Van 18 t/m 21 maart organiseerde Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met de coalitie ‘Samen tegen Racisme’, andere organisaties en individuen voor de zesde keer de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Gedurende deze week hebben we gezamenlijk aandacht gegeven aan ervaringen met en de oplossingen voor discriminatie en racisme via panels, workshops, exposities en diverse optredens.

Workshops, lezingen en samen de dialoog aangaan

Net als de jaren ervoor agenderen we programma’s die ontstaan vanuit de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals vluchtelingen-vraagstukken, polarisering, sport, politiek, onderwijs en de erfenis van het koloniale verleden. Met dit jaar als boodschap: Spreek je uit! Daarvoor zijn we met elkaar in gesprek gegaan via panels, lezingen, workshops en interactieve exposities. Door de bril van mensen met een adoptie-achtergrond belichtten we het belang van het vergroten van de bewustwording rondom interraciale en interlandelijke adoptie, de zoektocht naar de eigen identiteit en de impact van racisme en discriminatie hierop. Bamboo Ceiling richtte de aandacht op anti-Aziatisch racisme maar dan specifiek in het bedrijfsleven.

Het panel Towards an LGBTIQA+ Inclusive Football Culture liet zien dat Engeland duidelijk verder is met het bieden van veilige plekken voor LGBTIQA+ voetbalsupporters en dat Nederland hier nog veel stappen in kan zetten. Daarnaast hebben we tijdens deze editie de Arubaanse gemeenschap mogen verwelkomen met de programma’s Poetic Resistance en Rastronan, die ons bewust maken van de doorwerking van de koloniale geschiedenis op Aruba en het effect daarvan in het heden. De negatieve impact van het koloniale verleden rijkt ver en de wortelen liggen diep, vandaar dat het zo belangrijk is om met elkaar te blijven bespreken hoe wij kunnen bijdragen aan het ontmantelen van systematisch onrecht zoals bij het panel Recognising and including indigenous knowledge.

Spoken Word, muziek & andere kunst vormen

In het kader van zowel kunst als het vergroten van elkaars bewustwording stond de interactieve expositie Guess Who? Asian Edition van maker Rui Jun Luong tentoon. Het spel doorbreekt de heersende stereotypering en biedt een correcte representatie van de diversiteit aan cultuur en mensen die het Aziatische continent te bieden heeft. Bij Decolonize and Unite werden niet alleen je zintuigen geprikkeld door dans, zang en spoken word vanuit verschillende performances, maar werd ook je geest aangewakkerd. Sabrina Schoop drukt je met haar stuk met je neus op de feiten, evenals Cameleon en Keanu. De noodzaak van het dekoloniseren wordt belichaamt en de huidige realiteiten van Palestina, Congo en West Papua worden benoemt. Bij de Pop-up in het Bijlmer Parktheater was een theaterstuk De Erfenis van Zwijgen van LUSU te zien over intergenerationele trauma en de driegelaagdheid in de Javaans-Surinaamse gemeenschap. Een zeer bijzonder stuk dat ook weer de aandacht greep en een platform bood voor de Javaanse-Surinaamse gemeenschap en de impact van de koloniale erfenis in het nu.

Iftar, Festivaldag & de community

Op donderdag 21 maart vond het netwerkdiner van de Week Tegen Racisme plaats. Dit jaar een iftar in verband met de Ramadan. Sprekers en partners waren uitgenodigd om samen met elkaar het vasten te verbreken, te netwerken en te dineren in aanloop naar de afsluitende festivalavond van de Week Tegen Racisme.

De festivaldag startte met de Dekoloniaal manifest workshop vanuit Stichting Aralez. Plenair werd de avond gestart door Stefano Smaele die de maatschappelijke actualiteiten van de afgelopen tijd met muziek weet over te dragen. Dionne Abdoelhafiezkhan modereerde de avond en reflecteerde op de toenemende macht van extreemrechtse partijen en populisme, met oog op de aankomende Europese verkiezingen. De afsluiting werd verzorgd door de band Opo Strey met strijdliederen uit de slavernijperiode.

De Week Tegen Racisme ging afzonderlijk van Pakhuis de Zwijger verder op 22 & 23 maart met Beats Beyond Borders bij Sexyland en de landelijke demonstratie tegen racisme en discriminatie op de Dam. Bij Sexyland organiseerde Amsterdam City Rights een clubavond om samen te komen en elkaar te vieren. Dansstijlen uit verschillende culturen werden aan elkaar uitgelegd en samen gedemonstreerd. Op de zaterdag erna, 23 maart, verzamelden honderden mensen op de Dam om te demonstreren tegen racisme en discriminatie. De tocht begon op de Dam en eindigde bij het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.