Wat heeft het gunstige vestigingsklimaat voor bedrijven en vermogenden in Nederland te maken met (internationale) rechtvaardigheid? Nederland scoort een dubieuze tweede plaats in de ranglijst van grootste bijdragers aan wereldwijde belastingontwijking. Dat bijkt uit het rapport van het Tax Justice Network van dit jaar. Ons kikkerlandje is met een percentage van ruim twaalf procent verantwoordelijk voor 59 miljard dollar aan misgelopen belastinginkomsten. Deze inkomsten hadden kunnen worden geïnvesteerd in verschillende nationale economieën als de Nederlandse overheid superrijken en multinationals niet van hun belastingplicht zou ontzien. Volgens onderzoeksinstituut SOMO zorgt ons belastingparadijs voor een grotere belastingdruk op werknemers, consumenten en kleine bedrijven en verhoogt deze zo economische ongelijkheid. Deze ongelijkheid belemmert vervolgens weer sociale en economische ontwikkeling. Kortom, redenen te over om de ‘paradijselijke’ regelingen te bespreken. Hoe makkelijk kunnen bedrijven en miljonairs belasting tot een minimum brengen? Waarom hebben we deze regelingen? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen hiervan? En wat kunnen we eraan doen?
Over de sprekers
Paul Tang is sinds 2014 Europarlementariër voor de PvdA en gepromoveerd econoom. Hij zet zich in het Europees Parlement in voor een internationale aanpak tegen belastingontwijking. Eerder was hij Tweede Kamerlid en is hij werkzaam geweest bij het Centraal Planbureau en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Wouter Leenders doet zijn promotieonderzoek naar belastingontwijking aan de University of California onder supervisie van Gabriel Zucman. Daarnaast is hij fellow bij het Instituut voor Publieke Economie.
Vincent Kiezebrink is sinds 2015 onderzoeker bij SOMO waar hij zich richt op fiscale rechtvaardigheid.
Indra Römgens is onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is gepromoveerd in de politiek van de bedrijfsbelasting. Ze werkt momenteel aan het onderzoek “The Politics of Corporate Tax Harmonization in the EU”. Eerder was ze onderzoeker bij SOMO.
Arnold Merkies is cöordinator van Tax Justice NL. Hij was van 2012 tot 2017 werkzaam als kamerlid voor de SP. In deze periode mengde hij zich veelvuldig in het debat over de aanpak van de Nederlandse overheid tegen belastingontwijking.
Paul Tang, Europarlementariër Na tien jaar verlaat PvdA’er Paul Tang het Europees Parlement. Zijn inspanningen voor transparante en ‘Europesere’ belastingheffing hebben zin gehad, vindt hij, ook in Nederland. Maar dat werk is nog lang niet af.
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Jesse spreekt met Wouter Leenders, die je een franchisenemer van Thomas Piketty zou kunnen noemen: hij laat met oerdegelijk onderzoek zien hoe de superrijken in Nederland nauwelijks belasting betalen.
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show. Dit keer met de Franse professor Gabriel Zucman, die wereldwijd furore maakt in zijn strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking door de rijken der aarde. De voertaal is Engels; er is een vertaling beschikbaar.
Naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant over belastingemigratie van topsporters naar Monaco schreven wij een opinieartikel. In het artikel betogen wij dat Nederland niet machteloos staat tegenover vermogenden die emigreren vanwege het belastingklimaat.
Volgens Gabriel Zucman en Wouter Leenders heeft onze regering haar toon gewijzigd, maar speelt ons land nog steeds een dubieuze rol bij belastingontwijking en belastingconcurrentie.
Lang sloot Nederland de ogen voor de rol die het speelde bij belastingontwijking van multinationals. Toen een discussie uiteindelijk oplaaide, ging het lang over de vraag of Nederland nou wel of niet een belastingparadijs is, terwijl maatregelen uitbleven. Een ommekeer kwam, leert een reconstructie, maar dreigt te vroeg weer te stoppen.