Begin dit jaar toonde Oxfam Novib in hun jaarlijkse rapport over ongelijkheid dat sinds 2020 het vermogen van de vijf rijkste mannen ter wereld verdubbeld is, terwijl in diezelfde periode 5 miljard mensen erop achteruit zijn gegaan. Deze extreme ongelijkheid ontstaat niet spontaan. Economie gaat over macht en invloed. Feit is nu dat ons bedrijfsleven en onze economie als geheel structureel is ingericht om de belangen van de rijkste 1% te dienen ten koste van ons allemaal én de planeet. Het is dan ook niet voor niets dat ‘graaiflatie’ het woord van 2023 was. Hoe kunnen we het tij keren?
Meer weten?
Begin januari interviewde Annick van Rinsum Hoofd Nieuwe Economie bij Oxfam Novib: Winne van Woerden. Ze bespaken het rapport van Oxfam Novib over extreme ongelijkheid wat aan de start van het World Economic Forum in Davos is verschenen. ‘Inequality Inc’ heet het rapport. Het dient als een ontluisterende spiegel die ons voorhoudt hoe ons huidige economische systeem de rijkste 1% van onze wereld dient, terwijl het de meerderheid achterstelt. Luister nu!
Sinds 2020 is het vermogen van de vijf rijkste mannen ter wereld meer dan verdubbeld. Per uur werden zij gemiddeld 14 miljoen dollar rijker. Tegelijkertijd zijn vijf miljard mensen wereldwijd armer geworden door de torenhoge inflatie. Ook in Nederland groeit de ongelijkheid. Hoog tijd om deze kloof te dichten – door de extreem rijken hoger te belasten.
Op 7 januari is het Fat Cat Day. De dag waarop 14 meest invloedrijke CEO’s in Nederland gemiddeld al een beloning op zak hebben waar iemand met een minimumloon het hele jaar voor moet werken.
Our message at Davos is simple:
Elected leaders must tax us, the super rich.
We'd be proud to pay more.
Ontdek hoe het grote geld invloed uitoefent op onze maatschappij aan de hand van de gedetailleerde tekeningen van Carlijn Kingma die zij maakte in samenwerking met Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden.
Miljardairs worden zo snel rijker dat binnen tien jaar de eerste biljonair (iemand met 1.000 miljard aan vermogen) zich aandient. Tegelijk duurt het uitbannen van armoede met de huidige trend nog 229 jaar.
Het boek Limitarisme van Ingrid Robeyns (2023a) komt op een goed moment. Thomas Piketty (2014, 2020) heeft met twee lijvige boeken vermogensongelijkheid weer stevig op de maatschappelijke agenda geplaatst en met haar boek over het gelijknamige concept geeft ze een originele invulling voor de bestrijding van de vermogensongelijkheid. Ze stelt dat er een grens hoort te zijn aan hoeveel vermogen een individu nodig heeft voor bestaanszekerheid en een goed leven.
Ongelijkheidsrapport De toenemende macht van superrijken en hun bedrijven heeft de ongelijkheid in de wereld weer verder vergroot. Hoe sleets de boodschap van Oxfam Novib ook mag klinken, de cijfers blijven verbazen.
Of er een bank is in het dorp, hoe duur de wifi is – grote bedrijven bepalen veel. Zij moeten dan ook worden verplicht zorg te dragen voor het algemeen belang, zeggen Rutger Claassen, Dirk Schoenmaker en Jeroen Veldman.