Economie zit in alles. Hoe erg we ook denken dat ‘de economie’ ver van ons bed staat, vroeg of laat komen we erachter dat ‘de economie’ ons allemaal aangaat. Juist daarom is het belangrijk dat we ‘de economie’ met elkaar vormgeven, en dat we zeggenschap houden over de keuzes die naar aanleiding van dit systeem worden gemaakt.

Een economie die gaat over individueel gewin en de aanschaf van zoveel mogelijk spullen is passé, dat kunnen we wel stellen. Maar hoe kunnen we onze economie zo inrichten dat deze binnen de ecologische en sociale grenzen past? Hoe zorgen we dat de economie in dienst staat van de samenleving in plaats van andersom? Welke rol spelen bedrijven in de samenleving? Welke beleidskeuzes zijn hierbij nodig? En hoe kunnen we het economieonderwijs laten aansluiten op deze ideeën? Kortom, hoe ontwerpen we de economie van morgen?

In de programmareeks De economie van morgen gaan we samen op zoek naar de juiste vragen en bijbehorende antwoorden. Laten we filosoferen over de kaders van onze nieuwe economie.

 

Ontwikkeld door
Cecile Trooster