Internationale organisaties, waaronder het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, hebben meerdere malen benadrukt dat Roma, Sinti en woonwagenbewoners één van de meest achtergestelde en gediscrimineerde bevolkingsgroepen zijn in Europa. Ook de cijfers in Nederland liegen er niet om. Zo toonden recente onderzoeken aan dat maar liefst 83 procent van de Nederlandse Roma en Sinti discriminatie ervaren in de vorm van belediging, bedreiging of geweld en dat 98 procent van de Sinti en woonwagenbewoners in Nederland vindt dat er te weinig standplaatsen zijn om volgens hun eigen tradities en cultuur te kunnen leven. Het tekort aan staanplaatsen is een gevolg van het zogeheten ‘uitsterfbeleid’ dat Nederland heeft gevoerd richting deze groep na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit programma gaan we in gesprek over anti-ziganisme, hoe dit zich vertaalt in de achterstelling van Roma, Sinti en reizigers en welke nationale beleidsverbeteringen er moeten plaatsvinden. We gaan in gesprek met de politiek, discriminatie-bureaus en belangenorganisaties over hoe we specifiek de positie van Roma, Sinti en reizigers in Amsterdam kunnen verbeteren.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
ProgrammareeksSamen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Om dit doel te bereiken zal de coalitie Samen Tegen Racisme, onder andere, maandelijkse bijeenkomsten organiseren bij Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze programma's worden verschillende thema's besproken en zullen initiatieven en experts aan het woord komen. Deze worden opgenomen middels LIVECAST en zijn dus terug te kijken waarbij live aanwezigheid bij de programma's ook mogelijk is. De coalitie Samen Tegen Racisme bestaat uit Comité 21 maart, Zwart Manifest, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger.