Tijdens de uitbraak van corona werd de haat tegenover Aziatische Nederlanders schrikbarend duidelijk. Vormen waarin racisme werd geuit varieerde van geweld op straat tot aanvallen op Chinese restaurants en intimidatie op social media. Tijdens dit programma reflecteren we op deze ontwikkelingen en praten we over wat anti-Aziatisch racisme betekent in de praktijk. Welke ontwikkelingen van anti-Aziatisch racisme hebben we gezien? En welke Nederlandse initiatieven kaarten dit aan? In het programma gaan diverse Aziatische Nederlanders in gesprek over o.a. de campagne van #StopAsianHate. Daarnaast wisselen zij perspectieven, tools en strategie uit over hoe we anti-Aziatisch racisme kunnen aankaarten én duurzamer op de agenda kunnen zetten.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Wat gaan we doen?

  • Moderator Hui-Hui Pan opent de avond met een korte recap van gebeurtenissen rondom anti-Aziatisch racisme in de afgelopen twee jaar.
  • Dan gaan René Broekroelofs, onderzoeker bij Movisie en Kis, en Jing Hiah, universitair docent aan de Erasmus universiteit, in gesprek over: de definitie van anti-Aziatisch racisme, de (historische) ontwikkeling van anti-Aziatisch racisme en hun werk rondom dit thema.
  • Als intermezzo luisteren we naar een spoken word performance van muse, poet en writer Izodora Shin.
  • Daarna gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden op zoek naar handelingsperspectieven samen met diversiteit en inclusie coaches Sarita Bajnath en Kevin Groen.
  • Tussendoor horen we graag van jullie! Stel je vragen of deel je mening via Zoom, de moderator brengt deze dan in het gesprek.
  • We sluiten af met een after-talk met Sarita en Kevin aan tafel, waarbij de overige sprekers kunnen reageren vanaf het zijpodium.
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Mediapartners
ProgrammareeksSamen Tegen Racisme

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om discriminatie en racisme tegen te gaan en inwoners van Amsterdam te sterken om op te komen voor zichzelf en voor anderen. Om dit doel te bereiken zal de coalitie Samen Tegen Racisme, onder andere, maandelijkse bijeenkomsten organiseren bij Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze programma's worden verschillende thema's besproken en zullen initiatieven en experts aan het woord komen. Deze worden opgenomen middels LIVECAST en zijn dus terug te kijken waarbij live aanwezigheid bij de programma's ook mogelijk is. De coalitie Samen Tegen Racisme bestaat uit Comité 21 maart, Zwart Manifest, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger.