Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren sinds 2019 ieder jaar de Week Tegen Racisme. Een week aan programmering in aanloop naar de landelijke demonstratie tegen racisme. De Week Tegen Racisme biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Tijdens de programma’s worden een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie geagendeerd en besproken. De programma’s van de jaarlijkse Week Tegen Racisme worden gemaakt op basis van de jaarlijkse Open Call

Voorafgaand aan de Week tegen Racisme worden via losse programma’s verschillende verhalen van personen, initiatieven en organisaties uitgelicht. Daarbij komen een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie aan bod, zoals ongelijke behandeling in het onderwijs, etnisch profileren op de arbeidsmarkt, in het uitgaansleven en in de publieke ruimte én klimaatracisme. Voor een indruk van voorgaande edities kan je kijken naar de programma overzichten van de edities in 2019, 2020, 2021, 2022, en 2023.

Jaarlijkse Campagne:

Voorafgaand aan de Week Tegen Racisme wordt ieder jaar ook een publiekscampagne gerealiseerd. In 2019 werd deelden 50 mensen hun dagelijkse ervaringen met racisme of discriminatie. In 2020 werden 3 mensen uitgelicht en geportretteerd via een korte documentaire in hun werk tegen racisme. In 2021 gingen we in gesprek met personen van verschillende initiatieven, organisaties en acties die zich inzetten in de strijd tegen racisme. Zij vertellen hoe je concreet het verschil maakt in het keren van het dagelijks racisme in je directe omgeving. In 2022 werden overeenkomsten en verschillen tussen verschillende communities uitgelicht door middel van duo gesprekken. In 2023 hebben we 4 mensen terug uitgenodigd die eerder aan onze campagnes meewerkten. Ze blikten terug op hun oude video en hebben gereflecteerd op wat ze de afgelopen jaren bereikt hebben. Ook spraken ze hun hoop uit voor de toekomst.

Alle campagne video’s zijn per jaar terug te kijken op onze Youtube: hier vind je de edities uit 2019, 2020, 2021, 2022, en 2023.

Achtergrond organisatieproces:

De Week Tegen Racisme wordt samengesteld middels een participatief proces waarbij vooral grassroots initiatieven en organisaties ook ideeën kunnen aandragen voor de programmering. Hierbij brengen we de programmering dus vooral door-, voor- en samen met de diverse doelgroepen en belangenorganisaties tot stand. Dit wordt gedaan middels open call methoden en brainstorms sessies. Daarnaast worden organisaties met elkaar in contact gebracht middels netwerkbijeenkomsten. De Week Tegen Racisme is een project van Samen Tegen Racisme.

LIVECASTS