We betalen steeds vaker met pin. Dat is makkelijk en snel en met Corona ook nog eens hygiënischer. Maar geven we daarmee niet te veel macht weg over ons geld aan de banken? Cash zit in je eigen portemonnee. Daarover bepaalt niemand anders dan jij of en waarvoor je het gebruikt. Hebben wij nog voldoende grip op ons geld als het bij de bank op een rekening staat?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In 2012 werd de stichting Ons geld opgericht, met name om te onderzoeken hoe geldschepping werkt, en wat de rol van banken daarbij is. Het onderwerp kreeg meer aandacht toen het opgepikt werd door theatermakers De Verleiders in hun voorstelling ‘Door de bank genomen’. De politieke behandeling van het thema volgde in 2015 en in 2019 publiceerde de WRR het rapport ‘geld en schuld: de publieke rol van banken’ over hoe geldschepping werkt, waarom geld en schuld nauw met elkaar samenhangen, wat de belangrijkste problemen zijn en welke oplossingen mogelijk zijn. Tweede Kamerlid voor de SP Mahir Alkaya heeft het initiatief genomen om een volgende stap te zetten met een publiek verankerd alternatief voor commerciële banken in de vorm van een nationale betaal- en spaarbank. In reactie op het WRR-rapport heeft het kabinet in 2019 aangegeven onderzoek te willen doen naar digitaal geld in de vorm van ‘central bank digital currency’. En dat is precies the digital euro waar de Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken onderzoek naar doen. Is die digitale euro het antwoord op de vraag om een eerlijk en maatschappelijk verantwoord geldstelsel waarin we zelf grip hebben op ons geld?

DossierNieuwe Economie
Group 5 Bloeiend
Dit programma is ontwikkeld door
Noor Kuijpers
ProgrammareeksDe economische wending

Hoe en met wie geven we onze (nieuwe) economie vorm?