In februari van dit jaar presenteerde Ex’tax het Deltaplan Belastingen voor een Circulaire en Sociale Economie. In dit plan rekent Ex’tax voor dat een verschuiving van belastingen van arbeid naar vervuiling en verbruik van natuurlijke hulpbronnen kan leiden tot meer banen, meer duurzame groei, minder uitstoot en minder importafhankelijkheid. Deze verschuiving van belastingdruk zou zowel bijdragen aan meer gelijkheid tussen mensen als zorgen voor minder druk op de planeet. In dit programma onderzoeken we hoe het belastingstelsel voor iedereen kan werken. Wat is daarvoor nodig?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Wat gaan we doen?

Peter Gersen van Ex’taks vertelt over het Deltaplan Belastingen voor een Circulaire en Sociale Economie. Hoe kan een verschuiving van belastingdruk zowel bijdragen aan meer gelijkheid tussen mensen als zorgen voor minder druk op de planeet? En wat is er sinds het aanbieden van het deltaplan mee gebeurd?

Zita Pels (GroenLinks) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Financiën, Circulaire economie, Zeehavens, Sport en Cultuur en erfgoed. De provincie Noord-Holland heeft verstrekkende circulaire ambities. Waar lopen zij tegenaan in die ambities? En wat heeft dat te maken met het belastingstelsel?

Hein Brekelmans werkt bij de Sustainable Finance Desk van ABN AMRO. De bank kijkt vooral naar de euro’s die een bedrijf oplevert, en daarop zijn ook alle risicomodellen afgesteld. Andere manieren om te kijken naar het toevoegen van waarde worden niet of minder meegeteld. Als je belasting heft op dingen die je niet wil als overheid, kan dat circulaire ondernemingen juist op weg helpen.

Monique Drenth is eigenaar en medeoprichter van circulaire onderneming The Swapshop. Bij The Swapshop kan je kleding die je niet meer draagt, maar waar niks mis mee is ruilen voor de preloved kleding van andere swappers. Voor jouw ingeleverde kleding ontvang je Swaps en met deze swaps kan je zo goed als nieuwe spullen scoren. Hoe kijkt zij naar het belastingstelsel? Werkt het belemmerend en met wat voor belastingsysteem zou een circulaire ondernemer beter geholpen zijn?

DossierNieuwe Economie
Group 5 Bloeiend
Dit programma is ontwikkeld door
Noor Kuijpers
De moderator van dit programma is
Lynn Zebeda
Co-founder Dr. Monk