De laatste jaren horen we het overal: Antisemitisme is weer in opkomst.
Joden maken zich in grote en groeiende mate zorgen over hun veiligheid. Politici, influencers en wereldberoemde muzikanten verspreiden antisemitische complottheorieën. Dodelijke aanslagen op Joodse doelwitten, zoals de aanslag op een synagoge in Pittsburgh in 2018, eisen soms tientallen doden. Toch lijkt antisemitisme vaak een, bijna, abstract fenomeen: Iets uit de schoolboeken waar veel mensen de schouders voor ophalen. ‘Er zijn toch zeker wel ergere dingen om je zorgen over te maken?’, of, ‘Antisemitisme was na Hitler toch voorbij?’, zijn door Joden vaak geproefde sentimenten. Ondertussen woedt er een concurrentiestrijd tussen meerdere definities van antisemitisme zoals de IHRA definitie en de Jerusalem Declaration. Soms lijkt het alsof we collectief in verwarring zijn over antisemitisme en hoe er tegen op te treden. Tijdens deze avond gaan we met experts en ervaringsdeskundigen het gesprek aan over antisemitisme. Wat is het eigenlijk? Hoe kun je het herkennen? En hoe ben je een goede bondgenoot voor Joden die ermee te maken hebben?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Mirthe Frese
Moderator, schrijver en theatermaker
ProgrammareeksSamen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Om dit doel te bereiken zal de coalitie Samen Tegen Racisme, onder andere, maandelijkse bijeenkomsten organiseren bij Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze programma's worden verschillende thema's besproken en zullen initiatieven en experts aan het woord komen. Deze worden opgenomen middels LIVECAST en zijn dus terug te kijken waarbij live aanwezigheid bij de programma's ook mogelijk is. De coalitie Samen Tegen Racisme bestaat uit Comité 21 maart, Zwart Manifest, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger.