Waar radicaal- en extreemrechtse stemmen twintig jaar geleden in een sociaal isolement verkeerden, is dat vandaag allang niet meer het geval. Extreemrechts en populisme is een genormaliseerd onderdeel van het politieke spectrum geworden. Extreemrechtse denkbeelden krijgen meer ruimte en het maatschappelijk debat rondom bijvoorbeeld vluchtelingen, migranten en moslims verhard. Naast de internetcultuur worden de denkbeelden alsmaar vaker en openlijker offline geuit, zoals bij de bestorming van het Capitool of aanslagen op moskeeën, maar ook in Nederland bij bijvoorbeeld covid demonstraties, anti Zwarte piet demonstraties of de grafschennis in Bodegraven door Qanon. In dit programma bespreken we de groeiende aanhang van het extreemrechtse gedachtengoed en wat dit betekent voor de veiligheid van minderheidsgroepen, activisten en vrouwenrechten. Waar te beginnen om deze tendens tegen te gaan?
Wegens een technische storing bij het live ondertitelen klopt deze niet tussen minuut 30 en 60. Excuses voor het ongemak.
Deze avond gaan we in gesprek over de opkomst van extreemrechts, de normalisering van het rechtse gedachtengoed in het politieke spectrum en de gevolgen ervan voor verschillende groepen mensen. In een inleidend gesprek bespreekt politicoloog Cas Mudde de Europese context en de verschuiving naar rechts in het politieke spectrum.
Een panel voert vervolgens een verdiepend gesprek over de Nederlandse context en de impact op de veiligheid en rechten van verschillende groepen. Hoe beïnvloedt extreemrechts het recht op vrijemeningsuiting en demonstreren?
Eline Peters (hoofd campagnes van DeGoedeZaak) presenteert een praktische, online toolkit Eerste Hulp bij Online Haat voor iedereen die zich wil wapenen tegen online haat en trollen. DeGoedeZaak is een burgerbeweging die strijdt voor een eerlijker, duurzamer en inclusiever Nederland.
Benjamin Fro zal tijdens deze avond enkele van zijn gedichten voordragen.
Wegens een technische storing bij het live ondertitelen klopt deze niet tussen minuut 30 en 60. Excuses voor het ongemak.
Extreemrechts groeit in Nederland, net als in de VS. Deskundigen vrezen dat ook hier eenlingen naar geweld zullen grijpen. Om dat voor te zijn, willen ze meer onderzoek naar bestrijding van openlijk racisme.
Richard Rogers is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de politieke en maatschappelijke manipulatie via sociale media. ‘Het complot-gedreven sociale mediamilieu wordt steeds radicaler en feller. Een zorgelijk fenomeen. Dat moeten we als samenleving in de gaten houden.’
We moeten in Nederland net zo alert worden op de gevaren van het rechts-extremisme als we zijn op jihadistisch terrorisme. Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg. Vorige week wees hij in een nieuwe dreigingsanalyse op een paar honderd jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar die online snel radicaliseren in rechts-extremistische denkbeelden.
Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil het delen van privégegevens van anderen om hen te intimideren strafbaar maken. Hoe werkt ‘doxing’? En wat als je zelf wordt gedoxt? Vier vragen.