Dat de Nederlandse industrie moet verduurzamen, is geen punt meer van discussie. Het kabinetsadagium is “Liever hier groen dan elders grijs”. Via maatwerkafspraken krijgt in principe elk bedrijf met een geloofwaardig voorstel overheidssteun om het roer de groene kant op te gooien. Feit blijft dat de kosten hoog zijn. Gaan al onze industrieën dat meemaken? Is het logisch iedereen te helpen die zijn hand opsteekt? Of ligt een bewuste keus voor steun aan bepaalde industrieën, die we van strategisch belang achten, meer voor de hand? Is er voor een klein land überhaupt ruimte voor een eigen industriepolitiek, of is het wijzer mee te deinen op de golven van het Europees beleid? Een debat over de vraag óf en hoe we kunnen kiezen welke industrie we in Nederland willen houden en vergroenen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers

Olof van der Gaag is voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE); vertegenwoordigd 1600 bedrijven die de energietransitie willen versnellen.

Nienke Homan is voorzitter van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).

Alex Kaat is adviseur in public affairs met een focus op energievraagstukken. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in belangenbehartiging en communicatie voor diverse bedrijven, milieuorganisaties, politiek en overheid.

Matthijs Sienot is consultant bij Arcadis en voorzitter van de commissie industrie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Prof. dr. Gert Jan Kramer is Hoogleraar Duurzame Energievoorziening aan de Universiteit Utrecht. Voorzitter SustainableIndustry Lab.

Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme (CIEP)

Karlo van Dam, Directeur Verduurzaming Industrie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

ProgrammareeksEconomie van Morgen

Maandelijks gaan we in gesprek over hoe we de economie moeten inrichten, als we willen dat deze binnen de ecologische en sociale grenzen past.