Door de toeslagen affaire is het duidelijk geworden dat het van groot belang is dat we zorgvuldig omgaan met data en de toepassing van algoritmes bij overheid en instituties. Hierbij omschreef Marnix van Rij in een brief aan de Tweede kamer dat er sprake was van “institutioneel racisme” vanuit de overheid tijdens de toeslagen affaire. We zien momenteel een enorme toename van digitalisering van data en daarmee een vergrote inzet van algoritmes. Maar wat voor consequenties hebben deze ontwikkelingen voor mensen van kleur in Nederland die worden gecategoriseerd als ‘risico profiel’. Tijdens dit programma reflecteren we op de gevaren van digitalisering en algoritmes wanneer het gaat om institutioneel racisme. Niet alleen bij de overheid maar ook bij banken, de veiligheidsindustrie and bij het anti-terrorisme beleid. Dit zullen we doen met maatschappelijke organisaties, onderzoekers en activisten.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Ilyaz Nasrullah is digitaal strateeg, en heeft met én voor startups, grootbedrijven, overheden en kennisinstellingen gewerkt. Daardoor heeft hij een breed beeld ontwikkeld van de impact die digitale technologie heeft op de samenleving. Over dat laatste schrijft Ilyaz een column in Trouw, waarin onder andere het toeslagenschandaal, de Amsterdamse Top 400 en verschillende aspecten van kunstmatige intelligentie aan bod komen.

Tamilla Abdul-Aliyeva werkt als senior beleidsmedewerker en onderzoeker bij Amnesty International. Haar focusgebied omvat het gebruik van technologie (bijvoorbeeld algoritmes) door de overheid en de gevolgen daarvan voor de mensenrechten.

Abdelraham Hassan is een creatieve technologist gevestigd in Amsterdam. Hij leeft op het snijvlak van software, kritische theorie, data en poëzie. Zijn interesses omvatten memetica, internetgeografieën, technische utopieën/dystopieën en voorstellingen van e-governance. Zijn overkoepelende doel is om een brug te slaan tussen kritische theorie en digitale praktijk en om toegankelijkheidskloven en belemmeringen voor open toegang tot kennis te beperken.

Ivo Sigmond: studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht en Universiteit Amsterdam. Ivo Sigmond is beëdigd als advocaat in 1995 en werkt sinds 1998 als zelfstandig advocaat eerst in Amsterdam en thans in Heerlen. Als advocaat volgde Ivo Sigmond de specialistenopleiding bestuursrecht, arbeidsrecht familierecht en faillissementsrecht. Eerder voltooide Ivo Sigmond de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ivo Sigmond kan hierdoor juridische kennis optimaal combineren met journalistieke vaardigheden.

Nadia Benaissa werkt als juridisch beleidsadviseur bij Bits of Freedom, waar ze zich richt op het recht op privacy en de AVG, de dekolonisatie van het digitale rechtenveld en de bescherming van mensenrechten bij het gebruik van kunstmatige intelligentie. Als jurist is het Nadia’s passie het recht – dat ons allemaal aangaat – toegankelijk te maken voor een groter publiek. Een rechtvaardige samenleving zie ik niet als een utopie, maar als een constant streven.

Programma:
Panel I: Impact van algoritmes, en slecht data gebruik
Panel II: Analyse van experts
Panel III: Actiepunten vanuit maatschappelijke organisaties
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
ProgrammareeksSamen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Om dit doel te bereiken zal de coalitie Samen Tegen Racisme, onder andere, maandelijkse bijeenkomsten organiseren bij Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze programma's worden verschillende thema's besproken en zullen initiatieven en experts aan het woord komen. Deze worden opgenomen middels LIVECAST en zijn dus terug te kijken waarbij live aanwezigheid bij de programma's ook mogelijk is. De coalitie Samen Tegen Racisme bestaat uit Comité 21 maart, Zwart Manifest, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger.