Na 10 jaar protest tegen Zwarte Piet lijkt er een kantelpunt te zijn bereikt waarbij de traditie van Zwarte Piet steeds meer van het straatbeeld verdwijnt. Een traditie die werd gedragen door supermarkten, online stores, politiek, gemeentes, scholen en families is eindelijk aan het veranderen. Deze verandering is niet uit de lucht komen vallen. Wat zijn de lessen en strategieën uit de anti-Zwarte Piet protest beweging? Welke bondgenootschappen waren essentieel? En wat heeft het nog meer losgemaakt in de samenleving als het gaat om het bespreekbaar maken van racisme? Dit programma biedt een reflectie met diverse mensen uit de beweging die hebben bijgedragen aan de verandering van deze traditie.
Wat gaan we doen?
- Onder leiding van de moderator gaat Jerry Afriyie met diverse mensen in gesprek over hun bijdrage aan de 10 jaar lange campagne van Zwarte Piet is Racisme.
- Vervolgens wisselen panelgesprekken zich af met interessante quizvragen over vorige generatie activisten die hun bijdrage hebben geleverd aan het tegengaan van Zwarte Piet.
- Ook komen mensenrechtenorganisaties aan tafel zitten, waaronder Luc Hofmans, Gerbig Kos en Wil Eikelboom die vanuit dit perspectief zullen reflecteren op Zwarte Piet.
- Hierna gaan we met o.a. Harry Westerink (Doorbraak) en Philip Blok (Code Rood) in gesprek over solidariteit en bondgenootschap. Wie waren de bondgenoten in de strijd tegen racisme? Hoe hebben zij solidariteit getoond?
- Ook kijken we naar de rol van media en communicatie in het anti-zwarte pieten debat met oa Sunny Bergman, Kitty Balker en Arjan Braaksma.
- Als laatst laten we onze stille krachten aan het woord met oa Marisella de Cuba, Daryll Landbrug en Joyce Beukema vertellen over hun bijdrage aan de campagne zwarte piet is racisme.
- Tussendoor horen we graag van jullie! Stel je vragen live vanuit de zaal of door te kijken via de livestream, en deel je mening via Mentimeter of steek je hand op.
- We sluiten de avond af door samen met Jerry Afriyie een blik op de toekomst te werpen.
Stichting Nederland Wordt Beter heeft als doel van het Sinterklaasfeest een inclusief feest te maken, voor alle kinderen en volwassenen in Nederland. Dit doel wordt nagestreefd door bewustwording te creëren over de figuur van zwarte piet en zijn rol in het Sinterklaasfeest. Ons uiteindelijke streven met de campagne is het aanpassen van de figuur zwarte piet en het aanpakken van Institutioneel anti-zwart racisme in Nederland.
Hoewel er in de afgelopen 10 jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt. Daarom komt KOZP dit jaar opnieuw in actie. Lees hier meer.
“Wij eisen gelijkheid. Wij accepteren niet dat we nog langer veroordeeld of achtergesteld worden op basis van onze afkomst, huidskleur en andere uiterlijke kenmerken. Wij eisen met dit manifest eigenaarschap over ons lot en dat van onze gemeenschap. Wij geloven dat Zwarte mensen pas vrij zullen zijn wanneer wijzelf onze bestemming bepalen.”
Via deze link naar het dossier van Doorbraak over Zwarte Piet kun je een duidelijke indruk krijgen van wat Doorbraak in de loop der tijd allemaal heeft gedaan in de strijd tegen Zwarte Piet.
Eerste klachten over ‘racistische’ Zwarte Piet dateren uit 1927