Steeds meer scholen erkennen het belang van diversiteit, inclusie en kansen gelijkheid in onderwijs. Niet voor niets heeft de Amsterdamse Wethouder, Marjolein Moorman, de laatste jaren enorm geïnvesteerd in het aanpakken van kansenongelijkheid in het onderwijs. Maar hoe kunnen scholen deze wensen dan ook in de praktijk brengen? Welke praktijkvoorbeelden zijn er op scholen die racisme bespreekbaar maken en/of aankaarten? Tijdens dit programma gaan we in gesprek met diverse ouders, leraren, initiatieven en schooldirecteur over verschillende good practices.

 

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Programma
Hieronder de indeling van het programma.

Blok I: Urgentie voor een kind.
Hoe worden docenten voorbereid? Tegen welke hobbels loop je aan, in praktijk? Wat kun je doen?

Blok II: Scholen onderling uitwisseling .
Hoe voer je beleid op scholen? Hoe wordt diversiteit en inclusie nu aan leerlingen gedoceerd. Hoe zouden beleidsmakers scholen kunnen helpen om de strijd tegen racisme aan te pakken.

Helaas hebben wij, voor dit programma, geen beleidsmakers aan tafel kunnen krijgen. Wij willen graag hiernavolgend een programma maken waarin wij wel met hen in gesprek kunnen gaan.

 

 

DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2022

Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart dit jaar de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Dit in de aanloop naar de landelijke demonstratie die jaarlijks plaatsvindt in het kader van de Internationale Dag Tegen Racisme die valt op 21 maart. De Week Tegen Racisme 2022 biedt een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.