Progressief & Joods in Nederland is een gesprek tussen progressieve Joden van verschillende achtergronden. Met dit programma creëren we een ruimte waarin wij als progressieve Joden een veilig, maar openbaar toegankelijk gesprek kunnen voeren over onderwerpen als antisemitisme, zionisme, Joods zijn in Nederland, Israel/Palestina en meer. We bevragen onszelf, elkaar en onze positionering in de Nederlandse samenleving en zoeken naar waar we elkaar kunnen vinden in het discours over antiracisme, antisemitisme en sociale rechtvaardigheid. Het programma bestaat uit twee panelgesprekken en wordt omlijst door muziek van Joodse muzikanten Anouk Dorfmann en Joana Cavaco.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief

Meer informatie deelnemers

> Lievnath Faber is filmwetenschapper en cultureel programmeur. Als Senior Alfred Landecker Democracy Fellow zet zij zich in voor het creëren van Joods intersectioneel activisme binnen de bredere Nederlandse emancipatiebewegingen. Ze schrijft wekelijks over haar bevindingen in haar blog www.thebedtimeactivist.com. Ook is Lievnath co-founder van de Joodse culturele hub Oy Vey.

> Hilla Dayan is politiek socioloog en doceert aan de Amsterdam University College. Ze heeft haar dissertatie geschreven over Israel’s bezetting en separatieregime. Ze onderzoekt onder andere moderne antisemitisme en minderheid politiek in Nederland en is mede-oprichter van maatschappelijk organisaties gate48, platform for critical Israelis in The Netherlands en Academia for Equality, Israel

> Adam Bais, ook wel bekend als Benjamin Fro is een Amsterdamse singer-songrapper die op dansbare beats tekeergaat met geëngageerde teksten. Zijn muziek brengt verschillende genres samen en is altijd geengageerd groovy en dansbaar. Samen met zijn liveband weet hij elke zaal wakker te schudden. Daarnaast is Adam klimaatactivist en was hij o.a. host op het grote podium van de Klimaatmars vorig jaar.

> Raoul Heertje is comedian, programmamaker en schrijver. Buiten de vele optredens in Nederland, trad hij ook op in Amerikaanse en Britse comedyclubs en talkshows (o.a. Ruby Wax, Clive James en Jeremy Clarkson). Samen met zijn broer Eric is hij oprichter van stand-up gezelschap Comedytrain en comedyclub Toomler. Toen hun idealen werden verworpen door de nieuwe leiding verlieten ze hun geesteskinderen. Sindsdien is hij regelmatig te zien op de andere comedy-podia die Nederland inmiddels rijk is.

> Dinah Bons is politica, bestuurder en kandidaat raadslid bij BIJ 1 Amsterdam. Als Joods/Molukse trans vrouw is Dinah werkzaam als hoofd creatieve strategie/internationalisering bij Female Economy en bij het theatergezelschap van Adelheid Roosen en Ola Maafalani. Daarnaast is Dinah actief in verschillende bestuursfuncties bij o.a. Trans United Europe-BPOC Trans Netwerk, NSWP-Global sexworkers project, ESWA-European Sexworkers Alliance en Pride Amsterdam. Haar (Internationale) werk omvat sekswerk activisme, HIV activisme, anti racisme en trans/LHBTIQ+ activisme. Op lokaal gebied zet Dinah zich in voor belangenbehartiging en het aanbieden van gezondheidszorg voor trans mensen van kleur, dak en thuislozen trans mensen, en trans vluchtelingen.

> Jaïr Stranders is afgestudeerd aan de UvA als filosoof in 2009. Daarvoor heeft hij de opleiding tot theaterdocent en theatermaker aan de AHK doorlopen. Jaïr is mede-initiatiefnemer en artistiek leider van de landelijke theatermanifestatie op 4 mei Theater Na de Dam, is hij jaren als docent filosofie en theater verbonden geweest aan meerdere Hogescholen van de Kunsten en andere opleidingen, is hij bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad, het onafhankelijk adviesorgaan over kunstbeleid voor de gemeente Amsterdam, is hij voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 en is hij als medemaker of bestuurslid betrokken bij een aantal toneelgezelschappen en maatschappelijke initiatieven.

> Chaja Merk is intersectioneel klimaatactivist. Ze werkt op de communicatie afdeling van Milieudefensie en focust zich op het betrekken van jongeren met verschillende achtergronden. Daarnaast is ze actief binnen diverse grassroots bewegingen waar ze zich actief inzet voor de strijd tegen racisme, islamofobie, mysoginie, seksisme homofobie, transfobie en andere vormen van haat en uitsluiting. “Klimaatrechtvaardigheid en sociale gelijkheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”. Vanuit Oy Vey Acts werkt Chaja aan bewustzijn over en het bestrijden van antisemitisme in Nederland.

> Anouk Dorfmann is zangeres en theatermaakster. In 2006 won ze de publieksprijs en de juryprijs tijdens het prestigieuze Concours de la Chanson in theater De kleine komedie in Amsterdam. Ze studeerde in juni 2013 af aan de Koningstheateracademie, academie voor cabaret, in Den Bosch met haar solovoorstelling. Anouk zong bij kleinkunstensemble Andermans veren live! en speelde samen met Johan Hoogeboom, een ode aan het Franse lied in haar programma Parler aux Canons. Momenteel speelt Anouk, met multi-instrumentalist Martijn Bos, een nieuw Frans liedjesprogramma.

> Erella Grassiani (moderator) is antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar militarisme, geweld en conflict in Israël/Palestina. Ze is medeoprichter bestuurslid van gate48, een platform voor kritische Israëli’s in Nederland.

ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2022

Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart dit jaar de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Dit in de aanloop naar de landelijke demonstratie die jaarlijks plaatsvindt in het kader van de Internationale Dag Tegen Racisme die valt op 21 maart. De Week Tegen Racisme 2022 biedt een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.