Ondanks het gebrek aan vertegenwoordiging en aanhoudende stereotypering van mensen van Aziatische afkomst, blijft de groep redelijk onzichtbaar in het anti-racismegesprek. Voor deze livecast vertonen we ‘Hollywood Chinese’, een documentaire van Arthur Dong die dit probleem behandelt met betrekking tot Hollywood-films met Aziatische mensen. Tijdens de livecast gaan we met drie tafelgasten in gesprek over de beeldvorming van Aziatisch ogende mensen in de Nederlandse media te bespreken. Zoals ‘Hollywood-Chinees’ illustreert, is de manier waarop films, series en foto’s mensen van Aziatische afkomst portretteren erg eenzijdig en daarom problematisch. Problematisch, aangezien deze stereotiepe voorstellingen bepalen hoe mensen door de rest van de samenleving worden bekeken en behandeld. Hoe ziet deze beeldvorming eruit? Welke impact heeft het hebben van een eenzijdige beeldvorming over een hele groep en zien we al verandering in die beeldvorming van Aziatisch uitziende Nederlanders?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de film

Hollywood Chinese zoomt in op een vrij onbekende tak van sport binnen cinema: de rol en vertolking van Chinese mensen in Amerikaanse feature films. Van de eerste Chinees-Amerikaanse film, die in 1916 werd geproduceerd, tot Ang Lee’s Brokeback Mountain 90 jaar later; Hollywood Chinese laat op fascinerende wijze zien hoe Chinezen door de jaren heen worden verbeeld in films, maar ook hoe filmmakers zich navigeren in een wereld die (tot voor kort) werd getekend door onwetendheid op het gebied van ‘ras’. Tegelijkertijd geeft de film pijnlijk accuraat weer hoe er naar Chinese en andere Aziatische bevolkingsgroepen wordt gekeken. Aan de hand van clips uit meer dan 90 films en de verhalen van elf Chinese en Chinees-Amerikaanse filmmakers, acteurs en regisseurs, geeft de film weer hoe deze ‘storytellers’ worstelen met hun identiteit in Hollywood.
  • director: Arthur Dong
  • year: 2007
  • language: English
  • duration: 89 min
Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door