Tijdens deze LIVECAST hebben we het over de invloed die je als burger hebt op de investeringen die jouw pensioenfonds voor jou doet. Als werknemer ben je vaak verplicht verzekerd bij het pensioenfonds van de branche of sector. Veel pensioenfondsen investeren in fossiele brandstoffen en wapens en dragen op die manier niet bij aan een duurzame wereld. Als individu kun je je eigen bank kiezen, maar vaak niet je pensioen. Kun je als verzekerde zelf invloed uitoefenen op waar jouw pensioengeld naar toe gaat? Of moet dit meer gereguleerd worden? Hoe zorgen we ervoor dat ons pensioengeld bijdraagt aan een betere wereld?

  • Rens van Tilburg is directeur van Sustainable Finance Lab. In dit programma reflecteert hij op wat duurzaam investeren eigenlijk is. Klopt het hoe we dat nu doen in de pensioensector, of zijn er betere manieren?
  • Mark van Baal is oprichter van Follow this. Hij vertegenwoordigt als CEO meer dan 5700 aandeelhouders die een duurzame koers voor de olie-industrie voor ogen hebben.
  • Nienke de Graaf werkt bij de Gemeente Amsterdam en zet zich in voor Schoon Pensioen: een groep ambtenaren die pensioenfonds ABP oproept niet langer pensioengeld te investeren in kolen, olie en gas.
  • Hiske Arts is campagnecoordinator bij FossielvrijNL en zet zich met veel verschillende groepen ambtenaren en docenten in voor een fossielvrij ABP. Deze campagne is onderdeel van de wereldwijde succesvolle divestment-beweging.
  • Piet Klop is werkzaam bij PGGM als adviseur verantwoord beleggen. Hij adviseert dagelijks over hoe PGGM duurzamer kan beleggen zonder verlies van rendement.
Dit programma is ontwikkeld door
Noor Kuijpers
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Frederique de Jong
Presentator
Mediapartner
ProgrammareeksNieuwe Economie

Al jarenlang is er een steeds grotere tweedeling te zien in onze maatschappij en neemt kansenongelijkheid toe. Het afgelopen jaar heeft de coronacrisis die kloof nog eens verder vergroot. Ons huidige economische systeem draagt bij aan het in stand houden van de tweedeling. En zolang bij ondernemen met name aandeelhouderswinsten en groei worden benadrukt, zullen de verschillen alleen maar groeier. In de serie Nieuwe Economie onderzoeken we op welke waarden we ons systeem wél willen en kunnen bouwen, zodat het bijdraagt aan een rechtvaardigere en eerlijkere verdeling. Hoe zorgen we dat onze economie voor iedereen werkt?