Dagblad Trouw en Pakhuis de Zwijger organiseren samen de vijftiende editie van de Trouw Duurzame 100. Een moment om terug te blikken en vooruit te kijken met de meest duurzame pioniers van het land. In het programma maken we de top 25 bekend, praten we met inspirerende sprekers en is er ruimte voor muziek en poëzie.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Bij De Trouw Duurzame 100 staat de duurzame burgerbeweging centraal. Gewone mensen dus, die zich inspannen om Nederland groener, gezonder en biodiverser te maken. Vaak samen, soms individueel. Door insecten te helpen, een voedselbos te planten, afval op te ruimen, te protesteren voor het klimaat, te recyclen of spullen te delen. En ga zo maar even door. De groene beweging ‘van onderop’ is springlevend!

Tijdens deze avond krijgt deze groene burgerbeweging de aandacht die het verdient en is er vooral ruimte voor de verhalen achter alle mooie initiatieven die onderdeel zijn van de Trouw Duurzame 100. Daarnaast gaan we in gesprek met experts. We blikken 15 jaar terug en kijken vooruit. Aan het einde van de avond wordt bekend gemaakt wie dit jaar wordt uitgeroepen tot de nummer 1 van de Trouw Duurzame 100.

Meer informatie en achtergrond over de Trouw Duurzame 100: trouw.nl/duurzame100

HET PROGRAMMA
19.00 - 19.30 Workshop ronde 1

Butterfly Upcycling: Stop de overconsumptie!

Word jij nu ook zo moe van de Earth Overshoot Day berichten? Kom dan je creatieve flow laten stromen met deze workshop raamhanger upcyclen. We gebruiken materialen van een nieuw, afgekeurd hoogslaperbed en een gootsteenstopperkettinkje.

Stichting Steenbreek: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan (Pippi Langkous)

Van het wippen van je eerste tegel, tot baanbrekende groene bewonersinitiatieven. Wat heb jij nog nooit gedaan en wat zou Pippi doen? Steenbreek is een neutrale partij binnen de groenwereld, een verbindende partij voor een inwoner die iets wil tot aan een projectontwikkelaar. Het gaat niet altijd om de kennis, soms ook om de spelers.
19.30 - 20.00 Workshop ronde 2

Guerilla Gardeners: Workshop bloembommen maken

Een bloembom is een pakketje klei, compost en zaadjes met daarin de potentie om een bloemexplosie te veroorzaken. Guerrilla gardeners gebruiken deze ‘bommen’ om bloemen te zaaien op plekken waar ze niet makkelijk bij kunnen. Tijd om de mouwen op te stropen en zelf aan de slag te gaan!

Extinction Rebellion: Is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig?

We zitten midden in de klimaatcrisis. Extinction Rebellion zet in op geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar is dat echt nodig, of zorgt het ervoor dat het alleen maar mensen vervreemdt van de klimaatstrijd? Hoe ver kun je gaan met disruptieve acties? In deze workshop leer je meer over geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid én kun je ontdekken of het iets voor jou is!
20.15 - 21.45 Uitreiking Duurzame Top 100
ProgrammareeksTrouw Duurzame 100

De Duurzame 100 van Trouw is een jaarlijkse ranglijst die bestaat uit 100 Nederlanders die het afgelopen jaar zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid.