Wat zijn de belangrijkste trends in Europa als het gaat om de positie van moslimvrouwen? Welke impact heeft het “boerkaverbod” op de levens en positie van moslimvrouwen in Nederland? Hoe kunnen we een gezamenlijk front vormen tegen seksisme en racisme om de positie van íedere vrouw te beschermen? Deze vragen staan centraal tijdens de avond waarop we het anti-racistische en feministische collectief S.P.E.A.K. lanceren.

Programma:
De avond wordt gemodereerd door S.P.E.A.K.’er Enaam Ahmed Ali die je misschien nog kent van de Women’s March 2019. Internationale spreker Yassmin Abdel-Magied zal ons inspireren met haar verhaal over hoe ze haar leven opnieuw heeft opgebouwd na islamofoob geweld. We gaan met o.a. Samira Boubkari (Meld Islamofobie) en Sarah Izat in gesprek over de effecten van het “boerkaverbod” in Nederland en discriminatie op de arbeidsmarkt.

De geweldige Sanae Casita zorgt voor de muzikale omlijsting van het event omdat het ook een feestje is: we gaan namelijk iets heel bijzonders lanceren op 19 december!

Over S.P.E.A.K.
Wij zijn een anti-racistisch en feministisch collectief van ruim 50 (moslim)vrouwen. Begin 2019 hebben we ons als S.P.E.A.K. georganiseerd om ons uit te spreken tegen de structurele uitsluiting van moslimvrouwen in Nederland.

Ook al zijn vrouwen en mannen in Nederland volgens de wet gelijkwaardig, blijkt dit in de praktijk anders te zijn. Wij hebben er genoeg van dat de politiek zich bemoeit met onze keuzes en geen maatregelen neemt tegen de uitsluiting van moslimvrouwen. Wij geloven in een Nederland waar íedere vrouw baas is over haar eigen lijf, buik én hoofd. Wij zijn niet jouw strijdtoneel!

ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.