en een bloemlezing van zijn gedichten.
vr 28 feb, 19.30
Reserveer
KVS Special
Deeltijdprinsen en -prinsessen
De babyboete voor vrouwen bestaat nog steeds, terwijl de jongste generatie mannen wel graag minder wil werken en meer wil zorgen. Waarom gebeurt dit dan nog niet in de praktijk?
ma 3 mrt, 20.00
Reserveer
Tegenlicht Meet Up 252
De kunst van het wegkijken
Hoe kijkt de wereld al zo lang weg bij genocidaal geweld en wat betekent dit voor de toekomst van internationaal recht? Met o.a. mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld.
wo 5 mrt, 20.00
Reserveer
Stichting Wamiliki presenteert 2
Blik op heden: doorwerking kolonialisme nu
Tweede editie van 'Afrika en Europa: Is een toekomst samen mogelijk?' over hoe koloniale structuren ons dagelijks handelen en leiderschap bepalen.
do 6 mrt, 19.30
Reserveer
Kringwijs presenteert: training voor buurtbewoners 1
Iemand Erbij
Leer hoe je het best kunt handelen in een crisissituatie met uiteenlopende problematiek.
vr 7 mrt, 09.30
Week Tegen Racisme 2025 Tour
Mama Baranka Route
Een unieke wandeltocht door Amsterdam langs kunstwerken die de rijke geschiedenis en strijd van de zwarte identiteit verbeelden.
vr 7 mrt, 13.00
Reserveer
FEMTOPIA 2025
Wie wat bewaart, heeft wat
Podcastmakers Maartje Duin en Nicole Terborg en fotograaf Çiğdem Yüksel brengen onderbelichte vrouwelijke verhalen tot leven. Praat mee tijdens een driegangendiner.
vr 7 mrt, 19.00
Koop kaarten
FemCity 1
The Gendered City
In conversation with Nourhan Bassam on her book 'The Gendered City: How Cities Keep Failing Women'.
vr 7 mrt, 20.00
Reserveer
Architectenweb Symposia
Post-Growth City
Kunnen we tot werkelijk duurzame, eerlijke en sociale stedelijke omgevingen komen door alternatieven te bedenken voor het huidige paradigma van economische groei?
ma 10 mrt, 13.00
Reserveer
Boekpresentatie & nagesprek
Radicale rechtvaardigheid
In gesprek over Zwarte vrouwen en ongelijkheid naar aanleiding van het boek van Nani Jansen Reventlow.
di 11 mrt, 19.30
Reserveer
Justice for Palestine 29
De stilte in de GGZ doorbreken
Waarom is het zo stil in de GGZ omtrent Palestina? En hoe kunnen we dit doorbreken als zorgverleners?
di 11 mrt, 19.30
Reserveer
GLUE presents
Alternatives from the Unexpected
What does it take to change a system? GLUE in conversation with Fleur Ouwerkerk, Nora Taher, Kurina Sohn and FLoor Merjenburgh.
di 11 mrt, 20.00
Reserveer
In de spotlight