Hoe laten we onze economie werken aan sociale en groene doelen?

Al jarenlang is er een steeds grotere tweedeling te zien in onze maatschappij en neemt kansenongelijkheid toe. Het afgelopen jaar heeft de coronacrisis die kloof nog eens verder vergroot. Ons huidige economische systeem draagt bij aan het in stand houden van de tweedeling. En zolang bij ondernemen met name aandeelhouderswinsten en groei worden benadrukt, zullen de verschillen alleen maar groeier. In de serie Nieuwe Economie onderzoeken we op welke waarden we ons systeem wél willen en kunnen bouwen, zodat het bijdraagt aan een rechtvaardigere en eerlijkere verdeling. Hoe zorgen we dat onze economie voor iedereen werkt?

Samengesteld door
Noor Kuijpers
Partners
Mediapartners
Inhoudsopgave
The Wellbeing Economy

De klimaat-, financiële en coronacrisis laten zien dat de manier waarop we ons economisch systeem hebben ingericht niet meer werkt. Hoe komen we tot een economie waarbij exponentiële en extractieve groei niet langer centraal staat, maar de grenzen van mens en planeet gerespecteerd worden? Een economie waarbij welvaart door een andere lens gezien en gedeeld wordt? Een fundamentele verschuiving in ons economisch beleid is cruciaal. Het is tijd om het meten in ons economisch systeem te herzien en om het welzijn van de mens en het planeet voorop te stellen.

Leefbaar
Leefbaar
Pensioenen

Wist je dat je per week gemiddeld anderhalve dag voor je pensioen werkt? Dus dertig procent van het geld dat je nú verdient zet je opzij voor later. Toch beschouwen velen hun pensioen als iets waar je je later pas druk om maakt. Maar er zijn redenen genoeg om je er nu al in te verdiepen. Zo bestaan er vele pensioenkloven in Nederland, onder andere tussen man & vrouw, jong & oud en zzp’ers & vaste werknemers. Ook beleggen onze pensioenfondsen nog miljarden van ons geld in fossiele brandstoffen, ontbossing en wapens. Hoe zorgen we ervoor dat ons pensioengeld bijdraagt aan een betere wereld en wat voor invloed kun jij daarop uitoefenen?

Rechtvaardig
Rechtvaardig
Het economisch systeem

Economie is geen gesloten systeem, het is een dynamische en open wetenschap. Op basis van de systeemdynamische analyse van het economische systeem gemaakt door Copper8 gaan we in gesprek over het systeem en waar hem die openheid in zit. Waar bestaat ruimte om anders te kijken naar onze economie en misschien zelfs niet langer groei maar andere waarden centraal te gaan stellen?

Group 5 Circulair
Group 5 Circulair