Een anti-koloniaal perspectief op het Nederlands racisme ten tijde van kolonialisme in het huidige Indonesië Als de meest winstgevende koloniale bezetting door Nederland, is Indonesië het enige land dat zich heeft vrijgevochten en vrijgekocht om onafhankelijk te kunnen zijn van Nederland als kolonisator. Hedendaags racisme in Nederland en in Indonesië is terug te leiden naar de 350 jaar lange koloniale bezetting waarin een systeem van klassisme, en verdeel en heers in stand werd gehouden om “Inheemse” bevolkingsgroepen te onderdrukken en uit te buiten. Racisme maakte deel uit van koloniale systemen die toen in stand werden gehouden, en nu doorwerkt in ons heden. Wat heeft racisme te maken met kolonialisme? Hoe zag dat er toen uit? En wat kunnen wij er vandaag de dag over leren?

Dit programma zal worden ondertiteld.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

De ondertiteling voor dit programma is het beste te volgen via deze link:

https://text-on-tap.live/index.html#e=pakhuis-de-zwijger

DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2022

Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart dit jaar de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Dit in de aanloop naar de landelijke demonstratie die jaarlijks plaatsvindt in het kader van de Internationale Dag Tegen Racisme die valt op 21 maart. De Week Tegen Racisme 2022 biedt een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.