Na 10 jaar protest tegen Zwarte Piet lijkt er een kantelpunt te zijn bereikt waarbij de traditie van Zwarte Piet steeds meer van het straatbeeld verdwijnt. Een traditie die werd gedragen door supermarkten, online stores, politiek, gemeentes, scholen en families is eindelijk aan het veranderen. Deze verandering is niet uit de lucht komen vallen. Wat zijn de lessen en strategieën uit de anti-Zwarte Piet protest beweging? Welke bondgenootschappen waren essentieel? En wat heeft het nog meer losgemaakt in de samenleving als het gaat om het bespreekbaar maken van racisme? Dit programma biedt een reflectie met diverse mensen uit de beweging die hebben bijgedragen aan de verandering van deze traditie.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Wat gaan we doen?

  • Onder leiding van de moderator gaat Jerry Afriyie met diverse mensen in gesprek over hun bijdrage aan de 10 jaar lange campagne van Zwarte Piet is Racisme.
  • Vervolgens wisselen panelgesprekken zich af met interessante quizvragen over vorige generatie activisten die hun bijdrage hebben geleverd aan het tegengaan van Zwarte Piet.
  • Ook komen mensenrechtenorganisaties aan tafel zitten, waaronder Luc Hofmans, Gerbig Kos en Wil Eikelboom die vanuit dit perspectief zullen reflecteren op Zwarte Piet.
  • Hierna gaan we met o.a. Harry Westerink (Doorbraak) en Philip Blok (Code Rood) in gesprek over solidariteit en bondgenootschap. Wie waren de bondgenoten in de strijd tegen racisme? Hoe hebben zij solidariteit getoond?
  • Ook kijken we naar de rol van media en communicatie in het anti-zwarte pieten debat met oa Sunny Bergman, Kitty Balker en Arjan Braaksma.
  • Als laatst laten we onze stille krachten aan het woord met oa Marisella de Cuba, Daryll Landbrug en Joyce Beukema vertellen over hun bijdrage aan de campagne zwarte piet is racisme.
  • Tussendoor horen we graag van jullie! Stel je vragen live vanuit de zaal of door te kijken via de livestream, en deel je mening via Mentimeter of steek je hand op.
  • We sluiten de avond af door samen met Jerry Afriyie een blik op de toekomst te werpen.
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
ProgrammareeksSamen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Om dit doel te bereiken zal de coalitie Samen Tegen Racisme, onder andere, maandelijkse bijeenkomsten organiseren bij Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze programma's worden verschillende thema's besproken en zullen initiatieven en experts aan het woord komen. Deze worden opgenomen middels LIVECAST en zijn dus terug te kijken waarbij live aanwezigheid bij de programma's ook mogelijk is. De coalitie Samen Tegen Racisme bestaat uit Comité 21 maart, Zwart Manifest, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger.