Waar radicaal- en extreemrechtse stemmen twintig jaar geleden in een sociaal isolement verkeerden, is dat vandaag allang niet meer het geval. Extreemrechts en populisme is een genormaliseerd onderdeel van het politieke spectrum geworden. Extreemrechtse denkbeelden krijgen meer ruimte en het maatschappelijk debat rondom bijvoorbeeld vluchtelingen, migranten en moslims verhard. Naast de internetcultuur worden de denkbeelden alsmaar vaker en openlijker offline geuit, zoals bij de bestorming van het Capitool of aanslagen op moskeeën, maar ook in Nederland bij bijvoorbeeld covid demonstraties, anti Zwarte piet demonstraties of de grafschennis in Bodegraven door Qanon. In dit programma bespreken we de groeiende aanhang van het extreemrechtse gedachtengoed en wat dit betekent voor de veiligheid van minderheidsgroepen, activisten en vrouwenrechten. Waar te beginnen om deze tendens tegen te gaan?

Wegens een technische storing bij het live ondertitelen klopt deze niet tussen minuut 30 en 60. Excuses voor het ongemak.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
Met in dit programma

Deze avond gaan we in gesprek over de opkomst van extreemrechts, de normalisering van het rechtse gedachtengoed in het politieke spectrum en de gevolgen ervan voor verschillende groepen mensen. In een inleidend gesprek bespreekt politicoloog Cas Mudde de Europese context en de verschuiving naar rechts in het politieke spectrum.

Een panel voert vervolgens een verdiepend gesprek over de Nederlandse context en de impact op de veiligheid en rechten van verschillende groepen. Hoe beïnvloedt extreemrechts het recht op vrijemeningsuiting en demonstreren?

Eline Peters (hoofd campagnes van DeGoedeZaak) presenteert een praktische, online toolkit Eerste Hulp bij Online Haat voor iedereen die zich wil wapenen tegen online haat en trollen. DeGoedeZaak is een burgerbeweging die strijdt voor een eerlijker, duurzamer en inclusiever Nederland.

Benjamin Fro zal tijdens deze avond enkele van zijn gedichten voordragen.

Wegens een technische storing bij het live ondertitelen klopt deze niet tussen minuut 30 en 60. Excuses voor het ongemak.

DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2022

Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart dit jaar de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Dit in de aanloop naar de landelijke demonstratie die jaarlijks plaatsvindt in het kader van de Internationale Dag Tegen Racisme die valt op 21 maart. De Week Tegen Racisme 2022 biedt een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.