Begin dit jaar toonde Oxfam Novib in hun jaarlijkse rapport over ongelijkheid dat sinds 2020 het vermogen van de vijf rijkste mannen ter wereld verdubbeld is, terwijl in diezelfde periode 5 miljard mensen erop achteruit zijn gegaan. Deze extreme ongelijkheid ontstaat niet spontaan. Economie gaat over macht en invloed. Feit is nu dat ons bedrijfsleven en onze economie als geheel structureel is ingericht om de belangen van de rijkste 1% te dienen ten koste van ons allemaal én de planeet. Het is dan ook niet voor niets dat ‘graaiflatie’ het woord van 2023 was. Hoe kunnen we het tij keren?

Meer weten?

Begin januari interviewde Annick van Rinsum Hoofd Nieuwe Economie bij Oxfam Novib: Winne van Woerden. Ze bespaken het rapport van Oxfam Novib over extreme ongelijkheid wat aan de start van het World Economic Forum in Davos is verschenen. ‘Inequality Inc’ heet het rapport. Het dient als een ontluisterende spiegel die ons voorhoudt hoe ons huidige economische systeem de rijkste 1% van onze wereld dient, terwijl het de meerderheid achterstelt. Luister nu!

We luisteren naar een spoken word van
Daarna gaan we in gesprek met deze politieke jongerenorganisaties
DossierNieuwe Economie
Group 5 Bloeiend
ProgrammareeksEconomie van Morgen

Maandelijks gaan we in gesprek over hoe we de economie moeten inrichten, als we willen dat deze binnen de ecologische en sociale grenzen past.