Kelly-Qian van Binsbergen maakte furore met haar eerste documentaireserie De Afhaalchinees in 2023. In deze serie deed ze onderzoek naar het Nederlandse adoptiesysteem en dook ze in haar eigen adoptiedossier. Nu, een aantal jaar later, reist ze naar China in de hoop haar Chinese familie te ontmoeten. Wat hoopt ze daar, behalve haar familie, te vinden? Ze spreekt met geadopteerden, gezinnen en deskundigen over de impact van adoptie op identiteitsvorming en relaties, en de trauma’s waar geadopteerden mee te maken krijgen. De gevolgen van het adoptiesysteem lijken nog groter dan gedacht. Samen met een panel van adoptie-experts bespreekt Kelly-Qian verschillende thema’s uit de documentaireserie. Kan je als geadopteerde eigenlijk ooit echt nog worden thuisbezorgd? Tijdens dit programma kijken we een aantal fragmenten uit de documentaire.

Met in dit programma
Kelly-Qian van Binsbergen
Documentairemaker
Bettina Brunt
Programmamaker
Ruth Willems
GZ-psycholoog
Lisa Enik Indrayani
Trauma-seksuoloog
Shila Khuki de Vries
PdD-onderzoeker adoptie systeem

Over de sprekers

Kelly-Qian van Binsbergen (± 32) werd als baby geadopteerd uit China en groeide op in West-Zeeuws Vlaanderen. Met haar scherpe blik en persoonlijke vertelstijl maakt ze grote thema’s invoelbaar en herkenbaar. Haar debuut De Afhaalchinees werd lovend ontvangen en genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. In 2024 volgde Sexotisch, waarin ze de impact van seksueel racisme onderzocht.

Ruth Willems is met ruim anderhalf jaar geadopteerd in Nederland uit Zuid-Korea. Zij is GZ-psycholoog, Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP en supervisor NIP en heeft een eigen praktijk waar zij voornamelijk mensen met een adoptieachtergrond ziet. Naast therapie geeft Ruth trainingen en postdoctoraal onderwijs in diverse onderwerpen zoals geweldloos verzet en opvang na een schokkende gebeurtenis. Voor Inea verzorgt Ruth de webinar adoptiesensitiviteit voor professionals.

Lisa Enik Indrayani is met 3 maanden geadopteerd uit Indonesië. Zij is traumaseksuoloog. Als professional en ervaringsdeskundige ondersteunt zij vrouwen en mannen in haar praktijk in Rotterdam, bij herstel na seksueel trauma (seksueel misbruik/geweld en incest). Zowel in groepsverband als individueel. Daarnaast zet zij zich in om een breder bewustzijn te creëren over de schade en gevolgen van dit specifieke trauma, en hoe hiervan te herstellen.

Shila Khuki de Vries is geadopteerd uit Bangladesh. Zij is PhD-onderzoeker aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar het systeem van interlandelijke adoptie. Ook werkt ze bij de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Daarnaast maakt zij deel uit van een community van geadopteerden die werken aan een realistisch beeld over het adoptie systeem en het leven van geadopteerden en is zij medeorganisator van het cultuurpodium over adoptie VER VAN HIER.

Bettina Brunt is geadopteerd in Zuid-Korea (20 mnd) en heeft daar 2 jaar met haar adoptieouders gewoond. Zij is programmamaker en bedenkt, ontwikkelt en organiseert cultureel maatschappelijke concepten en programma’s. Met deze programma’s hoopt zij inzicht en inspiratie te bieden en mensen op universele thema’s te verbinden door verhalen, muziek, dans en visuele kunst. Tevens organiseert zij events rondom Aziatische representatie en beeldvorming, identiteit, adoptie en Koreaanse (pop)cultuur.

Partners
De moderator van dit programma is
Bettina Brunt
Programmamaker