Een massale klimaatmars op straat zit er nu niet in. Het coronavirus dreigt wereldwijd alle aandacht op te eisen. Ondertussen gaat de klimaatcrisis gestaag door. Ook de stikstofcrisis en biodiversiteitsverlies krijgen niet de aandacht die ze vragen nu besmettings- en prikcijfers het nieuws domineren.
Groene activisten proberen al jaren om het milieu tot de prioriteit te verheffen. Op verschillende manieren komen mensen in actie om mensen wakker te schudden en in beweging te krijgen. Door ouderwets handtekeningen in te zamelen, klimaatkunst te maken, straten te blokkeren of naar de rechter stappen. Wat werkt en wat werkt niet? Wat hebben we de afgelopen jaren bereikt? En wat zijn eigenlijk de kansen en problemen voor actievoerders, nu corona hen tot digitale communicatie dwingt?
In deze nieuwe Livecast van Pakhuis de Zwijger in de reeks van de Trouw Duurzame 100 bespreken we het met een diverse groene actievoerders. We gaan in gesprek met o.a. Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB (nr. 2 Duurzame 100), Jelle de Graaf van Extinction Rebellion (nr. 4) en Queers4Climate. Hoogleraar sociale verandering Jacqueline van Stekelenburg (VU) duidt de diverse vormen van milieuactivisme door de jaren heen. De presentatie is in handen van Bahram Sadeghi.
Van Leeuwarden tot Roermond: op 44 plaatsen in het hele land voerden mensen actie voor het klimaat.
Deze dichters dichten de wereld een beetje groener.
Milieuactivist Johan Vollenbroek laat niets heel van het nieuwe stikstofakkoord.
Zo'n 350 klimaatactivisten liepen mee in een mars van Extinction Rebellion in Utrecht, onder het motto 'Utrecht stroomt over'.
De mondiale top over klimaatrisico´s verliep deze week digitaal, vanwege corona. Activisten, lobbyisten en diplomaten vinden het maar niks.