Ongelijkheid sijpelt door tot in de haarvaten van onze samenleving – van onderwijs tot huisvesting, en van gezondheidszorg tot de banenmarkt. Het overstijgt onze landsgrenzen én heeft gevolgen voor toekomstige generaties. Dat is een groot probleem. In een ongelijke wereld gaan we anders naar elkaar kijken. We begrijpen elkaar minder en krijgen andere belangen. Zo ontstaan oneerlijke verhoudingen en onrechtvaardige tekorten. In ‘Sommige mensen zijn te rijk’ ontmantelt Dick Timmer vastgeroeste ideeën over spilzuchtige overheden, efficiënte markten en onaantastbaar eigendom. Hij onderzoekt wat gelijkheid écht betekent en hoe herverdeling eruit ziet in een wereld waarin mensen als gelijken samenleven.
Over de auteur
Dick Timmer promoveerde in de filosofie aan de Universiteit Utrecht en woont in Gouda. Hij is politiek filosoof, onderzoeker en docent aan de universiteit van Dortmund. Hij publiceerde onder meer in de NRC, De Telegraaf, Trouw en De Correspondent en schreef Sommige mensen zijn te rijk dat op 28 mei verschijnt.
Esmah Lahlah was tot vorig jaar wethouder bestaanszekerheid, kansengelijkheid en talentontwikkeling in Tilburg en is nu Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. In de Tweede Kamer is ze verantwoordelijk voor de portefeuilles Justitie en Veiligheid met nadruk op Rechtsbescherming. Voor Esmah Lahlah is het van groot belang om de mensen achter de cijfers te blijven zien.
Sander Heijne is historicus, economisch onderzoeksjournalist en sinds afgelopen jaar hoofdredacteur van Vrij Nederland. Hij werkte onder meer voor de economieredactie van de Volkskrant en De Correspondent, schreef in 2020 in samenwerking met Hendrik Noten de bestseller Fantoomgroei, en maakt sindsdien wekelijks een podcast met hem, sinds kort onder de naam Radio Vrij Nederland.