Dit is een Engelstalig programma! We decided last-minute to hold this program in English!

“We zitten in dezelfde storm, maar niet in dezelfde boot!” Zo wordt vaak naar klimaatracisme verwezen. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de klimaatcrisis, maar dat heeft voor elke persoon of groep hele verschillende gevolgen. Hoe wij historisch de macht met elkaar hebben geregeld, bepaalt nu waar de hardste klappen vallen. In dit programma onderzoeken we hoe het Nederlandse koloniale verleden en racisme een onmiskenbaar onderdeel zijn van de klimaatcrisis. Hoe kunnen we onze manier van denken, onze gewoontes en gebruiken, dekoloniseren voor klimaatrechtvaardigheid?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief

Achtergrond informatie

Landen buiten het geïndustrialiseerde Westen, vaak het ‘Mondiale Zuiden’ genoemd, hebben het het minst bijgedragen aan de klimaatcrisis, want ze hebben vaak geen grote vervuilende industrieën en ook de manier van leven zorgt voor veel minder uitstoot. Maar toch dragen juist deze landen verreweg wel de meeste gevolgen. Overstromingen of extreme hitte, met als gevolg dat je huis en haard moet ontvluchten of aan extreme hongersnood lijdt. Het vindt nu al plaats en zal als de klimaatcrisis doordendert nog veel vaker gebeuren.

De ommezwaai naar groene stroom met onder andere windmolens en zonnepanelen is een weg uit deze crisis, maar ook dit staat niet los van de problemen waar we keer op keer mee te maken krijgen. Zo plunderen Westerse bedrijven de grondstoffen die nodig zijn voor een groene economie met dramatische gevolgen voor onder andere vrouwen in het Mondiale Zuiden. Ook binnen landen zien we dat er geen gelijkwaardigheid is in de aanpak van de klimaatcrisis. Zo is er geen klimaatbeleid voor Bonaire, terwijl dit een Nederlandse gemeente wordt genoemd. Deze, en andere vormen van ongelijkheid en onderdrukking rondom de oorzaken en gevolgen van de klimaatcrisis worden klimaatracisme genoemd.

ProgrammareeksSamen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Om dit doel te bereiken zal de coalitie Samen Tegen Racisme, onder andere, maandelijkse bijeenkomsten organiseren bij Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze programma's worden verschillende thema's besproken en zullen initiatieven en experts aan het woord komen. Deze worden opgenomen middels LIVECAST en zijn dus terug te kijken waarbij live aanwezigheid bij de programma's ook mogelijk is. De coalitie Samen Tegen Racisme bestaat uit Comité 21 maart, Zwart Manifest, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger.