Na het staken komt het praten. Jongeren willen gehoord worden als het gaat over de klimaatcrisis en de oplossingen die nodig zijn. Terwijl de oudere generatie aan de knoppen zitten in bedrijven en de politiek, gaat juist de jeugd straks de gevolgen merken van zeespiegelstijging en extremer weer. Kunnen jongeren meer inspraak krijgen? En hoe dan? De Jonge Klimaatbeweging, de nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 in 2020, pleit voor een burgerraad om mee te praten. Hoe laten andere jongeren van zich horen in het klimaatdebat, wie werpt zich op als de Greta Thunberg van de polder? We horen het in dit Duurzame 100-debat van Jongerenpanel Duurzaam Fryslan (nummer 89), klimaatambassadeurs van de toekomst, studentenorganisatie De Groene Pint (nummer 86) en Youth for Climate. Kijk, praat en luister mee!
De Jonge Klimaatbeweging verenigt de stem van diverse jongerenorganisaties. Ze proberen klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden door middel van campagnes en door gesprekken aan te gaan met politici, beleidsmakers en bedrijfsleven, met de Jonge Klimaatagenda als leidraad. In alles wat ze doen, denken en uitdragen staat de stem van jongeren in het klimaatdebat centraal.
Het Jongerenpanel Duurzaam Fryslân is een groep Friese jongeren die vanuit verschillende studieachtergronden de provincie Fryslân en andere organisaties adviseert over onderwerpen binnen het thema duurzaamheid. Het Jongerenpanel is er om de mening van de jongeren te vertalen naar concrete adviezen, om jongeren te vertegenwoordigen bij besprekingen en evenementen en om duurzaamheid onder jongeren te promoten.
De Groene Pint is de ranglijst van Nederlandse studentenverenigingen op het gebied van duurzaamheid. Het doel is om duurzaamheid binnen de studentenverenigingen te stimuleren en haar leden daar zoveel mogelijk bij te betrekken.
Youth For Climate komt namens jongeren op voor een duurzamere wereld. Ze vragen aandacht voor het milieu binnen de politiek en de maatschappij. Youth For Climate wil zoveel mogelijk mensen bewust maken van de gevolgen van klimaatverandering en ervoor zorgen dat deze bewustwording wordt omgezet in actie. Hiervoor zijn onder andere stakingen en evenementen georganiseerd.
De Klimaatambassadeurs van de toekomst worden een jaar lang meegenomen in de wereld van de Klimaatgezant en krijgen inzicht in alle aspecten van de klimaattransitie. Masterclasses van experts, veldbezoeken en werken aan eigen innovaties en presentaties zijn onderdeel van dit opleidingstraject.
Podcast
Luister ook de podcast met Klimaatgezant Marcel Beukeboom.
Luister- en abonneer ook via Apple Podcasts of Spotify.
Deze actievoerders treden in overleg met politiek en bedrijfsleven. Ze laten niet met zich laten sollen en ijveren voor ‘structurele inspraak’.
De beweging van klimaatstakers slaat een nieuwe weg in. De jongeren worden vergadertijgers.
De organisatie achter de klimaatmarsen, Youth for Climate, heeft opgeroepen tot wereldwijde acties.