Global Trends

Festival Trouw Duurzame 100

Uitreiking Duurzame 100 met oa Boudewijn Poelmann, Marjan Minnesma en Donald Pols.
donderdag 10 okt 2019, 18.00
do 10 okt 2019, 18.00
Hele pand

Van de meest duurzame koplopers tot het belangrijkste burgerinitiatief van 2019: de Trouw Duurzame 100 is vernieuwd! Dit vieren we samen met de winnaars van afgelopen jaren met een verticaal duurzaamheidsfestival in heel Pakhuis de Zwijger. Wie wordt het duurzaamste burgerinitiatief van 2019?

Met in dit programma onder anderen

Louise Vet
Emeritus hoogleraar Evolutionaire Ecologie, Wageningen University & Research
Marjan Minnesma
Directeur Urgenda
Boudewijn Poelmann
Directeur De Nationale Postcode Loterij
Dimple Sokartara
Indonesische Vegetarische Iftar
Inez Nuijten
Klimaatactiviste Youth For Climate Nederland
Wouter van Eck
Voedselbosboer
Ama Koranteng-Kumi
Oprichter & Creatief leider van Bloei & Groei
Sabine Biesheuvel
Co-founder en Managing Director bij BlueCity
Merijn Tinga
Plastic Soup Surfer
Talitha Muusse
De Energieboot
Cees van der Laan
Hoofdredacteur Trouw
Rogier Hörchner
Afvaladvocaat
Marieke Eyskoot
Sustainable fashion en lifestyle-expert, spreker en auteur
Antoin Deul
Initiatiefnemer Nature's Narrative en mede-oprichter Black Renaissance Collectief.
Donald Pols
Directeur Milieudefensie
Sascha Glasl
Architect en researcher, mede-oprichter Space&Matter
Wout Veldstra
Voorzitter Stichting Steenbreek
Elif Algu
Recycle Sint & Branding A Better World
Tamara Streefland
Consultant and Cities Program Lead at Metabolic
Heske Verburg
Directeur Solidaridad Europa
Lisa Stel
Oprichter Lisa goes Vegan & Smarter Food Choices
Stijn Warmenhoven
Kandidaat kamerlid D66, oprichter Youth4Climate
Kirsten Sleven
Directeur WISE
Jenny van Gestel
Guerilla Gardeners
Marcel Beukeboom
Klimaatgezant
Bahram Sadeghi
Journalist & programmamaker van 1000 Dagen Plastic
Maarten Labots
Voorzitter Jonge Klimaatbeweging
Alexander van de beek
EnergyParty
Maurice Seleky
Auteur | Moderator | Podcasthost
Charlot Verlouw
Journalist bij Trouw
Floor Driessen
Head of Sustainability at HEMA
Rafael Railaf
Coordinator of the Online Mapuche Radio.
Josette de Vroeg
Cofounder NOWA (NoWaste)
Harpo 't Hart
Ambassade van de Noordzee, Het Parlement van de Dingen
Maurits Groen
Mede-oprichter WakaWaka
Hajar Yagkoubi
Jongerenvertegenwoordiger mensenrechten en veiligheid bij de Verenigde Naties
Babette Porcelijn
Auteur De Verborgen Impact | Ontwerper bij Studio Babette Porcelijn
Chaja Merk
Extinction Rebellion
Jesper Broekhof
Founder Groene Golf
Rian Verpalen en Toon van de Put
Grachten van Smaragd

De Duurzame 100 van Trouw vernieuwt. Na tien edities van de lijst rond de meest invloedrijke duurzame doeners en denkers, wordt de elfde editie een lijst van burgerinitiatieven. De ‘Trouw Duurzame 100 van onderop’. De beweging van burgers die het heft in eigen handen nemen en een energiecoöperatie opzetten, steden vergroenen, demonstreren voor een beter klimaat, een zwerfafvalnetwerk maken, noem maar op.

Blokkenschema

Klik om als PDF te downloaden.

PROGRAMMA

 • Iedereen doet wat, maar wie lost het op? Samen met Boudewijn Poelmann (Directeur Nationale Postcode Loterij), Donald Pols (Directeur Milieudefensie), en klimaatstakers Stijn Warmenhoven en Inez Luijten gaat Natasja van den Berg in gesprek over de duurzame toekomst van Nederland. Iedereen doet wat, maar wie neemt de regie en wie houdt de anderen bij de les?
 • Hoe bouw je aan een circulaire stad? Samen met Sabine Biesheuvel van Blue City, Tamara Streefland van Metabolic en Sascha Glasl van Space & Matter kijken we wat er al gebeurt, wat er nodig is om circulaire steden te organiseren en wat wij en de rest van de wereld hier van kunnen leren.
 • Hoe gaan we naar een eerlijk klimaatbeleid voor iedereen? Dit bespreken we, onder leiding van Antoin Deul met Rafael Railaf (Coordinator van de online mapuche radio) en Heske Verburg (Directeur Solidaridad Europa).
 • Plastic aanpakken vanuit de bron. Wat zet echt zoden aan de dijk om de plasticberg te verminderen? Met Rogier Hörchner (afvaladvocaat), Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer) en Floor Driessen (hoofd duurzaamheid HEMA). De sessie wordt gemodereerd door Bahram Sadeghi.
 • Van voedselbos tot volkstuin, wat is de rol van ons groen? Ama Koranteng-Kumi, de oprichter van Bloei & Groei, gaat met Wouter van Eck, voedselbosboer, in gesprek over de sociale waarde van groen, en waar het in deze drukke tijden tot verbinding kan leiden.
 • Klimaat voor jongeren. Hoe beïnvloeden de concrete acties en ideeën van jongeren de besluitvorming over klimaat? Hierover gaan we in gesprek met onder andere Talitha Muusse (Millennial Expert) en Marcel Beukeboom (Klimaatgazant).
 • Dragons’s Den van de Duurzaamheid. Hoe maak je het beste impact? In deze groene variant van Dragon’s Den pitcht talent hun duurzame initiatief aan de topondernemers en mensen uit de oude lijst. (Aanmelden kan tot 4 oktober!) Met oa Pakhuis de Zwijger directeur Egbert Fransen.

ONTMOET JE DUURZAME HELDEN

Ontmoet je de mensen die jou inspireren en krijg concrete tips over de vergroening van je leven en je huis tijdens de workshops:

 • Meer weten over hoe je gezonder, milieuvriendelijker en diervriendelijker kan eten, kom dan langs bij het verhaal van Lisa Stel. Lisa zal vertellen over de Impact van onze dagelijkse voedselkeuzes op ons eigen welzijn, maar ook het milieu. Wat kan jij als individu doen? 
 • Je energierekening verlagen tijdens een borreltje? De Energy Party regelt het voor je. Zij organiseren door heel Nederland bijeenkomsten waar buurtbewoners vrijblijvend geadviseerd worden. Marco van Steekelenburg zal namens De EnergyParty meer vertellen over geïnspireerd worden over duurzaamheid tijdens een buurtbijeenkomst. 
 • We weten best dat het beter zou zijn om duurzamere keuzes te maken, maar waarom dóen we dat dan niet altijd? Omdat deze samenleving er alles aan doet om ons te laten voelen dat we niet goed genoeg zijn, en onze ziel en zaligheid zo vercommercialiseert, dat het bijna onmogelijk wordt. Kom met sustainable lifestyle expert Marieke Eyskoot (‘Dit is een goede gids’) in opstand tegen de taboes, stigma’s en regels die bepalen dat we niet mogen zijn wie we zijn, en red jezelf en de wereld.
 • Ontmoet Harpo ’t Hart, hij is componist, geluidskunstenaar en theatermaker. Harpo specialiseert zich in luisteren en houdt zich veel bezig met geluid. Deze avond zal hij ons meer vertellen over wat we kunnen leren van luisteren naar de zee, tijdens het onderdeel “Ambassade van de Noordzee”. Wees ook welkom om deze bijzondere man vragen te stellen!
 • Heb jij een oude telefoon die al enkele jaren in een hoekje van de la stof ligt te happen? Neem hem dan mee naar de workshop ‘Goudzoeker worden’ en ga op zoek naar het verborgen goud in je oude telefoontje, samen met met Nowa

WAT KAN JIJ DOEN?

Sta je te springen om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid, kom dan naar de expo, hier vind je initiatieven die jou helpen direct een impact te maken:

 • Bedrijven het recht ontnemen om CO2 uit te stoten? Dan is CarbonKiller wat voor jou. Hoe meer CO2-rechten je koopt, hoe minder CO2 de industrie kan uitstoten. 
 • Tegels eruit, groen erin! Dat is het motto van Stichting Steenbreek. Niet alleen goed tegen extreme regenval, maar het verbetert de luchtkwaliteit en bevordert de biodiversiteit!
 • Het vasten verbreken op een duurzame manier? Boek een iftar met vegetarisch indonesisch eten, waarbij voedselverspilling wordt tegengegaan en tegelijkertijd een bewustzijn rondom duurzaamheid wordt gestimuleerd, dat is wat Ivtar biedt.
 • Tegen een kleine prijs voedsel ophalen bij restaurants en bakkerijen, wat anders weg zou worden gegooid. Dat is wat het initiatief To Good To Go behelst. Je gaat voedselverspilling tegen door middel van hun gelijknamige app Too Good To Go en geniet ondertussen ook nog van een lekkere maaltijd.
 • Het sinterklaasfeest duurzamer maken door gebruikt speelgoed te hergebruiken? Dat is het doel van Recycle Sint, een initiatief dat door middel van de speelgoedruilmarkt speelgoed een tweede leven inblaast.
 • Met een groepje vrijwilligers de stad groener maken, dat doet Guerilla Gardening. Ga met hun in gesprek voor tips over hoe jij jouw buurt groener kunt maken, denk bijvoorbeeld aan tuintjes aanleggen of door planten neer te zetten.

Wat kan je allemaal doen op dit festival?

 • Wees deel van diverse discussies over duurzaamheid. Hoe kan het door iedereen omarmt worden? Is de toekomst van ons eten een voedselbos? En moeten we met ons plastic nu scheiden of gewoon vermijden?
 • Wees getuige van Merijn Tinga zijn passievolle verhaal in de documentaire ‘plastic paradox’, waarin hij 600 kilometer lang gaat windsurfen en ondertussen het probleem van plastic afval onder de loep neemt.
 • Wil jij de wereld redden? Stap dan in de escape room bus en red de wereld van klimaatverandering voordat het te laat is.
 • Neem je notitieboekje mee en laat je inspireren door de meest praktische manieren om zelf duurzaam aan de slag te gaan, bij de expo.
 • En natuurlijk: Aan het einde van de avond wordt de nieuwe top van de lijst bekend gemaakt! Wat wordt het belangrijkste burgerinitiatief van 2019? Met oa Marjan Minnesma, Cees van der Laan en Louise Vet, winnaar 2018, gepresenteerd door Natasja van den Berg

 

donderdag 10 okt 2019, 18.00
Hele pand
Deze 717 mensen waren aanwezig