Amsterdam heeft inmiddels excuses gemaakt voor het slavernijverleden. Echter heeft erkenning voor de roof van land en genocide richting Inheemse Volkeren nooit plaatsgevonden. Tijdens dit programma reflecteren we op de gevolgen van kolonialisme op diverse culturen. Op welke manier heeft bijvoorbeeld de natievorming, het onderwijs en het christendom bijgedragen aan de onderdrukking van Inheemse talen en culturen? Een belangrijke vraag in het kader van dit programma is dan ook hoe Inheemse diaspora meer ruimte krijgen in Amsterdam en hoe racisme en discriminatie momenteel doorwerken. Ten slotte, reflecteren we op alledaagse uitdagingen van Inheemse diaspora in Amsterdam om hun culturen over te dragen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Het programma is georganiseerd in aanloop naar de Manifestatie van ‘Indigenous Liberation day’ op 12 oktober bij Pakhuis de Zwijger. Klik hier voor meer informatie.

Achtergrond: Belang van zichtbaarheid Inheemse culturen.
De Verenigde Naties heeft de periode 2022-2032 uitgeroepen tot de ‘decade for Indigenous Languages’, omdat de verwachting is dat meer dan de helft van de 6.5 duizend talen en culturen die de wereld rijk is zullen verdwijnen in de komende eeuw. Talen die door meer dan 500 jaar kolonialisme onder druk zijn komen te staan.

De wereldwijde “beschavingspolitiek”, ofwel culturele genocide, heeft Inheemse Volkeren gedwongen te assimileren middels natievorming. De oorspronkelijke culturen zijn in het verleden geplaatst als ‘primitief’ en onderontwikkeld. Dit terwijl Inheemse Volkeren 80% van de biodiversiteit hebben behouden, wat illustreert dat kennisuitwisseling belangrijk is in het kader van de huidige klimaatcrisis.

DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Mediapartner
ProgrammareeksSamen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Om dit doel te bereiken zal de coalitie Samen Tegen Racisme, onder andere, maandelijkse bijeenkomsten organiseren bij Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze programma's worden verschillende thema's besproken en zullen initiatieven en experts aan het woord komen. Deze worden opgenomen middels LIVECAST en zijn dus terug te kijken waarbij live aanwezigheid bij de programma's ook mogelijk is. De coalitie Samen Tegen Racisme bestaat uit Comité 21 maart, Zwart Manifest, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger.