Internationale organisaties, waaronder het het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, hebben meerdere malen benadrukt dat Roma, Sinti en woonwagenbewoners één van de meest achtergestelde en gediscrimineerde bevolkingsgroepen zijn in Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren Roma en Sinti een half miljoen mensenlevens in de concentratiekampen, een misdaad welke het Comité 4 en 5 mei een “vergeten genocide” noemt. Ook in Nederland worden Roma en Sinti nog altijd hevig gediscrimineerd en geconfronteerd met Institutioneel racisme. Het duurde tot de jaren 90 voor deze groep erkenning kreeg bij de nationale dodenherdenking waarbij ook in Nederland hun manier van leven moeilijk tot onmogelijk wordt gemaakt. Tijdens dit programma kijken we naar de langere geschiedenis van Roma en Sinti aanwezigheid in Europa en Nederland, hun sociale positie en cultuur. Daarnaast zullen we kijken hoe Roma en Sinti in Nederland zich hebben georganiseerd om hun positie, rechten en zichtbaarheid in Nederland te verbeteren en reflecteren we op de huidige situatie.

Met in dit programma onder anderen

Achtergrond:
De nomadische leefstijl van Sinti en Roma is door overheden in Europa en Nederland feitelijk onmogelijk gemaakt waarbij ze in Nederland tot 1999 in kampen moesten wonen om daar als tweederangsburger te worden behandeld. Tot 2018 hanteerde de Nederlandse overheid tevens het zogenaamde ‘’uitsterfbeleid,’’ waarbij caravan woningen in gemeenten werden afgebouwd en op termijn onmogelijk gemaakt. De Nederlandse Vereniging van Sinti, Roma en Reizigers behaalde samen met andere organisaties een overwinning bij het Europees hof van de Rechten van de Mens tegen dit “uitsterfbeleid”, dit omdat het een vorm van mensenrechtenschending betrof tegen het recht op het hebben van een eigen cultuur.

Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
In samenwerking met
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.