Vanavond presenteren we het boek: Er is wel een Alternatief. Een gezamenlijk schrijfproject waarin zo’n 35 auteurs verbeelden hoe een écht andere samenleving eruit zou kunnen zien. Wat ons bindt? De vaststelling dat het huidige kapitalisme is vastgelopen. Dat we met een systeem zitten dat zowel de aarde als ons als mensen uitput. Vandaar ook de ondertitel: Postkapitalisme – een einde aan de roofbouw op aarde en mens. Het boek neemt je mee naar een postkapitalistisch Nederland. Naar een samenleving waarin we ons laten leiden door samenwerking in plaats van concurrentie, waar geluk belangrijker is dan luxeconsumptie en waar systemen ten dienste staan van mensen in plaats van andersom.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

De publicatie van dit boek is geen doel op zich. Het dient vooral als het middel om de komende tijd met elkaar in gesprek te gaan over een fundamenteel ander economisch systeem. Vanavond is dan ook het startschot van de Postkapitalisme-karavaan, een serie avonden door het hele land. Iedere avond zoomen we met elkaar in op een ander deel van ons huidig kapitalistisch systeem en verkennen we de mogelijke alternatieven. Maar voordat we verder inzoomen trappen we af met een eerste avond over de grote vragen. Wat is het kapitalisme eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk dat we het kapitalisme weer expliciet gaan problematiseren? En in welke richting moeten we denken als we nadenken over alternatieven?

Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksEconomie van Morgen

Maandelijks gaan we in gesprek over hoe we de economie moeten inrichten, als we willen dat deze binnen de ecologische en sociale grenzen past.