Het debat over Zwarte Piet kent een lange aanloop. De eerste protesten werden niet tot nauwelijks opgepikt door de pers en Invloed op het karakter van het feest hadden ze, in ieder geval landelijk, niet. Hoe kijkt een aantal mensen uit deze begingroep terug op hun protest? Wat was de prikkel om in actie te komen en hoe gingen ze om met de reacties? We gaan het gesprek aan met verschillende generaties die zich actief hebben ingezet tegen de figuur Zwarte Piet inclusief een gesprek met onderzoekster Heleen Schols over haar onderzoek naar het Zwarten Pieten-debat. Daarnaast is er een poëtisch optreden en wordt de hernieuwde uitgave van het boek ‘De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas’ gepresenteerd.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Emancipating History: onbekende emancipatie- en protestbewegingen van toen
De jaren 60, 70 en het begin van de jaren 80 stonden in het teken van activisme, emancipatiebewegingen en protest. Men is vaak bekend met de vrouwenbeweging, de kraakbeweging en de antikernenergiebeweging. Tegelijkertijd stonden die jaren ook in het teken van minder gehoorde vormen van activisme, zoals de zwarte krakersbeweging in Amsterdam Zuidoost, de hongerstaking van Marokkaanse arbeiders en de Zwarte Migranten- en Vluchtelingen- Vrouwenbeweging. Momenteel zien we weer een herleving van activisme, emancipatie- en protestbewegingen. De nieuwe programmareeks Emancipating History van Pakhuis de Zwijger onderzoekt wat we in deze tijd kunnen leren van de voorgaande generaties activisten en emancipatiebewegingen.

Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.