Stel je voor dat de strijd tegen discriminatie niet alleen top-down, maar vooral vanuit de basis wordt aangepakt. Dat is precies wat de coalitie samen-tegen-racisme doet. Ze hebben een Grassroots Fonds in het leven geroepen, waarmee gewone burgers en grassroots organisaties financiële steun kunnen ontvangen om anti-discriminatieprogramma’s op te zetten. Deze aanpak van onderaf stelt ons in staat gezamenlijk manieren te ontdekken om discriminatie te bestrijden. Het geeft normale burgers en grassroots organisaties de middelen om op lokaal niveau impact te maken. Of het nu gaat om voorlichtingsprogramma’s, community-events of andere initiatieven, dit fonds ondersteunt ideeën die recht uit de samenleving komen. Het is een uitnodiging aan iedereen om bij te dragen aan de verandering die we willen zien.
Hieronder de initiatieven die Samen Tegen Racisme heeft gesteund in periode 2023
Cosmokids + Bruggenbouwers: Samen Bouwen aan Begrip en Verbinding
Cosmokids zet zich in voor de bewustwording en empowerment van kinderen door hen te betrekken bij uiteenlopende thema’s, zoals identiteit, dekolonisatie, machtsverhoudingen en diverse denkbeelden. Aan de andere kant heeft Bruggenbouwers als doel om verbinding te creëren in de samenleving en polarisatie te verminderen. Uit experimenten, zoals het befaamde poppenexperiment, weten we dat discriminatie al op jonge leeftijd voorkomt. Kinderen absorberen ideeën uit hun directe omgeving.
Om deze uitdagingen aan te pakken, bundelen Cosmokids en Bruggenbouwers hun krachten en organiseren ze samen twee workshops. Tijdens deze sessies komen kinderen samen om te praten over wat racisme is. De workshops zijn ontworpen als een veilige ruimte waar kinderen openhartige gesprekken kunnen voeren en kunnen leren over inclusie, gelijkheid en het belang van respect voor diversiteit.
Door deze gezamenlijke inspanningen hopen Cosmokids en Bruggenbouwers niet alleen bewustwording te creëren, maar ook bruggen te slaan tussen generaties. Samen streven ze ernaar een maatschappij te bouwen waarin begrip en verbinding centraal staan.
Lees meer over bruggenbouwers.
Mama Baranka: Een Krachtig Symbool tegen Anti-Zwart Racisme
Mama Baranka is toegewijd aan de strijd tegen anti-zwart racisme. Oorspronkelijk is Mama Baranka een beeldhouwwerk gecreëerd door Nelson Carrilho als een herdenkingsmonument voor de moord op Kerwin Lucas Duijnmeijer. Carrilho koos voor een krachtig beeld, in de hoop dat het zou uitgroeien tot een symbool voor het overbruggen van culturele, persoonlijke en maatschappelijke verschillen.
De organisatie is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van een educatieve website. Daarnaast heeft Mama Baranka plannen voor het organiseren van dialoogsessies en diverse activiteiten rondom de Mama Baranka Awards. Het doel is niet alleen het bewustzijn vergroten over anti-zwart racisme, maar ook een platform bieden voor betekenisvolle gesprekken en erkenning van individuen die zich inzetten voor positieve verandering.
Mama Baranka wil niet alleen een standbeeld zijn, maar een katalysator voor verandering. Door educatie, dialoog en erkenning hoopt de organisatie bij te dragen aan een samenleving waarin gelijkheid en respect voor diversiteit centraal staan.
HTIB: Bruggen Bouwen en Bewustwording Vergroten
In Nederland staat de Turkse Arbeidsvereniging HTIB vooraan in de strijd voor gelijke rechten en tegen discriminatie en racisme. Hun aanpak? Een diner pensant, waar mensen samenkomen om te genieten van een maaltijd en openhartige dialogen te voeren over discriminatie en racisme waaronder dialogen tussen Koerden, Armeniërs, Turken, christenen en moslims om bij te dragen aan wederzijde acceptatie.
Binnen de Turkse gemeenschap bestaan diverse opvattingen, overtuigingen en waarden die soms met elkaar in conflict zijn. HTIB stelt zich als doel het bewustzijn te vergroten rondom verschillende vormen van racisme en discriminatie. Door Amsterdammers aan te moedigen actie te ondernemen tegen deze uitdagingen, hoopt HTIB niet alleen bruggen te slaan tussen de gemeenschap, maar ook blijvende verandering te bewerkstelligen.
Voor HTIB is het essentieel om samenwerkingen met belangrijke organisaties te versterken en de zichtbaarheid van grassroots initiatieven te vergroten. Door gezamenlijk op te treden, wordt een krachtig netwerk opgebouwd dat zich inzet voor gelijkheid en rechtvaardigheid. HTIB zet zich in voor een samenleving waarin dialoog, begrip en actie centraal staan, en waar discriminatie en racisme geen plaats hebben.
Afrispectives: Bevordering van de Afrikaanse Diaspora in Nederland
Afrispectives zet zich in voor de bevordering van de positie van de Afrikaanse diaspora in Nederland. De organisatie gelooft dat volledige emancipatie pas kan plaatsvinden wanneer er vooruitgang plaatsvindt op cultureel, economisch, academisch en politiek gebied. Afrispectives gaat verschillende interactieve workshops aanbieden die niet alleen informatief zijn, maar deelnemers ook concrete handvatten bieden voor hun persoonlijke ontwikkeling.
De workshops, gericht op ‘Health’ en ‘Wealth’, zijn ontworpen om deelnemers te informeren over cruciale onderwerpen en tegelijkertijd praktische tools te verschaffen. Hier ligt de nadruk op het delen van kennis over de impact van kolonialisme op de generaties geboren uit verschillende diaspora-groepen. Daarnaast wordt er actief gezocht naar handelingsmogelijkheden om gezondheid en welvaart te bevorderen.
Afrispectives streeft naar bewustwording over de invloed van kolonialisme op de mentale, fysieke en financiële gezondheid van mensen uit de Afrikaanse diaspora. De organisatie wil niet alleen informeren, maar ook mensen en organisaties van diverse diaspora-groepen met elkaar verbinden. Het uiteindelijke doel is het opbouwen van langdurige en betekenisvolle relaties.
Fyjas: Strijders tegen Discriminatie en Ongepast Gedrag
Het missie van Fyjas is het aanpakken van discriminatie, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in Nederland en het creëren van een pedagogisch veilig en verantwoord klimaat in alle jeugdinstellingen van onze samenleving. Hoe willen ze dit bereiken? Doormiddel van hun drie keurmerken en een duidelijke website waar instellingen deze keurmerken aan kunnen vragen.
De drie keurmerken die Fyjas aanbiedt is:
– Discriminatie en Racisme Proof Certificering
– Pedagogisch Goedgekeurd Certificering
– Stop Me Too Certificering
Deze certificeringen zijn niet zomaar labels; ze zijn een hulpmiddel voor het realiseren van een sociaal veilige en gelijkwaardige samenleving. Hoe? Door bedrijven en instellingen een ‘stempel van goedkeuring’ te geven als ze zich houden aan de hoogste normen van ethiek en veiligheid.