Overal zijn personeelstekorten, niet in de laatste plaats in de publieke sector. De gevolgen zijn voelbaar: klassen die een dag in de week sluiten, ellenlange wachtlijsten voor verpleeghuizen en kinderopvang. Gek genoeg lijkt het kabinet geen plannen te hebben om de publieke sector te helpen. Sterker nog, in het regeerprogramma schrijft ze dat het ontslaan van ambtenaren zou kunnen helpen omdat deze mensen nu elders kunnen gaan werken. Dus hoe zit het: trekt de publieke sector potentiële werknemers elders weg door toenemende inefficiënties zoals (overbodig) papierwerk en bureaucratie? Of moeten we de krapte in onderwijs, zorg en kinderopvang toch proberen op te lossen? En zo ja, hoe dan? Meer geld? Meer mensen? Of zijn er andere oplossingen denkbaar?
Over het programma
Vincent Thepass geeft beleidsadvies bij de FNV in betrekking tot de arbeidsmarkt. Hij opent de avond door zijn visie te delen op de hoofdvraag wat de rol van een publieke sector is in een krappe arbeidsmarkt.
Daarna gaan we in gesprek met werknemers uit verschillende publieke sectoren. Zij vertellen over de dagelijkse praktijk op de werkvloer en hoe personeelstekorten hierop van invloed zijn. Maar ook kennen zij als geen ander de dagelijkse praktijk van bureaucratie en papierwerk die werkdruk doet toenemen en waardoor werkplezier juist afneemt. Deze gesprekken voeren we met:
Narinder Ganpat is werkzaam voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en is als vrijgesteld kaderlid betrokken bij vakbond FNV.
Peter den Hartog is docent in het voortgezet speciaal onderwijs en lid van het hoofdbestuur van de Algemene Onderwijsbond.
Ashok Egberts is werkzaam in de kinderopvang als pedagogisch medewerker, daarnaast is hij werkzaam in het sociaal werk.
Redacteur Financiën bij WomenInc. Daniëlle Selak draagt een korte column voor over de vraag bij wie onbetaald werk vaak terechtkomt.
Met de bevindingen van de werkvloer en de inzichten uit de column in het achterhoofd gaan we in gesprek met politiek en bestuur. Hoe luisteren zij naar de praktijk en hoe verbinden zij deze ervaringen aan beleid dat nu gevoerd wordt om de aanhoudende krapte aan te pakken. Welke stappen zijn volgens hen nodig en welk beleid is effectief? Deze gesprekken voeren we met:
Bas van Weegberg is lid van het dagelijks bestuur van de FNV. In deze functie zet hij zich in voor gelijke rechten op de werkvloer, een gezonde publieke sector en een eerlijkere samenleving.
Senna Maatoug is kamerlid voor GroenLinks sinds maart 2021. Haar portefeuille beslaat Sociale Zaken, Werkgelegenheid, Pensioen, AOW, Integratie en Kinderopvang. Daarvoor werkte ze als beleidseconoom bij diverse ministeries en ze is universitair docent economie geweest aan de Universiteit Leiden.
Nathalie van Berkel is sinds 2019 lid van de Raad van Bestuur van het UWV. Van Berkel is portefeuillehouder Arbeidsmarkt, Dienstverlening en Uitkeren in de raad van bestuur. Daarnaast is zij een van de aanjagers van de verbetering van de dienstverlening van UWV en zet zij zich in voor de bestaanszekerheid van cliënten. Ook is zij voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverleners. De organisatie die alle publieke dienstverleners in Nederland vertegenwoordigt.
We komen nú al overal handen tekort. Aan de vooravond van de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen trekt werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen aan de bel. We moeten allemaal juist méér werken en als het even kan tot aan ons pensioen. ,,Wie doet straks het werk nog? We moeten niet gaan terugroeien,’’ zegt zij in dit interview.
Zo'n beetje ieder maatschappelijk probleem verzandt op het moment immers in 'onoplosbaar, want personeelsgebrek', maar ondertussen blijven de hogere inkomens een hoeveelheid arbeid verbruiken waar de honden geen brood van lusten.