Of het nou in de rechtszaal is, in de media, de politieke arena of tijdens een aandeelhoudersvergadering; steeds vaker confronteren burgers, maatschappelijke organisaties en politici fossiele bedrijven met de uitstoot en vervuiling die zij veroorzaken. In dit programma gaan we in op een aantal van die confrontaties, zoals de rechtszaken van Milieudefensie tegen Shell en van RWE tegen de Nederlandse staat en de aangifte van omwonenden tegen Tata Steel. We stellen de vragen die rijzen bij deze omwenteling; hoe gaan we bijvoorbeeld om met de schade uit het verleden? Wat doen we met ‘groene’ reclame door fossiele bedrijven? En vooral, wat is de weg voorwaarts voor fossiele bedrijven in deze steeds kritischer wordende maatschappij?
Omwonenden van Tata Steel zijn klaar met de stress, stank en verhoogde kans op longkanker. Ze doen aangifte tegen de staalfabriek. RTL Nieuws interviewde hen.
De Tweede Kamer is zeer kritisch over de arbitragezaak die energiebedrijf RWE begint, omdat het zijn kolencentrale in de Eemshaven in 2030 moet sluiten.
Shell moet Nigeriaanse boeren een schadevergoeding betalen. De uitspraak van het Haagse hof schept een precedent, vinden zij. „Het is als een wonder,” schrijft NRC.
Shell zegt in 2050 CO2-neutraal te willen zijn, maar dat betekent niet dat het concern de komende jaren vol inzet op schonere energiebronnen en brandstoffen. Uit een investeringsbudget van om en nabij de 20 miljard dollar gaat veruit het meeste naar fossiele activiteiten als olie, chemie en gas, aldus NOS.