Vanuit de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart van 14 t/m 19 maart 2022 de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR). Deze week vindt plaats in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme op 19 maart van het Comité 21 maart. De WTR biedt in Pakhuis de Zwijger een interdisciplinair programma vol film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Voorafgaand aan deze week vol programma’s heeft Pakhuis de Zwijger een 3-delige videoreeks geproduceerd. Hierin gaan personen vanuit verschillende community’s in gesprek over overkoepelende thema’s binnen racisme en discriminatie.
In aflevering 3 van deze videoreeks gaan Hajar Fallah en Lievnath Faber in dialoog over hun ervaringen met betrekking tot racisme en discriminatie. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en gaan ze in gesprek over (on)veiligheid bij het uiten van je cultuur of religie. Hoe en waar toon je jouw volwaardige zelf? Wanneer kies je ervoor om een deel van je identiteit niet te noemen? Wat kan de media en de politiek doen om negatieve denkbeelden en stereotypes te veranderen? Hoe kunnen we elkaar helpen om het gevoel van veiligheid te vergroten? Check nu het hele gesprek nu online!
Hajar is jurist, eigenaar van juridisch adviesbureau RechtWaardig, en lid van S.P.E.A.K. Dit collectief is opgericht naar aanleiding van het boerkaverbod in Nederland. Het is een collectief van vrouwen die zich elk op hun eigen manier inzetten in de strijd tegen racisme, discriminatie, islamofobie en uitsluiting. Het collectief zorgt voor steun, versterking en ruimte om samen te werken in deze strijd.
Als mede-oprichter van Oy Vey strijdt Lievnath tegen stereotypering en antisemitisme in de Nederlandse samenleving. Oy Vey is een culturele hub in Amsterdam die open, inclusief en unapologetically Joods is. Hiermee creëert ze onder andere veilige ruimtes voor joodse mensen om zich bezig te houden met sociale rechtvaardigheidsvraagstukken en activiteiten. Zo heeft onder andere de moord op George Floyd, Lievnath en Oy Vey gemotiveerd om solidariteit te vergroten tussen verschillende minderheden in de samenleving en zo elkaar te ondersteunen in de strijd tegen racisme en discriminatie.
Belangrijke toevoegingen om te onthouden na het kijken van de video:
1. Met betrekking tot het wel of niet herkenbaar joods zijn en het hebben van wit privilege. Dit privilege is voor sommige mensen tijdelijk. Ze zijn zogeheten white passing. Dit is een concept waar mensen je accepteren omdat je er wit uitziet. Deze acceptatie en daarmee veiligheid kan soms wegvallen of weggenomen worden als de culturele achtergrond duidelijk wordt (bijvoorbeeld joods). Zeker met de opkomst en zichtbaarheid van extreem rechts kan dit voor veel mensen een onveilig gevoel geven, zodanig dat ze zich niet vrij voelen om volledig zichzelf te zijn.
2. Luister naar minderheden wanneer ze aangeven dat iets racistisch, antisemitisch, of discriminerend is, en als ze aangeven zich onveilig te voelen. Het is niet de meerderheid die voor een minderheid kan beslissen wanneer iets onderdrukking, racisme, antisemitisme, of discriminatie is. Dit bepalen minderheden zelf.
Wil je meer van dit soort video’s? En heb je interesse in programma’s over deze thema’s? Kom dan naar de Week Tegen Racisme in Pakhuis de Zwijger. In de week van 14 t/m 19 maart 2022 organiseert Pakhuis de Zwijger samen met de Coalitie Samen Tegen Racisme de hele week programma’s vol met film, muziek, spoken word, lezingen en meer. Check hier de hele programmering en reserveer alvast een gratis plek.
Daarnaast sluiten we op 19 maart de Week Tegen Racisme 2022 af met de landelijke demonstratie in Amsterdam. De demonstratie is georganiseerd door het Comité 21 maart en tijdens de demonstratie kijken we samen terug op een maand vol actievoeren. We beginnen op de Dam om 14:00 uur, ben jij erbij? Klik hier voor meer informatie en mogelijkheid tot aanmelding.
Credits
Met dank aan: Hajar Fallah en Lievnath Faber
Regisseur: Guusje Meeuwissen
Camera: Guusje Meeuwissen, Sarah Friedman, Beau Udo, Suzan Vermeeren
Geluid: Rico Scheper
Interview: Max de Ploeg, Hila Masa
Concept: Sarah Friedman, Guusje Meeuwissen, Suzan Vermeeren
Redactie: Max de Ploeg, Hila Masa, Saida Derrazi
Montage: Sarah Friedman
Vormgeving: Menko Dijksterhuis
Sounddesign: Jasper van Blokland
Ondertiteling: Vera Verkooijen
Muziek: Changing World – Ben Beiny
Deze video is gerealiseerd in opdracht van Pakhuis de Zwijger en de coalitie Samen Tegen Racisme.
© Pakhuis de Zwijger 2022
In aflevering 1 van deze videoreeks gaan Ellen Brudet en Caroll Sastro in dialoog. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en worden waarden als inclusiviteit, toegankelijkheid en acceptatie in de maatschappij besproken. Daarnaast vertellen ze op welke manieren zij een verschil maken met hun activisme.
In aflevering 2 van deze videoreeks gaan Siela Ardjosemito-Jethoe en Willem Koning in dialoog. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en gaan ze in gesprek over de waardes identiteit, taal en cultuur. Wanneer spreken we bijvoorbeeld over culturele uitwisselingen en wanneer over toe-eigening?