Vanuit de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart van 14 t/m 19 maart 2022 de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR). Deze week vindt plaats in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme op 19 maart van het Comité 21 maart. De WTR biedt in Pakhuis de Zwijger een interdisciplinair programma vol film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Voorafgaand aan deze week vol programma’s heeft Pakhuis de Zwijger een 3-delige videoreeks geproduceerd. Hierin gaan personen vanuit verschillende community’s in gesprek over overkoepelende thema’s binnen racisme en discriminatie.

In aflevering 2 van deze videoreeks gaan Siela Ardjosemito-Jethoe en Willem Koning in dialoog over hun ervaringen met betrekking tot racisme en discriminatie. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en gaan ze in gesprek over de waardes identiteit, taal en cultuur. Wanneer spreken we bijvoorbeeld over culturele uitwisselingen en wanneer over toe-eigening? Hoe belangrijk is intergenerationele overdracht en hoe zorg je daarvoor? En waar halen zij kracht en energie uit voor hun activiteiten? Kijk het hele gesprek nu online!

Diversiteit en inclusie zijn thema’s waar Siela in haar dagelijks leven veel mee bezig is als diversity and inclusion officer aan de Hogeschool der Kunsten in Den Haag. Op allerlei manieren strijdt zij voor meer openheid over en acceptatie van cultuur binnen onze samenleving. Zo heeft ze onlangs nog de podcast-serie Diversity in Check opgericht met haar gezin, waarin ze verschillende diversiteitsvraagstukken bespreken om zo andere kinderen, ouders of geïnteresseerde inspireren ook het gesprek aan te gaan.

Willem Koning is onder andere oprichter van de Stichting Wayamu en Stichting Kumaka, waarin hij zich samen met Inheemse jongeren inzet om de taal en cultuur van Inheemse volkeren in stand te houden of door te kunnen geven. “Het behouden en doorgeven van de taal van onze voorouders is heel belangrijk, omdat daarin heel anders tegen de wereld aangekeken wordt dan vanuit een Westerse optiek”, aldus Willem.

Wil je meer van dit soort video’s? En heb je interesse in programma’s over deze thema’s? Kom dan naar de Week Tegen Racisme in Pakhuis de Zwijger. In de week van 14 t/m 19 maart 2022 organiseert Pakhuis de Zwijger samen met de Coalitie Samen Tegen Racisme de hele week programma’s vol met film, muziek, spoken word, lezingen en meer. Check hier de hele programmering en reserveer alvast een gratis plek.

Daarnaast sluiten we op 19 maart de Week Tegen Racisme 2022 af met de landelijke demonstratie in Amsterdam. De demonstratie is georganiseerd door het Comité 21 maart en kijken we samen tijdens de demonstratie terug op een maand vol actievoering. We beginnen op de Dam om 14:00 uur, ben jij erbij? Klik hier voor meer informatie en mogelijkheid tot aanmelding.

Credits
Met dank aan: Siela Ardjosemito-Jethoe en Willem Koning

Regisseur: Suzan Vermeeren
Camera: Guusje Meeuwissen, Sarah Friedman, Beau Udo, Suzan Vermeeren
Geluid: Rico Scheper
Interview: Max de Ploeg, Hila Masa
Concept: Sarah Friedman, Guusje Meeuwissen, Suzan Vermeeren
Redactie: Max de Ploeg, Hila Masa, Saida Derrazi

Montage: Guusje Meeuwissen
Vormgeving: Menko Dijksterhuis
Sounddesign: Jasper van Blokland
Ondertiteling: Vera Verkooijen
Muziek: Changing World – Ben Beiny

Deze video is gerealiseerd in opdracht van Pakhuis de Zwijger en de coalitie Samen Tegen Racisme.
© Pakhuis de Zwijger 2022

Get in touch - ontmoet de deelnemers