Rondom de Internationale Dag Tegen Racisme lanceerde Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart de Week tegen Racisme. Een geslaagde week waarbij van 18 tot en met 23 maart workshops, netwerkbijeenkomsten, dialogen, performances, panel-gesprekken, lezingen, filmvertoningen, festival en een demonstratie plaats hebben gevonden. Dit is in samenwerking gegaan met maatschappelijke organisaties, experts, kunstenaars en stadsmakers. De positieve energie die tijdens deze week voelbaar was, roepen we volgend jaar graag weer op.
Films, kunst en muziek
Er werden films, kunst en muziek vertoond. Tijdens de documentaire-programma’s: ‘The Palenstine Exception’, ‘Intersectionality – More Than a Word’ en ‘Fanon Yesterday, Today’ werd er een gehoor gegeven aan omstreden onderwerpen, activisme en hoop. Hierbij kregen verschillende organisaties en individuen een platform om hun verhaal en visie te delen. Ook waren er artiesten die tijdens de programma’s racisme en discriminatie aankaartten door middel van hun kunst, spoken word en muziek.
Inhoudelijk programma’s
Ook waren er deze week inhoudelijke programma’s. Tijdens ‘Racism in Dutch Schools’ kwamen ouders aan het woord die vertelden hoe zij omgaan met geïnstitutionaliseerd racisme op Nederlandse scholen. Tijdens het programma ‘(Ge)vlucht door Europa’ werden de oorzaken van de vluchtelingencrisis, migratie en de mensenrechtensituatie in Nederland en Europa uitgelicht. Tijdens ‘Klimaatracisme; wat is het?’ werd de vraag gesteld waar de klappen van klimaatverandering het hardst aankomen en hoe deze groepen een krachtigere stem in de klimaatpolitiek kunnen krijgen. De programma’s brachten verschillende organisaties bij elkaar om hun stem te laten horen.
Festival ‘Samen Tegen Racisme’
Als hoogtepunt van de week werd er op de Internationale Dag Tegen Racisme het festival ‘Samen Tegen Racisme’ georganiseerd. Hier kwamen, een dag na de provinciale verkiezingen, grote namen vanuit de politiek, talloze grassroot-organisaties en kunstenaars samen om een tegengeluid te laten horen aan extreemrechts. Wat het festival tot een groot succes heeft gemaakt waren de vele bezoekers, de inspirerende, ontroerende en sterke toespraken, en performances. Het festival is ook uitgezonden op AT5.
Conferentie Arbeidsmarkt Discriminatie
De Gemeente Amsterdam organiseerde in samenwerking met Pakhuis de Zwijger de conferentie ‘Samen naar een inclusieve arbeidsmarkt in Amsterdam’ . Het vraagstuk rondom arbeidsmarktdiscriminatie stond deze dag centraal. De Gemeente Amsterdam ging samen met Amsterdamse werkgevers uit de private en publieke sector, onderwijsinstellingen, vertegenwoordigers, deskundigen, werknemers in gesprek.
Community Week Tegen Racisme
Door alle programma’s en de vele bezoekers die naar de Week Tegen Racisme kwamen, is er een community opgebouwd door de organisaties en sprekers samen te brengen middels eten en tussentijdse bijeenkomsten. Er is onder andere een informatiebijeenkomst en brainstorm sessie georganiseerd waarin men kon meedenken over de invulling van de week. Om alle betrokkenen te bedanken werd de week geslaagd afgesloten met eten, muziek en gedichten. Zo ontstonden er nieuwe vriendschappen en ideeën voor volgend jaar.
Campagne en bereik
Om de minder gehoorde verhalen en geluiden rondom racisme en discriminatie een platform te bieden, lanceerde Pakhuis de Zwijger een campagne voor de Week Tegen Racisme. De campagne bestaat uit 50 korte video’s met gevarieerde verhalen over alledaags racisme en persoonlijke statements tegen racisme en discriminatie. De campagne heeft 191.614 mensen bereikt op social media, is 1.877 uitgezonden geweest op televisiezender Salto en heeft meerdere publicaties gehad op verschillende externe websites. Met trots kunnen we zeggen dat er uiteindelijk 1.500 bezoekers zijn gekomen naar de Week Tegen Racisme in Pakhuis de Zwijger.