Wat is de maatschappelijke rol van bedrijven? De rol van de aandeelhouder wordt steeds luider bevraagd. Bestaan bedrijven om winst voor aandeelhouders te genereren? En is al het andere ondergeschikt hieraan? Of hebben bedrijven een eigen bestaansreden en mogen we als samenleving verwachten dat ze een maatschappelijke bijdrage leveren? Een groeiend aantal ondernemers denkt van wel en kiest voor steward-ownership. In 2023 werden 20 bedrijven steward-owned en dit aantal is inmiddels opgelopen naar meer dan 100; van startup’s tot multinationals. Kan een steward-ownership rechtsvorm verschil maken en meer ondernemers helpen om hun missie en maatschappelijke impact centraal te stellen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het boek

Een idealistische startup die voor de hoofdprijs verkocht wordt, maar zijn missie totaal uit het oog verliest. Een bevlogen CEO die wil verduurzamen, maar wordt afgestraft door beleggers. Langetermijndenken lijkt in het bedrijfsleven ver te zoeken, met grote gevolgen voor volgende generaties. Dit roept de vraag op: wie staat er in een bedrijf eigenlijk aan het roer? Bij de meeste bedrijven liggen zowel eigendom als zeggenschap bij aandeelhouders, waardoor snelle winstmaximalisatie vaak de prioriteit heeft. Bij steward-owned bedrijven staan niet aandeelhouders, maar stewards aan het roer. Stewards zijn zorgdragers: ze zorgen ervoor dat het bedrijf op de lange termijn beter presteert én zijn missie kan waarmaken. En dat werkt: succesvolle bedrijven als Rolex, Carlsberg, tbi en Bosch zijn in handen van stewards. Toekomstbedrijven neemt je mee in de absurditeit van het aandeelhoudersmodel en plofbedrijven, én presenteert de helden van de toekomst: stewards.
DossierNieuwe Economie
Group 5 Bloeiend
ProgrammareeksEconomie van Morgen

Maandelijks gaan we in gesprek over hoe we de economie moeten inrichten, als we willen dat deze binnen de ecologische en sociale grenzen past.