Voor verschillende groepen in Nederland wordt een menswaardig bestaan nagenoeg onmogelijk gemaakt. Groepen waarvoor dit geldt zijn onder andere statenloze en ongedocumenteerden voor wie recht op werk, onderdak, zorg, en onderwijs helemaal en/of onvoldoende ontoegankelijk zijn gemaakt waarbij er structurele criminalisering plaatsvindt. Hoe is de huidige situatie van deze groepen? En wat zijn belangrijke maatschappelijke en politieke stappen die genomen kunnen worden om deze groepen te ondersteunen? We gaan het gesprek aan met onderzoekers, activisten en initiatieven.
Amsterdam moet een uitbuitingsvrije stad worden. Om dit te bereiken moet niet langer worden weggekeken van de situatie van ongedocumenteerden. Dat meldt Arre Zuurmond als ombudsman Metropool Amsterdam in zijn rapport Onzichtbaar.
Statelozen zijn mensen door geen enkele staat als onderdaan worden beschouwd. Ongeveer 15 miljoen mensen in de hele wereld zijn staatloos.
Ieder mens heeft recht op een waardig bestaan. Dat betekent dat een ieder recht heeft op een veilige leefomgeving, een dak boven zijn hoofd, voedsel en de mogelijkheid om zelf voor zijn eigen levensonderhoud zorg te dragen door middel van betaald arbeid. In Nederland is dat helaas niet vanzelfsprekend. Zo worden veel asielzoekers teruggestuurd naar het land van herkomst waar het onveilig is en slapen veel mensen zonder voedsel op straat. Dit kan en moet anders in een welvarend land als Nederland! Daarom vragen we u deze petitie te tekenen waarin we het parlement verzoeken radicale aanpassingen aan te brengen in het asielbeleid.
Podcast
Luister hier ook de podcast die we in het teken van de Week Tegen Racisme maakten met Raissa Biekman en Ewout van den Berg.
Luister- en abonneer ook via Apple Podcasts en Spotify.