In de toeslagenaffaire zijn duizenden ouders slachtoffer geworden van onterechte fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslag. Velen van hen kwamen hierdoor in grote financiële problemen. Om fraude op te sporen ging de Belastingdienst door middel van een geautomatiseerd risicoselectiesysteem, actief op zoek naar mensen die aan bepaalde kenmerken voldeden, zoals een dubbele nationaliteit. Zij werden extra gecontroleerd, zonder daadwerkelijk iets fout te hebben gedaan. Waarom leiden deze risicoprofielen tot etnisch profileren? Op welke manier worden risicoprofielen gebruikt door overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, de politie en het UWV? Hoe verloopt de discussie hierover in de Tweede Kamer? Daarover gaan we vanmiddag in gesprek met het antidiscriminatiebureau van Amsterdam, een wethouder en een Tweede Kamerlid.

Wat gaan we doen?

In de eerste ronde van dit gesprek gaan we in gesprek met Jaïr Schalkwijk (Controle Alt Delete) en met Jerrol Marten (directeur Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam). Wat is een etnisch geladen profiel en mogen wetshandhavers hiermee werken?

In de tweede ronde gaan we in gesprek met Reinier van Dantzig (fractievoorzitter D’66 Amsterdam) en Maaike Zeeuw (senior medewerker politieke zaken bij Amnesty International). We praten door over de vraag of wetshandhavers mogen werken met etnisch geladen profielen en wat de politiek kan doen.

We openen en sluiten het gesprek met muziek door de band Afrogrooves. En spoken word artist Rachel Rumai verzorgd een poëtisch intermezzo!

Podcast

Luister hier ook de podcast die we in het teken van de Week Tegen Racisme maakten met Raissa Biekman en Ewout van den Berg.


Luister- en abonneer ook via Apple Podcasts en Spotify.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2021

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 15 t/m 19 maart 2021 de derde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme. Dit jaar zal deze geheel online plaatsvinden middels LIVECAST.