Met Century of Indigenous Liberation gaan we de komende honderd jaar voor dekolonisatie en herstel vanuit Inheemse perspectieven. Stichting Aralez geeft in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een platform aan storytellers, kunstenaars en muzikanten met Inheemse roots. Welke persoonlijke ervaringen hebben zij met hun cultuur, taal en afkomst? Vanuit welke cosmovisie geven zij betekenis aan natuur, mens en gemeenschap? En hoe beïnvloedt dit hun perspectief over dekolonisatie en herstel? Een inspirerende avond vol met bijzondere verhalen en kunsten in het kader van de International Day of the World’s Indigenous Peoples op 9 augustus.

Achtergrond Century of Indigenous Liberation:
Momenteel worden Inheemse rechten en zelfbeschikkingsrecht wereldwijd geschonden. Hierbij zorgt het koloniaal kapitalisme voor verdere marginalisering van inheemse volkeren en privatisering van land, hulpbronnen en grondstoffen. Het gevolg is een globale klimaat en milieu catastrofe.

Daarom is het belangrijk dat inheemse stemmen worden gehoord. Niet alleen voor het zelfbeschikking- en mensenrechten aspect, maar ook omdat het belangrijk is dat we leren van hun kennis, spiritualiteit en cultuur. Kennis die nodig is voor het dekolonisatieproces, het herstel van onze relatie met Moeder Aarde en het regeneratieproces van de natuur.

In het kader van de Century of Indigenous Liberation zal in de aanloop naar 12 oktober een serie online evenementen worden georganiseerd welke zijn geïnitieerd door stichting Aralez i.s.w.m. diverse inheemse coalities, belangengroepen en Pakhuis de Zwijger. Houdt hiervoor de agenda in de gaten.

Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
In samenwerking met
Mediapartner
ProgrammareeksVerhalen op Vrijdag

In Verhalen op Vrijdag brengen we je elke vrijdagavond om 20.30 uur de mooiste verhalen uit de stad. Organisaties die verhalen delen zijn hun vaste bijeenkomsten kwijt. Zij zijn verbonden door de ‘urge’ om verhalen te blijven delen. Helemaal in tijden van physical distance. Daarom nodigt Pakhuis de Zwijger deze storytellers uit om hun verhalen te delen via onze LIVECAST. Zo kunnen we iedere vrijdagavond vanuit onze eigen huiskamer luisteren en meepraten met verhalen uit de stad. Dit doen we niet alleen, maar samen met onder andere Verhalen uit Nieuw-West, Lost Project, Het Lief Dagboek en Late Night Talks van Alkebulan.