Dit jaar laat Trouw via de Duurzame 100 in tien verschillende categorieën zien wat er in de haarvaten van de samenleving gebeurt. Oplossingen ontstaan soms in woonwijken, klaslokalen, op podia, in geloofshuizen, sportclubs, in de natuur of binnen bedrijven. De ene keer zijn het projecten van vrijwilligers, de andere keer werken professionals eraan. Tijdens deze 16e editie van de Trouw Duurzame 100 vieren we de meest duurzame doeners en denkers uit het hele land. Elk van de tien categorieën kent een eigen winnaar, en uiteindelijk maken we deze avond de absolute winnaar van de Top 100 van 2024 bekend. Een groot feest met muziek, goede gesprekken, voordrachten en meer. Ben jij erbij?
- Claudy Jongstra werkt met wol, waarmee ze nieuwe kleurrijke composities maakt. Deze avond toont Claudy Jongstra een volledig transparant ecologische & maatschappelijk werk en het nieuwe label LOADS Collection om impact te maken op de textielindustrie.
- RADIUS CCA is aanwezig met een presentatie gewijd aan de recent gelanceerde publicatie WORLDING ECOLOGIES, i.s.m. Valiz. Aan de hand van het werk van achttien auteurs bespreekt de publicatie de gedeelde rol en het belang van kunst, wetenschap en activisme in de acute noodzaak voor systeemverandering, ecologisch herstel en klimaatrechtvaardigheid.
- Dutch Design Week draait om het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. Deze avond presenteert DDW beelden van een aantal ontwerptalenten uit het land.
- Groentjessoep is een voedseleducatieprogramma. Tijdens de Trouw Duurzame 100 zijn de heerlijke soepen te proeven en verhalen te horen.
Burgers lopen vaak nog voorop bij het van de grond trekken van duurzame initiatieven. Maar steeds vaker komt ook de overheid in beweging of zetten organisaties in bijvoorbeeld het onderwijs, de cultuur of in de zorg projecten op. Daarom verbreedt ook de Duurzame 100.
Interviews en inspiratie over, met en voor de initiatiefnemers van vandaag en morgen.
Kanshebbers voor de vernieuwde Trouw Duurzame 100 dagen de gevestigde orde effectief uit, stelt hoogleraar duurzaamheid Jan Willem Bolderdijk. Wel moeten de groene koplopers oppassen voor het ‘heilig boontje-effect’.