Vanuit de coalitie Samen Tegen Racisme hebben Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart van 14 t/m 19 maart 2022 de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR) georganiseerd. Tijdens de WTR waren in Pakhuis de Zwijger vele interdisciplinaire programma’s vol film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Voorafgaand aan deze week vol programma’s heeft Pakhuis de Zwijger een foto campagne gemaakt. Hierin zetten we de spotlight op verschillende grote en opkomende namen binnen de strijd tegen racisme en discriminatie.

Het idee van deze foto campagne is om een duidelijk beeld neer te zetten van wie zich online inzetten tegen racisme en discriminatie. Er zijn negen mensen geportretteerd die allemaal vanuit hun unieke achtergrond en perspectief strijden voor meer gelijkheid en gelijkwaardigheid in de samenleving (en de wereld). Check in dit artikel vijf van deze helden en hun verhaal!

Iemand die verschillen en diversiteit viert, en een spotlight geeft is Sinan Can. Als journalist en programmamaker reist hij de wereld over. In zijn programma’s zoekt hij vaak de discussie op en wil hij mensen andere inzichten brengen. In het interview met ons zei hij:

Racisme is onderdeel van discriminatie en ik vind het een van de ergste dingen wat de mensheid heeft voortgebracht. Net als oorlog en geweld, daar zit ook altijd dat component in: waarom haat je die persoon die je eigenlijk niet kent? Ik wil programma’s maken die urgent zijn, informeren en die de macht controleren. Mensen tot inzichten brengen. Wat ver weg is dichtbij brengen, zodat je het voelt.

Klik op de foto om de hele post te zien.

Wie ook een spotlight verdient is Jeanette Chedda. Het was voor Jeanette niet altijd duidelijk hoe ze haar activisme vorm kon geven, als gehandicapte moslima van kleur. Nu weet ze dat wel en mede daarom was ze lijsttrekker in Delft voor BIJ1. Het is tijd dat we de samenleving beter gaan inrichten, want zoals deze nu is, werkt het voor veel mensen niet. In ons interview vertelt ze één van haar doelen:

“Ik wil een positieve bijdrage leveren aan de positie van gehandicapte mensen van kleur. Maar ik wil ook betere representatie van gehandicapte mensen van kleur, want die is er amper in deze samenleving. Wij hechten waarde aan de manier waarop lichamen functioneren, en dat klopt niet. Als mijn lichaam anders functioneert dan de jouwe, betekent dat niet dat jij meer waard bent dan ik of andersom.

Klik op de foto om de hele post te zien.

Onmisbaar in deze lijst is Kauthar Bouchallikht. Kauthar is intersectioneel klimaatactivist en Tweede Kamerlid voor Groenlinks. In haar werk probeert ze altijd de verbinding te zoeken met verschillende vormen van onrecht en uitsluiting:

“Alle vormen van onrecht zijn met elkaar verbonden. Je kunt het ene niet aanpakken zonder oog te hebben voor het andere. Bij de klimaatcrisis dragen bepaalde landen een zwaardere last. In de politiek en besluitvorming zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd. Dat geldt ook voor gender, kleur en klasse.

Streven naar gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid klinkt soms groot. Het is belangrijk om daarin een manier te vinden die voor jou werkt. Fouten maken en feedback ontvangen horen daarbij. We voeren elk onze eigen strijd, maar weet dat je niet alleen bent. Samen bouwen we een beweging en daar zit hoop.”

Klik op de foto om de hele post te zien.

Mitchell Esajas is mede-oprichter van The New Urban Collective en The Black Archives. Op social media schroomt hij niet om zich te uiten over racisme en discriminatie in de politiek en de samenleving. Met The Black Archives en The New Urban Collective zorgt hij er voor dat Zwarte en andere perspectieven die vaak onderbelicht blijven, besproken worden. Zo wordt Zwarte literatuur, kennis en informatie toegankelijk gemaakt. In ons interview lichtte hij toe:

“Wat de nieuwe generatie activisten heel goed doet is doortastend zijn en doorzettingsvermogen hebben. Ondanks alle weerstand, geweld en dreiging toch vast blijven houden aan hun visie. Als activist is het begrijpelijk dat je een bepaalde visie hebt en ergens voor strijd, maar de valkuil kan zijn dat als een ding afwijkt van jouw visie, dat je meteen de verbinding verbreekt. Hierdoor kan verdeeldheid ontstaan. Dus ik denk: wel kritisch blijven denken, maar ook open blijven staan voor verschillende visies en zelfreflectie.”

Klik op de foto om de hele post te zien.

Iemand die al jaren vecht tegen onrecht is Jeffry Pondaag. Hij is voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschuld. Hij is het niet eens over hoe Nederland met Indonesië is omgegaan en strijdt voor gerechtigheid. Met het Comité Nederlandse Ereschuld komt hij op voor slachtoffers van het Nederlands kolonialisme. Zo heeft hij al een aantal rechtszaken gewonnen tegen de Nederlandse staat en heeft hij gezorgd dat nabestaande schadevergoeding kregen voor hun leed. In ons interview vertelde hij wat Nederland nu nog kan doen:

“Sowieso het excuus aanbieden aan het Indonesische volk. Niet alleen voor die zogenaamde ‘politionele acties’ in 1945-49, maar de excuses moeten ook zijn voor die 350 jaar van het koloniale racistisch bezettingssysteem. Na de onafhankelijkheid in 1949 moest Indonesië een zogenaamde schadevergoeding van 4,5 miljard gulden betalen aan Nederland. Daarom zijn nu herstelbetalingen nodig. Nederland heeft van alles daar gestolen omdat zij vinden dat het land van hun is.”

Klik op de foto om de hele post te zien.

Lijk het je leuk om deze foto’s in het echt te komen bewonderen? Vanaf 1 april hangen deze foto’s als expositie in het café van Pakhuis de Zwijger. Kom je ook?

Wil je vaker geïnspireerd worden door dit soort content? Volg ons dan op Instagram! Heb je interesse in programma’s over deze thema’s? Check de programma’s uit de afgelopen Week Tegen Racisme in Pakhuis de Zwijger. In de week van 14 t/m 19 maart 2022 organiseerde Pakhuis de Zwijger samen met de Coalitie Samen Tegen Racisme de hele week programma’s vol met film, muziek, spoken word, lezingen en meer. Check hier de hele programmering!

Credits
Met dank aan de deelnemers: Sinan Can, Jeanette Chedda, Kauthar Bouchallikht, Mitchell Esajas en Jeffry Pondaag

Fotografie/ ontwerp: Rico Scheper
Interview: Aida Klein Breteler
Met dank aan de rest van de crew: Sarah Friedman, An-Sofie Vandecruys, Menko Dijksterhuis, Guusje Meeuwissen, Max de Ploeg, Hila Masa, Beau Udo, Suzan Vermeeren.

Deze foto’s zijn gerealiseerd in opdracht van Pakhuis de Zwijger en de coalitie Samen Tegen Racisme.
© Pakhuis de Zwijger 2022