Veel mensen denken dat pensioen iets is voor later. Weinig mensen weten dat dat niet klopt en dat je iedere week ongeveer één dag werkt voor je pensioen. En er is nog veel meer te zeggen over pensioenen. Zo bestaat er een pensioenkloof tussen man en vrouw en tussen jong en oud. Ook beleggen onze pensioenfondsen ons geld in fossiele brandstoffen, ontbossing of wapens. Hoe zorgen we ervoor dat het nieuwe pensioenstelsel rechtvaardig en duurzaam wordt ingericht voor zowel de mens als voor de aarde? Wie moet hier invloed op hebben en wie niet, en wie bepaalt dat?

Pakhuis de Zwijger zendt dagelijks online programma's uit via de LIVECAST. Meepraten kan via de Zoom webinar.
  • Laurie Kos is medeoprichter van Groen Pensioen. Ze informeert en activeert pensioendeelnemers om pensioenfondsen te bewegen hun beleggingen transparanter en duurzamer te maken. Verder roept Laurie jongeren op om hun stem laten horen in de pensioensector.
  • Nikki Trip zet zich in voor eerlijke representatie en participatie in de pensioensector, en specifiek de besturen. Als onafhankelijke jongere in pensioen en voorzitter van Studenten voor Morgen staat diversiteit en klimaat hoog op haar agenda.
  • Natascha van der Zwan doet vergelijkend en historisch onderzoek naar pensioenbeleid, specifiek op het gebied van governance en (duurzame) beleggingen. Ze doet voor de Hans-Böckler-Stiftung internationaal onderzoek naar de rol van medezeggenschap bij duurzaam beleggingsbeleid van pensioenfondsen.
  • Jopie Nooren is voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam. Als bestuurder heeft zij te maken met vragen van medewerkers over hun pensioenfonds ABP.
  • Xander den Uyl is bestuurslid van ABP, het bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers van overheids- en onderwijsinstellingen in Nederland, met specifiek aandacht voor duurzaam en verantwoord beleggen. ABP is verantwoordelijk voor de pensioenvoorziening van 3 miljoen deelnemers en medebeleidsbepaler voor ongeveer 500 miljard aan beleggingen.
Dit programma is ontwikkeld door
Noor Kuijpers
De moderator van dit programma is
Frederique de Jong
Presentator
In samenwerking met
Mediapartner
OverPensioen

Wist je dat je per week gemiddeld anderhalve dag voor je pensioen werkt? Dus dertig procent van het geld dat je nú verdient zet je opzij voor later. Toch beschouwen velen hun pensioen als iets waar je je later pas druk om maakt. Maar er zijn redenen genoeg om je er nu al in te verdiepen. Zo bestaan er vele pensioenkloven in Nederland, onder meer tussen man en vrouw en jong en oud. Daarnaast beleggen onze pensioenfondsen nog miljarden van ons geld in fossiele brandstoffen, ontbossing en wapens. Hoe zorgen we er nou voor dat ons pensioen voor iedereen werkt?